-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 28 /15:58

Šiaulių gimnazistės nužudymo byla: įtariamosios devyniolikmetės neigė išniekinusios aukos palaikus

Šiaulių apygardos teismas toliau narpliojo 17-metės šiaulietės Stasio Šalkauskio gimnazijos moksleivės Nedos R. nužudymo bylą. Buvo aiškinamasi, ar įtariamos tos pačios gimnazijos mokinės, devyniolikmetės Viktorija Vaitiekaitytė ir Viktorija Lietuvninkaitė, savo bendramokslę nužudė iš chuliganiškų paskatų, ar išniekino nužudytosios palaikus.
Šiaulių gimnazistės nužudymo byla
Šiaulių gimnazistės nužudymo byla / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Pirmoji teismo posėdyje buvo apklausiama V.Vaitiekaitytė. Ji neigė žudžiusi Nedą R. iš chuliganiškų paskatų. Taip pat teigė, kad palaikų nesiekė išniekinti.

„Mes ją supjaustėme ne siekiant išniekinti, o taip lengviau paslėpti", – sakė apklausiamoji ir tikino žmogužudystės iš anksto neplanavusi.

V.Vaitiekaitytė įvardijo, kad auka ją supypdė, nes skleidė apkalbas. Taip pat ją žeidė, kad neva auka apkalbinėjusi ir jos artimą draugą Joną Ž., su kuriuo teismui nepavyksta susisiekti.

Iš pačios Nedos R. tiesioginių apkalbų sakė negirdėjusi, tačiau jautusi, jog „visa mokykla" kalbėjo. Neva V.Vaitiekytė yra narkomanė. Kaltinamoji negalėjo įvardyti nė vieno asmens, kuris apie šias paskalas jai kalbėjo.

Kaltinamoji tvirtino, kad nusikaltimui iš anksto nebuvo ruošiamasi, nors bute, kuriame įvyko egzekucija, ant stalo jau buvo skalpeliai. Koridoriuje buvo maišas, kurį V.Vaitikaitytė užmovė aukai ant galvos bei strypas, kuriuo jos bendrininkė sudavė aukai per galvą. Taip pat bute buvo ir plastikinė prijuostė.

Paklausta, kodėl iš nužudymo išvakarėse V. Vaitiekaitytė pirko švirkštų, atsakė: „Tai su byla nesusiję".

Pjaustė veidą

Apklausiamoji V.Vaitiekaitytė sakė nežinanti, kur dingo kepenys.  Patiklino, kad vidaus organus atidalino ir išėmė dėl to, kad būtų lengviau išnešti kūną į konteinerį. Taip pat paaiškino, kad taip lengviau buvo prieiti prie stuburo. Mat iš pradžių norėjo padalinti kūną į tris dalis.

Kaltinamoji nežinojo, kodėl ji išpjovė iš šlaunies raumenų dalį, nors tai niekaip negalėjo padėti palengvinti nešulio. O dalį minkštųjų audinių šaldytuve – tiesiog paliko ir pamiršo.

Kodėl buvo niokojamas aukos veidas? Atskirtos lūpos, nosis, akių vokai. V.Vaitiekaitytė tikino, jog tai buvo daroma tam, kad aukos niekas nepažintų.

Kas pjaustė veidą? V.Vaitiekaitytė teigė, kad ne ji ir nematė, kaip tai vyko. Tuo metu, galbūt, ji šluostė kraują, kurio koridoriuje buvo labai daug.

Aukos tėvai  V.Vaitiekaitytės paklausė, kur yra nerastos kūno dalys. Kaltinamoji atsakė, jog jos buvo išmestos į konteinerį. Jei pareigūnai jų nerado, ji dėl to nekalta.

Telefonas ir rašteliai

Sausio 14 dieną V.Vaitiekaitytės kameroje, jos čiužinyje buvo rastas mobilusis telefonas "Sony Ericsson". Įtariamoji teigia, kad jį rado dušo persirengimo kabinoje. Skambino tėvams ir vienai draugei, kurios vardą paminėjo, tačiau pavardės neatsiminė.

Teismas turėjo daug klausimų dėl V.Vaitiekaitytės laiškų, skirtų V.Lietuvninkaitei. Juose aiškino, kokius V.Lietuvninkaitė turi duoti parodymus ir ragino netikėti tyrėjais. Teismas pacitavo ištrauką iš jos vieno laiško: „Reikia sakyti, kad praėįjo 15-20 minučių nuo paskutinio pasispardymo".

Laiškuose save vadino „pūkiu", piešė širdeles ir svastikas. Pastarasis simbolis, anot kaltinamosios, yra laimės simbolis. „Ji piešė ir aš piešiau. Sakė, kad nežino ką kalbėt", – aiškino savo veiksmus apklausiamoji.

Viename laiškų V.Lietuvninkaitės pasiteiravo: „Ar tau ta padla nesivaidena". Kaltinamoji teismui tikslino, kad turėjo omeny nužudytąją. Neva ją taip vadino ir V.Lietuvninkaitė.

Stumia viena nuo kitos

V.Lietuvninkaitė neigė pjausčiusi aukos veidą. Taip pat neigė žudžiusi iš chuliganiškų paskatų ar išniekinusi aukos kūną. Sakė jokių laiškų iš V.Vaitiekaitytės negavusi ir nieko jai nerašiusi.

Prisipažino, kad bijojo V.Vaitiekaitytės, nes ši prieš kurį laiką neva juokais buvo pagrasinusi. taip pat ją gąsdino kalbos apie tai, jog V.Vaitiekaitytė kam nors norėtų padovanoti skeletą.

V.Lietuvninkaitė sakė mačiusi, kaip V.Vaitiekaitytė spyrė vienai iš jos pasityčiojusiai moksleivei. Tai ją išgąsdino. Teisinosi, jog tuo metu jai „buvo agresija dėl ligos“. Todėl negalėjo pasipriešinti V.Vaitiekaitytei ir darė, ką šį liepė.

Apklausiama V.Lietuvninkaitė prisiminė, kaip V.Vaitiekaitytė bute aiškinosi su Neda R. Pastaroji neigė skleidusi apkalbas. Tuo metu V.Vaitiekaitytė savo draugei, esančiai bute, parašė trumpąją SMS žinutę, kuria ragino ateiti į virtuvę. Apie šią žinutę teismas nežinojo.

V.Lietuvninkaitė teigė, kad ankstesniais savo parodymais stengėsi prisiimti daugiau kaltės sau, kad V.Vaitiekaitytei jos tektų mažiau.

Prašymą patenkino iš dalies

Teismas, aukos tėvų advokatės prašymu, pavedė prokurorui išsiaiškinti, kaip V.Vaitiekaitytė gavo mobiliojo ryšio telefoną, kam skambino ir rašė, kas pildė SIM kortelės sąskaitą.

Advokatė pareiškė turinti įtarimų, kad jaunoms gležno sudėjimo merginoms galėjo dar kažkas talkinti. Advokatės nuomone, aukos šonkauliams sulaužyti reikėjo didelės fizinės jėgos.

15min.lt primena, kad nepilnametė šiaulietė be žinios dingo 2011-ųjų liepos 14 dieną. V.Vaitiekaitytė ir V.Lietuvninkaitė sulaikytos praėjus trims dienoms. Jos atskleidė nužudžiusios septyniolikmetę viename Šiaulių pietinio mikrorajono butų. Vėliau kūną dalimis sudėjo į polietileninius maišus ir išmėtė apleistose laukymėse. Kai kurias kūno dalis teigė sumetusios į šiukšlių konteinerį.

Kitas teismo posėdis vyks vasario 11 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius