Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2011 08 30 /17:18

Greta Šiaulių susidūrė du kariniai lėktuvai, vienas nukrito

Ore netoli Šiaulių susidūrė du kariniai lėktuvai, vienas iš jų nukrito. Kariškiai praneša, kad sudužusio lėktuvo abu pilotai sėkmingai katapultavosi.
Lėktuvo nuolaužos katastrofos vietoje
Lėktuvo L-39ZA „Albatros“ nuolaužos nelaimės vietoje / Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės nuotr.

Nelaimė įvyko šiek tiek prieš 11 val. Oficialios informacijos kol kas nėra. Liudininkai praneša, kad naikintuvo pilotas katapultavosi Rėkyvos ežero rajone.

Liudininkai iš Šiaulių praneša, kad aplink miestą skraido kiti NATO naikintuvai, mieste kaukia sirenos.

vra. Justino Dido/KAM nuotr./Lengvasis atakos lėktuvais L-39ZA Albatros
vrš. Justino Dido/KAM nuotr./Lengvasis atakos lėktuvas L-39ZA „Albatros“

Papildyta: Iš Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento 15min.lt sužinojo, kad, pirminiais duomenimis, ore susilietė Lietuvos karinių oro pajėgų lengvasis atakos lėktuvas L-39 ir NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse atliekantis prancūzų „Mirage“.

Pasak ugniagesių, „Mirage“ sugebėjo nusileisti, L-39 nukrito. Du nukritusio lėktuvo pilotai katapultavosi, prie Rėkyvos ežero išskubėjo ugniagesių narai.

Papildyta: Krašto apsaugos ministerija praneša, kad antradienį ryte Lietuvos kariuomenės Aviacijos bazėje Šiauliuose vykstančių pratybų metu ore įvykus susidūrimui vienas lėktuvas nukrito, pilotai sėkmingai katapultavosi. 

Įvykio detalės tikslinamos, įvykio vietoje dirba gelbėjimo tarnybos.

Papildyta: Lietuvos kariuomenės vado atstovas spaudai Skomantas Povilionis 15min.lt žurnalistui patvirtino, kad iš nukritusio lėktuvo katapultavosi du pilotai. Jie jau surasti.

„Įvykio detalės dar tikslinamos. Galiu tik pasakyti, kad abu pilotai yra gyvi“, – sakė kariuomenės vado atstovas.


Žiūrėti Prie Šiaulių sudužo karinis lėktuvas didesniame žemėlapyje

Papildyta: Apie Šiauliuose įvykusį orlaivių susidūrimą jau informuoti ir aukščiausi šalies vadovai. Premjeras Andrius Kubilius teigia apgailestaujantis dėl incidento.

„Tenka apgailestauti, kad toks incidentas įvyko, mes dar nežinom visų aplinkybių. Galim tik su palengvėjimu konstatuoti, kad išvengta žmonių aukų. Tokie incidentai iš tikrųjų, deja, kartais įvyksta. Nesiimu svarstyti, ar mums reikės kompensuoti žalą už prancūzų lėktuvą, ekspertai visų pirma turi nustatyti priežastis“, – sakė A.Kubilius.

Papildyta 13.10 val. Kaip pranešė LTV naujienų tarnyba, kol kas kariškiai negali pasakyti, kur tiksliai nukrito lėktuvas. Situacija turėtų paaiškėti per artimiausią valandą.

LTV teigia, kad visai reali versija, jog krisdamas naikintuvas įsmigo į pelkėtą dirvą ir vėliau nuskendo. Pasak vietinių gyventojų ir miško darbininkų, prieš 11 val. jie išgirdo trenksmą, pamatė du besikatapultuojančius Lietuvos lakūnus ir dūmų stulpą virš miško.

Tačiau netrukus dūmai pradingo.

Šiuo metu virš avarijos rajono skraido Lietuvos karinių oro pajėgų sraigtasparnis. Manoma, kad kariškiai vis dar ieško tikslios naikintuvo sudužimo vietos.

Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės nuotr./Lėktuvo nuolaužos katastrofos vietoje
Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės nuotr./Lėktuvo nuolaužos katastrofos vietoje

Papildyta: Lėktuvas nukrito sunkiai prieinamoje vietoje. Pareigūnai ir gelbėjimo tarnybos ilgą laiką negalėjo jos pasiekti. Matėsi tik iš miško kylantys dūmai. Vėliau dūmai dingo.

Apie 13 val. pareigūnai pagaliau pasiekė vietą, kurioje lėktuvas nukrito. Šaltinių policijoje teigimu, lėktuvas nukrito pelkėje, matosi tik sparnai. Manoma, kad lėktuvas užgeso pats.

Pranešimą dėl incidento išplatino ir Prancūzijos ambasada.

„Prancūzijos ambasada, veikdama kartu su Lietuvos Krašto apsaugos ministerija bei Šiauliuose dislokuotu Prancūzijos kariniu vienetu, sužinojo ir atidžiai tiria šį rytą įvykusio susidūrimo tarp lietuvių mokomojo lėktuvo L-39 ir prancūzų naikintuvo „Mirage“ aplinkybes. Ambasada džiaugiasi, kad lietuvių bei prancūzų pilotai yra gyvi ir sveiki. Kol kas dar nėra tiksliai žinomos šio įvykio aplinkybės. Kompetentingos Lietuvos ir Prancūzijos valdžios institucijos tuo tikslu dirba išvien“, – rašoma ambasados pranešime.

Prancūzijoje gaminamas „Dassault Mirage 2000“  yra  jau ketvirtos kartos šio vienmotorio modelio naikintuvas. Jis pakeitė iki aštuntojo dešimtmečio gamintus „Mirage 3“. Pagaminta per 600 įvairių modifikacijų „Mirage 2000“. Jie naudojami dešimties pasaulio valstybių karinėse oro pajėgose. Šie lėktuvai dalyvavo ir NATO karinėje kampanijoje Libijoje.

„Mirage 2000“ apginkluotas dviem revolverio principu veikiančiais 30 mm kulkosvaidžiais, kiekviename yra po 125  šovinius. Naikintuvai gali gabenti iki 7 tonų krovinį, kai kuriuose modeliuose montuojamos „oras-oras“ tipo trumpojo nuotolio raketos.

Kitas antradienio susidūrimo dalyvis – Lietuvos karinių oro pajėgų reaktyvinis mokomasis lėktuvas L-39. Jis sukurtas ir buvo gaminamas tuometinėje Čekoslovakijoje nuo praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio. Tai buvo vienas pirmųjų antros kartos reaktyvinių mokomųjų lėktuvų, iki šiol naudojamų 30-yje pasaulio šalių, taip pat ir Lietuvoje. Dažniausiai jais per mokymus skraido kariškiai, tačiau kai kuriose šalyse L-39 pritaikomi ir civilinėms reikmėms, tampa privačia nuosavybe.

Prancūzijos karinių oro pajėgų atstovas T.Burkhard.
Prancūzijos karinių oro pajėgų atstovas T.Burkhard'as.

Papildyta: Prancūzijos ginkluotųjų oro pajėgų atstovas leitenantas Thierry Burkhard'as agentūrai „Associated Press“ pranešė, kad susidūrimas ore įvyko per mokymus, kuriuose dalyvavo du naikintuvai „Mirage 2000C“ ir vienas „L-39 Albatros“.

„Patruliavimo misijos pratybų metu vienas iš Prancūzijos orlaivių susidūrė su L-39. Du lietuviai pilotai katapultavosi, o abu Prancūzijos naikintuvai nusileido Zoknių aerodrome“ – pareiškė Th.Burkhard'as.

Jis taip pat informavo, kad abu Lietuvos pilotai buvo greitai surasti ir nuvežti į ligoninę.

„Mirage“ pilotai per incidentą nenukentėjo“, –  pareiškė leitenantas.

Prancūzai šią savaitę baigia savo misiją Lietuvoje. NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse trečiadienį perims Danijos kariai.

Alfredo Pliadžio nuotr./Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Arvydas Pocius
Alfredo Pliadžio nuotr./Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Arvydas Pocius

Papildyta: Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius antradienį po pietų Krašto apsaugos ministerijoje surengtoje spaudos konferencijoje informavo, kad incidentas ore per planines pratybas įvyko apie 10.30 val. maždaug už 6 km nuo Lietuvos karinių oro pajėgų bazės.

Pasak kariuomenės vado, po susidūrimo Lietuvos lėktuvo pilotai padarė viską, kad orlaivį nukreiptų į negyvenamą vietovę ir tada katapultavosi. Jie buvo surasti ir kariškių sraigtasparniu evakuoti į KOP bazę.

„Pilotai yra patyrę. Po medikų apžiūros jie grįžo į tarnybos vietą“, – sakė A.Pocius.

Prancūzų lėktuvui „Mirage“ per incidentą buvo apgadintas stabilizatorius.

„Gyvenime kartais taip atsitinka. Kaip įvyksta autoavarijos, taip pat įvyksta ir ore“, – žurnalistams sakė Lietuvos kariuomenės vadas.

A.Pocius atsisakė pasakoti apie įvykio versijas, nepanoro atskleisti, kas gali būti kaltas dėl nelaimės. Pasak kariuomenės vado, yra sudaryta komisija, vyksta tyrimas. Kol kas žinoma tiek, kad sudužęs lėktuvas buvo techniškai tvarkingas.

Papildyta: Dėl antradienį, per planines pratybas įvykusio nelaimingo atsitikimo – Lietuvos karinių oro pajėgų lengvojo lėktuvo bei NATO naikintuvo susidūrimo, Karo policijos Klaipėdos įguloje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl turto sunaikinimo ar sugadinimo dėl neatsargumo (pagal LR BK 188 str. 2 d.), antradienio vakarą pranešė Generalinė prokuratūra.

Tyrimui vadovauja Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūra.

Esate įvykio vietoje? Turite nuotraukų ar vaizdo medžiagos? Viską siųskite adresu: 15min@15min.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius