Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Šiurpus nusikaltimas Kaune: mama apkaltinta nunuodijusi savo kūdikį, kurio gydymui prieš tai rinko aukas

2012 m. birželio 4 d. ligoninėje užgeso vienerių metų berniuko gyvybė. Visą savo trumpą gyvenimą jis praleido ligoninėse – gydytojams nepavyko nustatyti sunkios ligos priežasties. Mažylio mama Ilma Bogovičienė netgi buvo kreipusis į visuomenę – prašė suteikti paramą jo gydymui. Aukota daug. Prabėgus metams istorija pakrypo kita linkme. Paaiškėjo, kad pati motina tyčia susargdino savo vaiką ir pasmerkė jį baisioms kančioms.
Ilma Bogovičienė
Ilma Bogovičienė / hotornot nuotr.

Sugraudinti žmonės gausiai aukojo

Šiandien jau kapuose gulintis berniukas neišnešiotas gimė 2011 m. gegužės 28 d. Pastovios gyvenamosios vietos neturėjusi trisdešimtmetė I.Bogovičienė tuomet turėjo dar vieną vaiką.

Antroji atžala netrukus apsirgo. Praėjus keliems mėnesiams po gimimo, kūdikis pirmą kartą atsidūrė ligoninėje. Ant berniuko kūnelio atsivėrė paslaptingos atviros žaizdos. Vizitai į ligonines tęsėsi ištisus metus. Palatą kūdikis su mama palikdavo dienai, dviem ar savaitei, ir vėl grįždavo į gydymo įstaigą.

hotornot nuotr./Ilma Bogovičienė
hotornot nuotr./Ilma Bogovičienė

Gydytojai kraipė galvas, sprendė didžiausią galvosūkį, konsultavosi su specialistais iš užsienio, tačiau nustatyti vaiko ligos nesugebėjo. Galiausiai prasidėjo audinių nekrozė.

I.Bogovičienė kreipėsi į visuomenę, dalyvavo televizijos laidoje, prašė padėti. Sugraudinti žmonės aukojo pinigus. Tačiau berniukas neišgyveno. Būdamas vienerių metų su trupučiu jis mirė.

Tyrimo rezultatai medikus pribloškė

Istorija gal ir būtų tuo pasibaigusi, jei ne pačios kūdikį palaidojusios mamos sveikata. 2014 m. pabaigoje, prabėgus beveik dvejiems metams nuo sūnaus laidotuvių, ji pati kreipėsi į ligoninę. Ant moters kūno taip pat aptiktos atviros žaizdos.

Tiriant lyginamuosius pacientų (mirusio vaiko ir jo mamos) pavydžius laboratorijoje buvo aptikta panašumų. Medikams kilo įtarimų. Kreiptasi į policiją. Staiga vargšė ligos nepakėlusį kūdikį palaidojusi ir aukas susirinkusi mama virto įtariamąja žmogžude.

Atlikus išsamius tyrimus paaiškėjo sensacingi rezultatai: kūdikis mirė smurtine mirtimi, motinai leidžiant į poodį cheminę dezinfekcinę priemonę formaliną, dar vadinamą skruzdžių rūgštimi, kuris naudojamas morge konservuojant lavonus.

Kodėl motina taip elgėsi?

2015 m. balandžio mėnesį buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, kuris atskleidė dar daugiau šiurpių šio nusikaltimo detalių: motina nuolat leido šiuos nuodus ne tik vaikui, bet ir sau pačiai. Ji stengėsi durti adatą ten, kur ir daktarai durdavo, bandydami kūdikį išgydyti ligoninėse. Šiuo metu tyrimas yra baigtas – byla perduota į teismą.

„Džiaugiamės, jog tiesa išlindo į paviršių neabejingų įtarių gydytojų dėka. Nustatyta, kad nuo 2011 m. liepos 15 d. iki berniuko mirties ligoninėse jam išties į poodį leistos formalino injekcijos, dėl ko vaikui išsivystė daugybinis organų nepakankamumas, padaryti sužalojimai. Per pažeistas vietas odoje įsimetė infekcija ir jis mirė nuo sepsio – kraujo užkrėtimo.

Byloje – tomai nuodijimą įrodančios medžiagos. Iš kur kaltinamoji gavo šio skysčio – neaišku. Tačiau įrodymų, kad ji jo turėjo – yra. Berniuko palaikai nebuvo ekshumuoti“, – trečiadienį 15min teigė šią bylą kuruojanti prokurorė Auksė Lipkevičienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Prokurorė Auksė Lipkevičienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Prokurorė Auksė Lipkevičienė

I.Bogovičienė buvo sulaikyta šių metų kovo 15 d. Jai paskirta kardomoji priemonė – suėmimas. Kreiptasis ir į psichiatrus, kurie atliko ekspertizę. Išvada – moteris suvokia savo veiksmus. Tiesa, savo kaltės ji nepripažįsta, iš esmės neigia ją, esą nežino, dėl ko sirgo jos berniukas.

Nustatyta, kad nuo 2011 m. liepos 15 d. iki berniuko mirties ligoninėse jam išties į poodį leistos formalino injekcijos, dėl ko vaikui išsivystė daugybinis organų nepakankamumas, padaryti sužalojimai.

„Motyvai lieka neaiškūs. Šiuo metu ji nelabai bendradarbiauja su teisėsauga. Savanaudiškumo motyvas nėra nustatytas. Ji turi dar du vaikus – trečiąjį pagimdė po antrojo mirties. Abu vaikai nebuvo žalojami, jie apsaugoti nuo visos šios istorijos. Kas nužudyto kūdikio tėvas – neaišku. Tad nesame nustatę byloje ir nukentėjusiųjų. Visi vaikai – nuo skirtingų vyrų“, – patikino prokurorė.

Suaukotus pinigus išleido menkniekiams

Šiuo metu kaltinimai I.Bogovičienei pareikšti tik dėl bejėgiškos būklės vaiko žiauraus nužudymo. Byla netrukus pasieks teismą. Tačiau ateityje, pripažinus moterį kalta, gali būti kreiptasi į teismą ir dėl sukčiavimo. Juk daugybė žmonių aukojo pinigus, o juos, manoma, apie 10 000 eurų, kaltinamoji, kaip rodo banko išrašai, išleido menkniekiams.

„Nenorėjome dabar kelti sukčiavimo klausimo, nes įsivaizduojate, kiek būtų nustatyta nukentėjusiųjų, kurie aukojo jai pinigus? Keli lapai pavardžių ir pavadinimų. Byla užsitęstų. Pirma išspręskime nužudymo rebusą“, – paaiškino A.Lipkevičienė.

VIDEO: Savo vaiko nužudymu kaltinama motina stos prieš teismą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius