Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Smūgis grožio klinikai: pavogti ne tik Lietuvoje garsių klientų duomenys, bet ir intymios nuotraukos

Iš plastikos chirurgijos klinikos „Grožio chirurgija“ duomenų bazės galėjo būti pavogti ne tik garsių Lietuvoje klientų asmens duomenys, bet ir intymios nuotraukos, kurios daromos prieš operacijas. Policijos teigimu, už tokį nusikaltimą gresia iki 10 metų nelaisvės.
Programišius
Programišiai / 123rf.com nuotr.

15min jau skelbė, kad programišiai pavogė „Grožio chirurgijos“ klinikos pacientų asmens duomenis. Sąraše yra ne vienas garsus muzikos ir krepšinio pasaulio atstovas. Pavogti duomenys yra nelegaliai pardavinėjami internete, tačiau klinikos atstovas iš pradžių teigė, kad nutekėjo tik klientų asmeniniai duomenys: vardai, pavardės, adresai. Tačiau paaiškėjo, kad tai netiesa.

Po publikacijos 15min sulaukė laiško iš anoniminio elektroninio pašto adreso, kuriame teigiama: „Mes matėme jūsų publikaciją ir matėme, kad jie meluoja apie nuotraukas. Mes įrodysime, kad jie meluoja.“

Prie laiško buvo pridėtos kelios asmenų nuotraukos, kuriuos galima atpažinti. Panašu, kad žmonės fotografuoti prieš operacijas, ant kūno sužymėtos vietos, kur bus daromos korekcijos. Kai kurios nuotraukos yra labai asmeniškos. Programišiai grasina, kad šeštadienį „savo tinklapyje“ paviešins 10 klientų nuotraukas. 15min visą informaciją perdavė tyrimą vykdančioms teisėsaugos institucijoms. Viena fotografijose esanti garsi moteris 15min patvirtino, kad tai iš tiesų jos nuotraukos.

Netrukus iš to paties elektroninio pašto adreso buvo atsiųsta dar daugiau itin intymių nuotraukų. 15 Lietuvos klientų nuotraukos penktadienio popietę jau buvo paviešintos vadinamajame tamsiajame internete, taip pat paviešinti asmeniniai duomenys: asmens kodai, adresai, telefonų numeriai.

Pradėtas tyrimas

Dėl pavogtų duomenų dar balandžio pradžioje pradėtas ikiteisminis tyrimas, nusikaltimą padariusiems asmenims gresia iki 10 metų nelaisvės.

„Gavus UAB „Grožio chirurgija“ atstovo pareiškimą, balandžio 6 dieną Kauno apskrities vyriausiajame policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 181 str. 3 d. , 167 str. 1 d., 198-1 str. 1 d.

Dėl neteisėto prisijungimo prie informacinės sistemos, turto prievartavimo ir neteisėto informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimą gresia laisvės atėmimas iki dešimties metų.

Tyrimą kontroliuoja ir organizuoja Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Marius Venskūnas“, – rašoma Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atsiųstame komentare.

Prokuroras M.Venskūnas 15min taip pat patvirtino, kad yra pradėtas tyrimas. 15min gautus elektroninius laiškus iš anoniminio elektroninio pašto adreso perdavė teisėsaugai.

Klinika tikina, kad nuotraukos negalėjo būti pavogtos, bet klientė tvirtina kitaip

„Grožio chirurgijos“ klinikos chirurgas Vygintas Kaikaris 15min trečiadienį teigė, kad nuotraukos negalėjo būti pavogtos. Tą patį jis pakartojo ir penktadienį.

„Nuotraukos negali būti pavogtos, nes nuotraukos, kurias mes darome prieš ir po operacijų, nededamos į internetinę erdvę. Nuotraukos laikomos pas mus, mūsų duomenų bazėse ir tų chirurgų, kurie operuoja. Tikriausiai nelabai įtikėtina yra tai“, – kalbėjo V.Kaikaris.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Vygintas Kaikaris
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Vygintas Kaikaris

15min persiuntė chirurgui laišką su nuotraukomis, po to su juo susisiekti nebepavyko. Tačiau vietoj chirurgo 15min sulaukė klinikos advokato skambučio, kuris prašė supratingumo ir teigė, kad viską turi išsiaiškinti teisėsauga. Vėlų penktadienio vakarą V.Kaikaris atsakė į elektroninį laišką ir teigė, kad kadangi vyksta tyrimas, jis nuo komentarų susilaikys.

Nuotraukose esanti Lietuvoje gana žymi moteris (vardas ir pavardė redakcijai žinomas) 15min patvirtino, kad tai iš tiesų yra jos fotografijos. Ji neatmetė galimybės, kad prieš kliniką imsis teisinių priemonių dėl asmeniškų nuotraukų, kuriose matomas nuogas kūnas, nutekėjimo.

Klinikos pacientė: sulaukiau SMS žinutės iš hakerių

Kita klinikos pacientė Laura Danilevičiūtė 15min teigė, kad naktį sulaukė SMS žinutės iš programišių, kurioje buvo siūloma išsitrinti savo privačius duomenis iš jų svetainės.

„Aš šią naktį sulaukiau SMS žinutės irgi turbūt iš tų pačių hakerių. Šiandien kreipiausi į pačią kliniką, mane informavo, kad yra bendradarbiaujama su teisėsauga. Buvo pasakyta, kad yra nutekėję duomenys iš tokios ir tokios klinikos ir buvo parašyta, kad duomenis išsitrinti galite paspaudę tam tikrą nuorodą. Aišku, aš jos nespaudžiau“, – kalbėjo L.Danilevičiūtė.

123rf.com/Mobilusis telefonas
123rf.com/Mobilusis telefonas

Pasak klinikos klientės, jos nuotraukos nėra labai slaptos, tai tiesiog veido fotografijos, tačiau asmens duomenys vis tiek yra nutekėję: „Aš neturiu, ko slėpti, ir čia nebuvo jokia paslaptis, tai manęs dėl to nepagąsdinsi. Bet aš suprantu, kad žmonės, kurie kreipiasi, kartais tikrai nori konfidencialiai užsakyti tam tikras operacijas. Mano atveju, paviešinimas nebūtų skausmingas, bet esmė ta, kad mano duomenys tikrai buvo nutekėję.“

Internete siekiama pasipelnyti iš neteisėtų duomenų

Pavogti duomenys yra nelegaliai pardavinėjami internete. Prašoma suma už neteisėtus duomenis nekukli: nuo 50 iki 2 tūkstančių eurų. Be to, penktadienio popietę programišiai nemokamai paviešino 15 asmenų nuotraukas ir duomenis.

Nuotraukose esantys žmonės teigė gavę žinutes į telefonus, kuriose rašoma, kad jų duomenys yra prieinami internete ir jei nori, jie gali panaikinti šiuos duomenis juos išsipirkdami. 15min žiniomis, bent trys skirtingi klinikos pacientai gavo tokias žinutes.

Apie tai kiek anksčiau pasakojo ir atlikėja Natalija Bunkė, kurios duomenys taip pat buvo nutekėję. Ji teigė, kad tie patys programišiai jai ir kitai jos garsiai bičiulei jau siuntė žinutes, kuriose anglišku tekstu šantažuojant skubino nedelsti ir susimokėti už tai, kad kompromituojanti medžiaga nepasklistų į eterį.

„Jie dirba jau nebe pirmą mėnesį, todėl suprantu, kad tos informacijos jiems nepavyksta parduoti. Nors pastangos – didelės: per žiniasklaidą, o ir pati žinutę gavau. Akivaizdu, kad kažkas nori pasipelnyti“, – pasakojo N.Bunkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius