-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su mažamete pasimylėjusiam vyrui – švelnesnis nuosprendis

Lietuvos apeliacinis teismas patenkino Laimučio Kriauzlio (gim. 1978 m.) apeliacinį skundą dėl Kauno apygardos teismo 2009 m. gruodžio 7 d. nuosprendžio, kurios šis vyras buvo nuteistas 9 metams nelaisvės už mažametės išžaginimą, ir vieneriais metais sutrumpino jam skirtą laisvės atėmimo bausmę. Vyras kalės 8 metus.
Lietuvos apeliacinis teismas
Lietuvos apeliacinis teismas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.
Temos: 1 Nuosprendis

Kaip informuoja Apeliacinio teismo atstovė spaudai, teismas nuosprendį iš dalies pakeitė dėl netinkamai pritaikyto baudžiamojo įstatymo ir neteisingai paskirtos bausmės.

Teismas pabrėžė, kad byloje yra neginčytinai nustatyta, kad vyriškis 2007 m. spalį Kaune esančiame mergaitės motinos bute vieną kartą lytiškai santykiavo su nukentėjusiąja, kuri tuo metu buvo mažametė (jai buvo 13 metų). Teismas taip pat pripažino, kad nuteistasis galėjo ir turėjo žinoti mergaitės amžių, nes sveikino ją su gimtadieniu.

Apeliacinės instancijos teismas sutiko su pirmosios instancijos teismo išvada, kad nuteistasis padarė labai sunkų nusikaltimą, ir jis už šio nusikaltimo padarymą privalo atsakyti, tačiau teismas tuo pačiu pažymėjo, kad kriminalinė bausmė už padarytą nusikaltimą turi būti proporcinga, t. y. bausmės griežtumas turi atitikti padaryto konkretaus nusikaltimo pavojingumą ir kaltininko asmenybę, ir teisinga.

Apeliacinis teismas konstatavo, kad apygardos teismas, parinkdamas skirtinos laisvės atėmimo bausmės dydį, nepakankamai atsižvelgė ir įvertino visas bylos aplinkybes. Apeliacinis teismas pripažino L.Kriauzlio atsakomybę lengvinančia aplinkybe tai, kad jis prisipažino santykiavęs su mergaite ir nuoširdžiai gailisi nusikaltęs.

Taip pat teismas atsižvelgė į tai, kad nukentėjusioji visose apklausose vienodai ir nuosekliai teigė, jog ji su nuteistuoju lytiškai santykiavo tik vieną kartą, savo noru ir jokia prievarta prieš ją naudojama nebuvo. Ji pati norėjo turėti intymius santykius su nuteistuoju, nes jį mylėjo.

Teismo psichiatrijos ekspertizės akte nurodyta, kad nukentėjusioji su ja atliekamus veiksmus suvokė kaip meilės parodymą. Vyras savo skunde Lietuvos apeliaciniam teismui taip pat teigė, kad jį ir mergaitę siejo abipusė meilė, todėl ji nebuvo bejėgiškos būklės. Tačiau Apeliacinis teismas pažymėjo, kad nuteistojo įvykdyto nusikaltimo – mažamečio asmens išžaginimo – ypatumas yra tas, kad lytinis santykiavimas su mažamete, net ir esant mažamečio sutikimui, pripažįstamas išžaginimu, nes mažametystė yra prilyginama bejėgiškai būklei.

Tai, kad mergaitė mylėjosi su vyriškiu, iškilo į viešumą, kai ji prasitarė apie tai savo motinai.

L.Kriauzlys savo skunde Lietuvos apeliaciniam teismui prašė paskirti jam švelnesnę bausmę.

Šis Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis dar gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius