-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Suvilioti paaugliai tampa įkaitais

Gaji nuomonė, kad vogti užsienyje verčiami tik prievarta iš Lietuvos išvežti nepilnamečiai, tačiau dauguma paauglių į nusikaltėlių pinkles patenka patikėję „gerų dėdžių ir tetų“ pasakomis apie lengvesnį gyvenimą svetur. Vagimis paverstų vaikų nestinga ir mūsų krašte, antradienį rašo „Lietuvos žinios“.
Vagystė
Vagystė / Egidijaus Jankausko/„Scanpix“ nuotr.

Prieš kurį laiką Švedijoje sulaikyta grupė Lietuvos piliečių, kurie vežė į šią šalį paauglius nusikaltimams vykdyti. Pelningą „verslą“ sumaniusi grupuotė nepilnamečius mūsų krašte atrinkdavo dažniausiai iš asocialių šeimų. Į nusikaltėlių žabangas paprastai patekdavo patiklūs, lengvai ir greitai užsidirbti norintys paaugliai.

Teigiama, kad potencialūs nusikaltimų vykdytojai kurį laiką būdavo stebimi. Atrinktiesiems grupuotės nariai pasiūlydavo „darbą“ Švedijoje. Apsukrūs suaugusieji net neslėpė nuo vaikų, kad jie turės vogti, tačiau ramino, esą šioje Skandinavijos valstybėje beveik neįmanoma įkliūti, be to, čia neva švelnūs įstatymai. Tokie išvedžiojimai padėjo į Švediją prisivilioti ne vieną paauglį iš Lietuvos.

Nepilnamečius pavojingiau vežti į užsienį negu suaugusiuosius. Todėl paprastai surenkama grupė suaugusių žmonių, vežėjai susodina juos į autobusiuką ir išveža.Kol grupuotę sulaikę švedų pareigūnai atlieka ikiteisminį tyrimą, tikslesnių žinių apie jį mūsų teisėsauga neturi. Neoficialiais duomenimis, gaujos nariai laikomi suimti.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) Prekybos žmonėmis tyrimo skyriaus viršininkė Reda Sirgedienė sakė, kad apie tokius atvejus, o jų pastaruoju metu padaugėjo, biuras žino, tačiau jos vadovaujamas skyrius tyrimų dėl paauglių išvežimo į užsienį, siekiant įtraukti į nusikalstamą veiką, neatlieka. Anot pareigūnės, tai nelaikoma prekyba žmonėmis, todėl aiškintis tuos atvejus – ne LKPB kompetencija. Šie veiksmai gali būti traktuojami kaip neteisėtas laisvės suvaržymas, kai asmuo verčiamas ką nors daryti. Tada atitinkamus tyrimus atlieka policijos komisariatai.

R.Sirgedienės duomenimis, nepilnamečių išvežimo į užsienį atvejų gerokai padaugėjo pernai, tačiau tikslios statistikos nėra. Ko gero, populiariausia kryptis – Norvegija. Dažnai pasirenkama ir Prancūzija ar Nyderlandai. Lietuvos pareigūnai šiek tiek keistai šnairuoja į Daniją. Nors Skandinavijos valstybėse užfiksuojama bene daugiausia tokių atvejų, Danija iki šiol nėra pranešusi nė apie vieną.

R.Sirgedienė LŽ pasakojo, kad LKPB neseniai gavo vaiko teisių apsaugos kontrolierės Editos Žiobienės raštą, kuriame teiraujamasi, kaip kovoti su paauglių išvežimu į užsienį. „Galime patarti viena: kontrolierės tarnyba turėtų imtis griežtos kontrolės. Reikia labiau tikrinti vietas, kuriose nusikaltėliai ieško savo aukų: mokyklas, globos namus“, – pabrėžė pareigūnė.

Tauragės savivaldybės Vaikų teisių apsaugos skyriaus (VTAS) darbuotojas šokiravo vienos iš Norvegijos deportuotos šešiolikmetės atvejis. Lietuvė buvo sučiupta vagianti brangius daiktus. Kas paauglę atvežė į užsienį, tenykščiams pareigūnams ji atsisakė paaiškinti. Vagilė buvo parvežta į Lietuvą. Jau per pirmą susitikimą su socialiniais darbuotojais šešiolikmetė juos pribloškė.

„Paauglė elgėsi įžūliai, pareiškė vogusi ir vogsianti, esą tai ne mūsų reikalas. Bendros kalbos taip ir nepavyko rasti“, – apgailestavo Tauragės savivaldybės VTAS vedėja Jolita Vaišvilaitė. Pasak jos, nors mergaitė augo tik su mama, šeima nėra asociali, neįtraukta į rizikos šeimų sąrašą. „Suprantama, tokioje šeimoje pertekliaus tikrai nėra. Paauglė pajuto lengvai gaunamų pinigų skonį. Bijojome, kad ji nenorės keisti savo gyvenimo būdo“, – pridūrė J.Vaišvilaitė.

VTAS darbuotojų baimės pasitvirtino. Netrukus šešiolikmetė dingo. Po kelių savaičių atskriejo žinia iš Norvegijos – šios šalies pareigūnai vėl sulaikė ją vagiančią. Šiuo metu lietuvė laikoma suimta Norvegijoje. J.Vaišvilaitė abejoja, ar ji vėl bus deportuojama į Lietuvą. Sulaukusi aštuoniolikos mergina veikiausiai bus teisiama užsienyje.

Paauglė iki šiol pareigūnams neatskleidžia, kas ją įkalbėjo vykti į Norvegiją vogti. Nepilnamečius nusikalstamais tikslais į užsienį vežantys asmenys sulaikomi retai. Viena išimčių – Norvegijoje, Bergene, šių metų pavasarį sulaikytas trisdešimtmetis vyras. Jam „dirbo“ keturi „auklėtiniai“ iš Lietuvos: trys paauglės ir vienas vaikinukas.

Nepilnamečius pavojingiau vežti į užsienį negu suaugusiuosius. Todėl paprastai surenkama grupė suaugusių žmonių, vežėjai susodina juos į autobusiuką ir išveža. Padarę reikalaujamą „darbą“, vykdytojai po savaitės ar dviejų grąžinami į Lietuvą. Tokių atvejų taip pat daugėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius