Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Tarptautinė teisinė pagalba prokurorams padėjo nubausti prievolės valstybei siekusį išvengti sukčiautoją

Prokurorų prašymu, Kupiškio ir kitų rajonų gyventojus statybos darbams Norvegijoje telkęs, mokėjęs neoficialius atlyginimus ir siekęs išvengti prievolės valstybei, trisdešimtmetis individualios įmonės savininkas M.B. už apgaulingą apskaitos tvarkymą ir pajamų slėpimą nubaustas 100 MGL dydžio – 12 tūkst. 500 litų bauda.
Mokesčiai
Mokesčiai / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Kaip informuoja Generalinė prokuratūra, tokį sprendimą priėmė Kupiškio rajono apylinkės teismas, išnagrinėjęs Panevėžio apygardos prokuratūros Antrojo skyriaus prokurorės Danutės Baltrušaitytės perduotą nusikaltimų finansų sistemai baudžiamąją bylą.

Šioje byloje buvo pateikti du civiliniai ieškiniai: Valstybinio socialinio draudimo valdybos Kupiškio skyrius prašė priteisti nesumokėtų mokesčių 112 tūkstančių 606 litus, o Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Kupiškio skyrius – 145 tūkstančius 292 litus. Teismas, pripažinęs šių valstybinių įstaigų teisę į ieškinius, perdavė juos nagrinėti civilinio proceso tvarka. Tam, kad būtų galima atlyginti apgaulingu apskaitos tvarkymu padarytus šimtatūkstantinius nuostolius valstybei, valstybinės mokesčių inspekcijos nutarimu buvo nutrauktas mokėjimas iš M.B. įmonės sąskaitos.

„Prievolės valstybei  siekusio išvengti  įmonės savininko nusikalstamas veikas padėjo atskleisti tarptautinė teisinė pagalba, kurią suteikė Norvegijos Karalystės kolegos. Pagal Norvegijos Karalystės Mokesčių direktorato pateiktus dokumentus buvo galima nustatyti nuslėptas pajamas, neatliktos valstybinės prievolės ir „Sodrai“ nesumokėtus mokesčius. Paaiškėjo, kad už atliktus darbus įmonės savininkui buvo mokama grynais arba pervedimais į asmenines sąskaitas, todėl pavykdavo nuslėpti didelę dalį gautų pajamų“, – teigė valstybinį kaltinimą nagrinėjant bylą teisme palaikiusi Panevėžio apygardos prokuratūros Sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriaus prokurorė Danutė Baltrušaitytė.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Panevėžio apskrities skyriaus tyrėjai ir specialistai nustatė, kad įmonės buhalterinė apskaita buvo tvarkoma pažeidžiant įstatymų reikalavimus, nes į 2004–2006 metų apskaitą nebuvo įtraukta didelė dalis pajamų – 542 tūkstančiai 85 litai.

Bylos duomenimis, Kupiškio rajono Šepetos miestelyje registruotos individualios įmonės, atliekančios statybų paslaugas Norvegijos įmonei, savininkas M.B. mokestinio patikrinimo metu nepateikė jokių dokumentų apie Norvegijos įmonės sumokėtą atlygį už atliktus darbus, taip pat pasigęsta atliktų darbų apimtis įrodančių dokumentų.

Pagal Norvegijos Karalystės Teisingumo ir policijos ministerijos, taip pat Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Kupiškio skyriaus gautus dokumentus nustatyta, kad Norvegijos įmonė už paslaugas M.B. įmonei sumokėjo 803 tūkstančius 194 litus, tačiau savininko pateikti duomenys rodė triskart mažiau – 261 tūkstantį 109 litus. Įmonei priklausantys pinigai – apie 605 tūkstančius 826 litus buvo pervesti į dvi asmenines – įmonės sekretorės ir savininko pažįstamos sąskaitas.

Ikiteisminį tyrimą organizavo, kontroliavo ir jam vadovavo Panevėžio apygardos prokuratūros Sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo prokurorai, jį atliko Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Panevėžio apskrities skyriaus pareigūnai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius