-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

​Teisėjas Audrius Cininas viešai paaiškino, kiek ir kodėl vogti apsimoka

Žinomas sostinės teisėjas Audrius Cininas internete pasidalijo įžvalgomis apie teisinių naujovių ydas. Teisėjas prognozuoja, kad populiariausios bus apie 360 litų kainuojančių prekių vagystės. Mat už tiek, o ne už gerokai mažiau, gresia parankiausios bausmės.
Teisėjas Audrius Cininas
Teisėjas Audrius Cininas / Gretos Skaraitienės nuotr.

Ne tik pirmininkavimu Andrių Ūsą pedofilijos byloje išteisinusiai kolegijai, bet ir aštriomis viešomis įžvalgomis apie teisinę realybę išgarsėjęs teisėjas pažėrė naujų minčių.

Asmeninėje interneto svetainėje Audrius Cininas paskelbė komentarą, pavadintą „Legendinis paukštis gyvas!!!“

„Turbūt visi žino tą legendinę vištą, už kurią mūsų kaimynui šaltojoje teko pasėdėti, o kitam kaimynui, kuris buvo naglesnis ir buvo prisivogęs daugiau – nieko už tai nebuvo“, – prasideda teisėjo pamąstymai. 

Vilniaus miesto apylinkės teisme dirbančio teisininko požiūriu, 2013 m. liepos 3 d. Teisingumo ministerijos „žvaliai pristatytos“ LR Baudžiamojo kodekso (BK) 64 (1) straipsnio pataisos šią legendą atgaivino.

Vogti reikia su saiku, bet geriau – daugiau...

„Vogti reikia su saiku, bet geriau – daugiau“, – atsižvelgdamas į BK pataisą, konstatuoja teisėjas.

A.Cinino logika paaiškinama taip: Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) 50 straipsnis už turto iki 130 Lt (1 MGL) vagystę numato areštą iki 30 parų.

Tuo tarpu Baudžiamojo kodekso 178 str. 4 d. už turto nuo 130 iki 360 Lt vertės vagystę, jei tave pričiupo ir prisipažįsti kaltas, vadovaujantis naujuoju BK 64 (1) straipsniu, gausi daugiausia 14 parų areštą.

„Taigi, optimali vagystės iš parduotuvės suma vertinant santykį rizika/pasekmės įsigaliojus naujam įstatymui yra artima 360 Lt, į ką, prognozuoju, ir turėtų orientuotis profesionalūs parduotuvių vagys“, – rašo A.Cininas.

Jo komentaras baigiamas tokia replika: „Lietuvos Aukščiausiasis Teismas sakė, kad tai nesisteminė pataisa, bet ar kam rūpėjo?..“

Čia minima BK straipsnio redakcija įsigaliojo nuo 2013 m. liepos 3 d. 

Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso 64 (1) straipsnis yra apie bausmės skyrimą, bylą išnagrinėjus supaprastinto proceso tvarka ar atlikus sutrumpintą įrodymų tyrimą.

Straipsnį sudaro tokios dvi dalys:

1. Baudžiamąją bylą išnagrinėjus pagreitinto proceso tvarka ar atlikus sutrumpintą įrodymų tyrimą, taip pat kai baudžiamoji byla baigiama teismo baudžiamuoju įsakymu, nuteistajam skiriama bausmė, kuri tuo pačiu nuosprendžiu sumažinama vienu trečdaliu.

2. Šio straipsnio 1 dalyje nustatyta taisyklė taikoma tik tais atvejais, kai asmuo prisipažįsta esąs kaltas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius