Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Teismas Lazdijų gimnazijos direktorę nubaudė už vairavimą išgėrus

Lazdijų rajono apylinkės teismo teisėjas Ramūnas Šarka, išnagrinėjęs administracinės teisės pažeidimų bylą, už Kelių eismo taisyklių pažeidimą skyrė 1000 litų administracinę baudą ir 1 metams laiko atėmė teisę vairuoti transporto priemones Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijos direktorei Romai Giedraitienei.
Alkoholis
Alkoholis / Sofiaglobe.com nuotr.

Moteris nubausta už tai, kad vairavo automobilį būdama lengvai apsvaigusi nuo alkoholio (0,59 promilės).

Nutarimas dar nėra įsiteisėjęs, per 20 dienų jį galima apskųsti aukštesnei teisminei institucijai.

Pedagogė teisme kalta neprisipažino ir teigė alkoholio nevartojusi, o tą rytą išgėrusi organizmą tonizuojančio preparato, kurio sudėtyje, kaip vėliau pati išsiaiškino, buvo etanolio. Moteris tikino, jog šį medicininį preparatą vartojanti penkerius metus, tačiau vaistininko rekomenduotą 20-30 lašų, skiedžiamų vandeniu, dozę savarankiškai padidinusi. Tą rytą ji tikino išgėrusi penkis buteliukus tonizuojančio preparato – iš viso 250 mililitrų.

Pedagogė teisme kalta neprisipažino ir teigė alkoholio nevartojusi, o tą rytą išgėrusi organizmą tonizuojančio preparato, kurio sudėtyje, kaip vėliau pati išsiaiškino, buvo etanolio.

Šių metų birželį, Joninių rytą, policijos patruliai R.Giedraitienę sustabdė vykdydami prevencinę akciją. Patikrinę dokumentus, pareigūnai teigė pajutę nuo vairuotojos sklindantį alkoholio kvapą ir paprašę pasitikrinti alkotesteriu.

Pedagogė, kaip liudijo teisme policijos pareigūnas, buvo labai sutrikusi, prašė paleisti ir nebausti. Apie vaistų vartojimą ji tuomet policininkams nieko neužsiminė ir vėliau, po protokolo surašymo, į medikus dėl pakartotinio blaivumo patikrinimo nesikreipė.

„Pabrėžtina, kad įstatymas draudžia vairuoti neblaiviems nepriklausomai nuo to, kas sąlygojo vairuotojo neblaivumą. Todėl paaiškinimas, kad pažeidėja buvo neblaivi ne nuo alkoholinių gėrimų, o nuo jos išgertų vaistų, kurių sudėtyje yra to paties alkoholio, teisiškai nėra reikšminga aplinkybė sprendžiant jos atsakomybės klausimą. Įstatymas draudžia vairuoti neblaiviam nepriklausomai nuo to kokiu pavidalu alkoholis patenka į vairuotojo organizmą – ar kaip alkoholinis gėrimas, ar kaip sudėtinė vaistų ar kitų maisto produktų dalis. Visi vaistų gamintojai tam ir įspėja vartotojus iš anksto apie galimą vaistų įtaką vairavimui, kad vartotojai patys įvertintų tokių vaistų vartojimo suderinamumą su vairavimu.

Šiuo atveju  pačios  pažeidėjos  pateiktas informacinis vaisto lapelis akivaizdžiai patvirtina, kad gamintojas įspėja vaistų vartotojus apie jo sudėtyje esantį etanolį ir apie tai, jog vairavimui poveikio nedaro  tik gamintojo rekomenduojama dozė, t. y. 20-30 lašų, užgeriamų vandeniu. Todėl visiškai akivaizdu, kad pažeidėjos nurodytas prieš vairavimą išgertas vaistų kiekis, kuris daugybę kartų viršija rekomenduojamą dozę, taip pat neišvengiamai sukelia asmens neblaivumą, nes į organizmą patenka žymiai didesnis nei saugiam vairavimui leistinas alkoholio kiekis. Tai reiškia, kad tokiais kiekiais tokius vaistus vartojantis asmuo aiškiai suvokia, kad toks vaistų vartojimas sukels neblaivumą, keliantį pavojų vairavimui, lygiai taip pat kaip ir alkoholiniai  gėrimai.

Pažeidėjos paaiškinimą, kad tik po 5 metų šių vaistų naudojimo ji pirmą kartą prieš teismo posėdį perskaitė informacinį šio vaisto lapelį ir sužinojo apie jame esantį etanolį teismas vertina kaip visiškai neįtikinantį, nes daugybę kartų viršijančią vaistų dozę naudojantis bet kuris žmogus, o juo labiau toks išsilavinęs ir gyvenimo patirties turintis kaip pažeidėja, neabejotinai turi pasidomėti vaisto naudojimo instrukcija ir įsitikinti ar tai elementariai saugu. Atsakomybę lengvinančių ir sunkinančių aplinkybių šioje byloje nėra“, – konstatuojama teismo priimtame nutarime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius