Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas paaiškino, kodėl šnipinėjimo byloje teisiami D.Bertauskas ir A.Paleckis palikti su apykojėmis

Ketvitadienį Šiaulių apygardos teismas baudžiamojoje byloje, kurioje Deimantas Bertauskas ir Algirdas Paleckis yra kaltinami veikdami organizuota grupe kartu su ikiteisminio tyrimo metu nenustatytu Rusijos Federacijos žvalgybos darbuotoju ir kitais Rusijos piliečiais, vienas iš jų teismo pripažintas kaltu sausio 13-osios byloje, šnipinėję Rusijos žvalgybai, paskelbė nutartis dėl kardomųjų priemonių taikymo kaltinamiesiems.
Algirdo Paleckio teisme
Algirdo Paleckio teisme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Teismo posėdyje valstybės kaltinimą šioje byloje palaikanti prokurorė teismo prašė pratęsti kaltinamajam D.Bertauskui anksčiau paskirtos kardomosios priemonės – intensyvios priežiūros – terminą 3 mėnesiams.

Prokurorės prašymą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad iki kaltinamajam D.Bertauskui nustatyto intensyvios priežiūros termino pabaigos – 2021 m. balandžio 10 d. – išnagrinėti bylą ir priimti sprendimą nėra galimybės, kadangi byloje dar neišklausytos baigiamosios kalbos, o kitas teismo posėdis numatytas 2021 m. gegužės 19 d.

Keisti kaltinamajam D.Bertauskui paskirtą kardomąją priemonę – intensyvią priežiūrą – į švelnesnę nėra pagrindo, kadangi D.Bertauskas kaltinamas padaręs tyčinį baigtą labai sunkų nusikaltimą, už kurį baudžiamajame įstatyme numatyta itin griežta bausmė – laisvės atėmimas nuo trejų iki penkiolikos metų.

Be to, kaip jau minėta ir ankstesnėse teismo nutartyse skiriant šią kardomąją priemonę bei pratęsiant jos terminą, būtina riboti kaltinamojo D.Bertausko galimybę bendrauti su kitais proceso dalyviais, Rusijos Federacijoje esančiais asmenimis, eliminuoti pasislėpimo galimybę, užtikrinti kitų įpareigojimų vykdymą, o švelnesnėmis kardomosiomis priemonėmis, teismo nuomone, nėra galimybės kontroliuoti kaltinamojo buvimo vietos.

Atsižvelgus į šias aplinkybes sprendžiama, kad kaltinamajam D.Bertauskui taikoma kardomoji priemonė – intensyvi priežiūra – yra adekvati, jo teisės suvaržytos nepažeidžiant Baudžiamojo proceso kodekse įtvirtinto proporcingumo principo. Teismas nusprendė, kad kaltinamajam D.Bertauskui paskirta kardomoji priemonė – intensyvi priežiūra – šioje baudžiamojo proceso stadijoje yra pateisinama, neprieštarauja tiek nacionalinių, tiek tarptautinių teismų formuojamai praktikai.

Teismas nusprendė kaltinamajam D.Bertauskui pratęsti kardomosios priemonės – intensyvios priežiūros – terminą trims mėnesiams nuo 2021 balandžio 10 dienos, nustatant šios kardomosios priemonės sąlygas: nuo 24 val. iki 7 val. būti savo nuolatinėje gyvenamojoje vietoje, išskyrus atvejus, kai išvykimas iš gyvenamosios vietos susijęs su lankymusi sveikatos priežiūros įstaigose, nesilankyti įstaigose (interneto kavinėse ir pan.), kuriose teikiamos viešos interneto paslaugos, nebendrauti ir neieškoti ryšių pačiam ir per kitus asmenis su teismo nurodytais asmenimis.

Abiem kaltinamiesiems išaiškinta, kad jie privalo dėvėti elektroninį stebėjimo įtaisą, laikytis nustatytos dienotvarkės.

Kaltinamajam išaiškinta, kad jis privalo dėvėti elektroninį stebėjimo įtaisą, laikytis nustatytos dienotvarkės. Draudžiama nusiimti, gadinti ar sunaikinti elektroninį stebėjimo įtaisą. D.Bertauskas įspėtas, kad už paskirtos kardomosios priemonės sąlygų pažeidimą jam gali būti paskirta griežtesnė kardomoji priemonė, jeigu tam būtų pagrindas.

Teismo posėdyje prokurorė prašė kaltinamajam A.Paleckiui kardomosios priemonės – intensyvios priežiūros – terminą taip pat pratęsti 3 mėnesiams.

Prokurorės prašymą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad iki kaltinamajam A.Paleckiui nustatyto intensyvios priežiūros termino pabaigos – 2021 m. balandžio 6 d. – išnagrinėti bylą ir priimti sprendimą nėra galimybės, kadangi byloje dar neišklausytos baigiamosios kalbos, o kitas teismo posėdis numatytas 2021 m. gegužės 19 d.

Keisti kaltinamajam A.Paleckiui paskirtą kardomąją priemonę – intensyvią priežiūrą į švelnesnę nėra pagrindo, kadangi nėra išnykę kardomosios priemonės – intensyvios priežiūros termino pratęsimo pagrindai bei sąlygos – A.Paleckis kaltinamas galbūt tyčia padaręs baigtą nusikalstamą veiką, kuri priskiriama labai sunkių nusikaltimų kategorijai ir už ją numatyta griežta laisvės atėmimo bausmė – laisvės atėmimas nuo trejų iki penkiolikos metų.

Kaip jau minėta ankstesnėse teismo nutartyse, A.Paleckis yra dirbęs keliose Europos Sąjungos valstybėse, taip pat darbo reikalais vykęs į Rusijos Federaciją, su kuria yra siejamas jam pareikštas kaltinimas, pastarojoje valstybėje jis praleido savo vaikystę. Kaltinamasis praeityje buvo teistas pagal BK 170(2) straipsnio 1 dalį (viešas pritarimas tarptautiniams nusikaltimams, SSRS ar nacistinės Vokietijos nusikaltimams Lietuvos Respublikai ar jos gyventojams, jų neigimas ar šiurkštus menkinimas).

Šios aplinkybės duoda pagrindą teismui spręsti, kad kaltinamajam A.Paleckiui taikoma kardomoji priemonė – intensyvi priežiūra – yra adekvati jo galbūt padarytos nusikalstamos veikos pavojingumui, pobūdžiui, sunkumui, kaltinamojo teisės suvaržytos nepažeidžiant Baudžiamojo proceso kodekse įtvirtinto proporcingumo principo. Teismo įsitikinimu, kaltinamajam A.Paleckiui paskirta kardomoji priemonė – intensyvi priežiūra – šioje baudžiamojo proceso stadijoje yra pateisinama, neprieštarauja, tiek nacionalinių, tiek tarptautinių teismų formuojamai praktikai.

Teismas nusprendė kaltinamajam A.Paleckiui pratęsti kardomosios priemonės – intensyvios priežiūros – terminą trims mėnesiams nuo 2021 metų balandžio 6 dienos, įpareigojant kaltinamąjį nuo 21 val. iki 6 val. būti savo nuolatinėje gyvenamojoje vietoje, neišvykti už Vilniaus miesto ribų, išskyrus atvejus, susijusius su dalyvavimu teismo posėdžiuose.

A.Paleckis įspėtas, kad už paskirtos kardomosios priemonės sąlygų pažeidimą gali būti paskirta griežtesnė kardomoji priemonė.

Kaltinamajam teismas išaiškino, kad jis privalo dėvėti elektroninį stebėjimo įtaisą, laikytis nustatytos dienotvarkės. Draudžiama nusiimti, gadinti ar sunaikinti elektroninį stebėjimo įtaisą. A.Paleckis įspėtas, kad už paskirtos kardomosios priemonės sąlygų pažeidimą jam gali būti paskirta griežtesnė kardomoji priemonė, jeigu tam būtų pagrindas.

Šios nutartys yra neįsiteisėjusios ir gali būti skundžiamos Lietuvos apeliaciniam teismui, pažymima Šiaulių apygardos teismo pirmininko padėjėjo ryšiams su visuomene ir žiniasklaida Vytauto Jončo ketvirtadienį paviešintame pranešime.

Nagrinėjamos bylos duomenimis, nusikalstama veika vyko nuo 2017 m. vasario iki 2018 m. spalio mėn. Kaltinamiesiems galėjo būti suformuotos užduotys rinkti informaciją apie Sausio 13-osios bylą tyrusius pareigūnus, teisėjus, taip pat informaciją apie kitas su Rusijos agresija prieš Lietuvą 1990–1991 metais susijusias bylas. A.Paleckis kaltę neigia, jis tvirtina atlikęs žurnalistinį tyrimą, D.Bertauskas kaltę pripažįsta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius