Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Teismas V.Kastujevo bendrovės direktoriui skyrė laisvės atėmimo bausmę

Trečiadienį Vilniaus miesto 1 apylinkės teismas, baigė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje įtarimai buvo pareikšti juridiniam asmeniui - uždarajai akcinei bendrovei „Varalda“, kurios vienas akcininkų yra šiuo metu Rusijoje suimtas verslininkas Vadimas Kastujevas, ir šios bendrovės direktoriui Gediminui Zabuliui (g. 1976 m.).
Įmonę „Varalda“ bei jos vadovą ginantis advokatas Ž.Ambrizas (rašo) ir firmos direktorius G.Zabulis kaltinimus pripažįsta tik iš dalies.
Įmonę „Varalda“ bei jos vadovą ginantis advokatas Ž.Ambrizas (rašo) ir firmos direktorius G.Zabulis kaltinimus pripažįsta tik iš dalies. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Kaip informuoja teismo atstovas spaudai, teismas G.Zabulį pripažino kaltu dėl netikrų dokumentų pagaminimo, dokumentų suklastojimo ir panaudojimo apgaule išvengiant didelės vertės turtinės prievolės, dėl didelės vertės turtinės prievolės panaikinimo ir dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo. Už šias nusikalstamas veikas jam skirta 2 metų laisvės atėmimo bausmė ir 40 MGL (5 tūkst. 200 litų) bauda.

Dėl tų pačių veikų kaltu pripažintas ir juridinis asmuo – UAB „Varalda“, bendrovei skirta 300 MGL (39 tūkst. litų) bauda.

G.Zabulis nuteistas už tai, kad būdamas UAB „Varalda“ direktoriumi, veikdamas šio juridinio asmens vardu ir interesais, laikotarpyje nuo 2008 metų kovo iki 2008 metų. rugpjūčio, veikdamas bendrininkų grupėje su kitais asmenimis, siekdamas panaikinti UAB „Varalda“ turtinę prievolę, t.y. sumažinti į LR valstybės biudžetą mokėtino pridėtinės vertės mokesčio (PVM) dydį, pagamino netikrus dokumentus, suklastojo tikrus dokumentus ir juos panaudojo bei apgaule panaikino UAB „Varalda“ prievolę sumokėti į valstybės biudžetą 305 tūkst. 713 Lt PVM.

Be to, G.Zabulis dar ir už tai, kad būdamas UAB „Varalda“ direktoriumi, veikdamas šios juridinio asmens vardu ir interesais, veikdamas bendrininkų grupėje su kitais asmenimis, pagamino netikrus dokumentus ir juos panaudojo siekdamas UAB „Varalda“ naudai panaikinti didelės vertės turtinę prievolę, t.y. sumažinti į LR valstybės biudžetą mokėtiną PVM (daugiau kaip 63 tūkst. Lt), tačiau savo noru ją nutraukė.

G.Zabulio vadovaujama bendrovė, norėdama sumažinti mokesčius, sudarė sutartis su dviem bendrovėmis „Solna“ ir „Reklamos tiltas“, jog iš jų perka naudotus automobilių katalizatorius, nors realiai jokie sandoriai nevykdavo. Šios dvi bendrovės išrašydavo fiktyvias PVM sąskaitas faktūras apie katalizatorių pardavimą G.Zabulio vadovaujamai UAB „Varaldai“. Pagal suklastotus dokumentus „Varalda“ šioms bendrovėms pervedė apie 2 mln. litų.

Vėliau šių bendrovių atstovai išgrynino šiuos pinigus, juos pasidalindavo G.Zabulis ir jo bendrininkai. Dalis susigrąžintų pinigų buvo naudojami „Varaldos“ veiklai.

Apklaustas teisme kaltinamasis G.Zabulis kaltę pripažino iš dalies ir paaiškino, kad dirba UAB „Varalda“ direktoriumi. Jis prisipažino dėl dokumentų klastojimo ir apgaulingos buhalterinės apskaitos, tačiau iš valstybės biudžeto jokio turto neįgijo.

Kaltinamojo teigimu, UAB „Varalda“ superka naudotą elektroninę įrangą ir automobilinius katalizatorius. Dalis katalizatorių buvo superkama iš privačių asmenų nepildant jokių pirkimo dokumentų, todėl jiems reikėjo apskaitos dokumentų, kuriais galėtų patvirtinti šių prekių įsigijimą. Su pažįstamu verslininku sutarė, kad šis pateiks fiktyvius pirminius kitos įmonės išrašytus naudotų katalizatorių pardavimo dokumentus, kurių pagalba galima legalizuoti prekes.

Kaltinamasis pateikdavo šiam verslininkui duomenis, kurie turėjo būti nurodyti PVM sąskaitose-faktūrose, o pastarasis po kelių dienų atveždavo jau užpildytas sąskaitas. Tokiu būdu jie gavo fiktyvių sąskaitų iš dviejų firmų – UAB „Solna“ ir UAB „Reklamos tiltas“. G.Zabulis sąskaitose nurodytas sumas pervesdavo į tų firmų sąskaitas, o po kelių dienų pažįstamas susitikimo metu grąžindavo jam pinigus pasilikęs 4,5 proc. kaip atlygį už paslaugą.

Ikiteisminio tyrimo metu G.Zabulis atlygino valstybei padarytą žalą ir grąžino pasisavintus 305 tūkst. litų.

„Skirdamas bausmę G.Zabuliui, teismas atsižvelgia į tai, kad padarytas vienas nesunkus, du apysunkiai ir vienas sunkus nusikaltimas, už kurio padarymą įstatymo leidėjas numato tik laisvės atėmimo bausmę. G. Zabulis anksčiau neteistas, dirba ir išlaiko šeimą, yra jo atsakomybę lengvinanti aplinkybė, jis savo noru atlygino žalą biudžetui, tai rodo, kad kaltinamasis siekia pasitaisyti ir dėl ko darytina išvada, kad bausmės tikslai bus pasiekti skiriant bausmes, artimas įstatyme numatytų bausmių minimumui“, - rašoma teismo nuosprendyje.

Baudžiamasis kodeksas už didelės vertės turtinės prievolės panaikinimą apgaule numato laisvės atėmimo bausmę iki 8 metų.

Šis nuosprendis per 20 dienų gali būti apskųstas Vilniaus apygardos teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius