Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Tyrimą dėl korumpuotų Lietuvos Migracijos departamento pareigūnų stabdo lėtapėdžiai pagalbininkai iš JAV

Kliūtis dėl pašto „Gmail“: galimos korupcijos Migracijos departamente byloje jau metus nesulaukiama Jungtinių Valstijų teisinės pagalbos.
Lietuvos ir JAV vėliavėlės
Asociatyvinė iliustracija: Lietuva ir JAV bendradarbiauja, bet kartais labai lėtai. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Prieš porą metų pradėta byla dėl galimos korupcijos Migracijos departamente išduodant leidimus gyventi Lietuvoje užsitęsė, nesulaukiant atsakymų iš Jungtinių Amerikos Valstijų.

Bylos tyrimą kontroliuojantis Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Linas Kurprusevičius BNS sakė, kad praėjusių metų vasarį išsiuntė teisinės pagalbos prašymą į JAV, atsakymas į jį negautas iki šiol, nors jau praėjo metai.

„Laukiame žinių iš Amerikos, negauname atsakymo į teisinės pagalbos prašymą. Tai susiję su elektroniniu paštu – įtariamieji susirašinėjo elektroniniu paštu, kadangi naudojosi pašto tarnyba „Gmail“, o jos būstinė yra JAV, išsiųstas teisinės pagalbos prašymas“, – BNS sakė l.Kuprusevičius. Prokuroras sakė, kad ir kitas bylas tiriantys jo kolegos teisinės pagalbos prašymų iš JAV laukia mažiausiai metus.

„Dar nebuvau sutikęs tokių įtariamųjų. Yra užfiksuota ir įrašuose, kaip jiems duoda, o jie vos ne mušasi, stumdosi ir bando grąžinti atgal. Du iš įtariamųjų sakė, kad gauti pinigai jiems buvo nemalonūs, juos laikė sudėję seife, neišleido, paskui vykstant ikiteisminiam tyrimui grąžino“, –   sakė bylą kontroliuojantis prokuroras L.Kuprusevičius.

Visi kiti veiksmai byloje atlikti.

Pora asmenų tyrimo metu buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą, jie yra buvę Migracijos departamento darbuotojai. Šie įtariamieji pripažino savo kaltę, gailėjosi.

„Dar nebuvau sutikęs tokių įtariamųjų – jie ir nuo atlygio bandė išsisukti. Yra užfiksuota ir įrašuose, kaip jiems duoda, o jie vos ne mušasi, stumdosi ir bando grąžinti atgal. Du iš įtariamųjų sakė, kad gauti pinigai jiems buvo nemalonūs, juos laikė sudėję seife, neišleido, paskui vykstant ikiteisminiam tyrimui grąžino. Šie asmenys išėjo iš tarnybos. Jie iš tikrųjų nei reikalavo atlygio, nei provokavo“, –  BNS sakė galimos korupcijos bylos tyrimą kontroliuojantis prokuroras L.Kuprusevičius.

2012 metų lapkritį Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ir prokuratūra pranešė, kad tiriama galima korupcinė schema, pagal kurią ne Europos Sąjungos šalių piliečiai, pageidaujantys gauti leidimus laikinai gyventi Lietuvoje arba tokius leidimus prasitęsti, mokėjo pinigus tarpininkaujantiems advokatams bei advokatų padėjėjams.

Įtariama, kad advokatai ir jų padėjėjai perduodavo savo pažįstamiems asmenims, turintiems ryšių Migracijos departamente, o šie – Migracijos departamento pareigūnams, galintiems padėti, kad leidimai užsieniečiams būtų išduodami greičiau.

Ikiteisminis tyrimas atliekamas dėl kyšininkavimo, prekybos poveikiu, papirkimo, piktnaudžiavimo ir dokumentų suklastojimo. Iš 2012 metais sulaikytų septynių sulaikytų Migracijos departamento pareigūnų keturi asmenys ėjo skyrių vedėjo, vienas – skyriaus vedėjo pavaduotojo pareigas, likę du – vyr. specialistai. Įtariama, kad šie asmenys galėjo neteisėtai pelnytis iš leidimų gyventi Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius