-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ugniagesiai skelbia prevencinę akciją prieš pernykštės žolės deginimą

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas praneša, kad atšilus orams, šalyje vėl pradėta deginti pernykštė žolė. Tokių gaisrų kasdien sparčiai daugėja. Jeigu dar kovo mėnesio pabaigoje žolės gaisrų kasdien kildavo po kelias dešimtis, tai per praėjusią parą atvirose teritorijose jau kilo net 123 gaisrai, išdeginę beveik 550 hektarų plotų.
Žolės deginimas
Žolės deginimas / Audriaus Bagdono/BFL nuotr.

Iš viso šiemet vien tik ugniagesiams gelbėtojams atvirose teritorijose jau teko gesinti beveik 600 gaisrų, išdeginusių per 1 tūkst. 200 hektarų pievų. O kiek dar tokių gaisrų užgesino gyventojai, lietūs arba jie užgeso savaime? Deja, šie gaisrai atneša didelių nuostolių ne tik gamtai, žmonių turtui, bet ir pačioms šalies priešgaisrinėms gelbėjimo tarnyboms.

Žolės gaisrams gesinti išleidžiama daug lėšų, sunaudojama daug degalų, išeikvojama daug fizinių jėgų, tuo labiau, kad per dieną kartais tenka vykti gesinti net ne dešimtis, o šimtus tokių gaisrų. Vieno gaisrinio automobilio išvažiavimas į gaisrą mokesčių mokėtojams vien tik degalams vidutiniškai kainuoja apie šimtą litų. O jeigu dega didelis plotas, gaisras gesinamas ilgesnį laiką, jo likvidavimui pasitelkiama daugiau pajėgų, išlaidos išauga keleriopai. Be to, išvykę gesinti degančių pievų, ugniagesiai ne visada gali laiku suskubti į didesnius gaisrus ar kitas nelaimes, kai jų pagalbos reikia nedelsiant.

Siekdamas sumažinti gaisrų atvirose teritorijose skaičių, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas jau prieš savaitę paskelbė akciją prieš žolės deginimą ir paragino šalies priešgaisrines gelbėjimo tarnybas imtis visų įmanomų prevencijos priemonių: suaktyvinti priešgaisrinį agitacinį darbą, informuoti visuomenę per žiniasklaidą ir tiesiogiai bendraujant su žmonėmis apie gaisrų atvirose teritorijose pavojų, jų padarinius, priminti atsakomybę už priešgaisrinės saugos reikalavimų nesilaikymą; sugriežtinti miškų ir durpynų priešgaisrinės saugos kontrolę gaisrams kilti palankiu laikotarpiu; aptarnaujamoje teritorijoje organizuoti reidus, o jų metu nustatytiems priešgaisrinės saugos reikalavimų pažeidėjams taikyti administracinio poveikio priemones; atkreipti rajonų (miestų) savivaldybių dėmesį į pasirengimą sumažinti gaisro kilimo pavojų miškuose, durpynuose, kitose atvirose teritorijose.

Šiai akcijai departamentas priešgaisrinėms gelbėjimo tarnyboms išplatino plakatus, įspėjančius apie žolės ir miškų gaisrus, kurie turėtų būti iškabinti mokyklose, parduotuvėse ir kitose žmonių susibūrimo vietose.

Sinoptikai prognozuoja šiltą ir sausą savaitgalį, oro sąlygos iškyloms ir poilsiui gamtoje bus itin palankios, tad Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas dar kartą prašo gyventojų nedeginti pernykštės žolės ir atsargiai elgtis su ugnimi. Tuo pačiu dar kartą įspėjame, kad už žolės deginimą piliečiai gali būti nubausti nuo 25 iki 1000 litų bauda, o pareigūnai – nuo 100 iki 2000 litų. Be to, gali tekti atlyginti ir gamtai padarytą žalą, o ji kartais siekia ne vieną tūkstantį litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius