Tiesiogiai
VALINSKAS ŽINO: prezidento rinkimų naktis tiesiogiai

Įtariamajam Panevėžio žudikui maniakui prokuroras pareikalavo griežčiausios bausmės

Dramatiškų smurto išpuolių užpernai žiemą Panevėžyje, kai gyvybės neteko du žmonės, o dar vieną buvo pasikėsinta nužudyti, baudžiamoji byla antradienį popiet turėtų sulaukti apygardos teismo verdikto: valstybės kaltintojas prokuroras Romualdas Valiulis pasiūlė teisiamajam – 27 metų panevėžiečiui Edmundui Svotui skirti laisvės atėmimo bausmę iki gyvos galvos.
Daugybe nusikaltimų kaltinamas E.Svotas savo kaltę neigia.
Daugybę nusikaltimų padaręs E.Svotas šioje byloje savo kaltę neigia. / „Lietuvos žinių“ nuotr.

Kaip informuoja Panevėžio apygardos prokuratūra, prokuratūros perduotose nagrinėti teismui nusikaltimų žmogaus gyvybei – nužudymų sunkinančiomis aplinkybėmis bylose per penkiolika apygardos veiklos ir teisinės praktikos metų, prokurorų reikalavimu, laisvės atėmimo bausmės iki gyvos galvos už šiuos labai sunkius nusikaltimus buvo paskirtos vienuolikai asmenų.

„Tą vasario pabaigos vakarą vienas po kito mieste įvykdyti žiauraus smurto išpuoliai prieš niekuo dėtus žmones kelias paras panevėžiečius ir jų šeimas buvo privertę nerimauti dėl vaikų ir artimųjų saugumo. Dviejų asmenų nužudymas iš savanaudiškų paskatų ir pasikėsinimas nužudyti trečiąjį, taip pat plėšimas ir neteisėtas disponavimas šaunamuoju ginklu – šie anksčiau teisto ir atliekančio laisvės atėmimo bausmę jauno žmogaus nusikaltimai, tarp kurių net trys yra kvalifikuojami kaip labai sunkūs, už juos įstatymai numato ir pačią griežčiausią baudžiamąją atsakomybę, buvo atskleisti daugiau kaip šešis mėnesius teisme nagrinėtoje nusikaltimų žmogaus gyvybei, sveikatai ir nuosavybei baudžiamojoje byloje. Baudžiamąją atsakomybę sunkinanti aplinkybė yra ta, kad nusikalstamos veikos padarytos apsvaigus nuo alkoholio, tai turėjo įtakos šių veikų padarymui“,- teigia valstybinį kaltinimą palaikęs Panevėžio apygardos prokuratūros Labai sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriaus prokuroras Romualdas Valiulis.

Ši visuomenės susirūpinimą ir žiniasklaidos susidomėjimą sukėlusi didelės apimties Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorų perduota baudžiamoji byla dėl užpernai žiemą mieste įvykdytų nusikaltimų žmogaus gyvybei ir nuosavybei Panevėžio apygardos teisme buvo pradėta nagrinėti pernai rugsėjo viduryje.

2008 metų vasario 27 d. vakare Panevėžio miesto pietinės dalies Beržų, Ramygalos ir Lakštingalų gatvėse buvo nužudyti du žmonės (Feliksas S. ir Romualdas P.), vienas (Vidmantas K.) – sužalotas peiliu. Ikiteisminio tyrimo duomenimis, tą vakarą apie 19 val. Ramygalos g. 65 namo laiptinės pirmajame aukšte E. S., būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, peiliu į nugarą nužudė vieną, po to – apie 19.35 val. Beržų g. 33 namo laiptinėje – kitą žmogų, smogęs jam 13 kartų.

Apie 19.55 val. Lakštingalų g. 11 namo kieme pasikėsino nužudyti dar vieną žmogų, tris kartus smogęs peiliu jam į nugarą. Pirmoji auka buvo apiplėšta, kitas dvi pasikėsinta apiplėšti: vieną sutrukdė, pas kitą – nieko nerado.

Tarp kitų E.Svoto padarytų nusikalstamų veikų – panaudojant smurtą apiplėšti penki asmenys, neteisėtas disponavimas savadarbiu šaunamuoju ginklu ir dviem šoviniais.

Ikiteisminį tyrimą atliko Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai, jį kontroliavo Panevėžio apygardos prokuratūros Pirmojo skyriaus prokurorai.

Įstatymas tam, kas nužudė du ar daugiau žmonių, numato laisvės atėmimo bausmes iki dvidešimties metų arba iki gyvos galvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius