Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už jaunųjų ūkininkų paramos „palaiminimą“ Nacionalinės mokėjimo agentūros darbuotojas galimai gavo 5 tūkst. eurų kyšį

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) kovo pabaigoje pranešė atliekanti ikiteisminį tyrimą dėl galimo prekybos poveikiu Nacionalinėje mokėjimo agentūroje (NMA). Neoficialiomis žiniomis, praėjusiais metais valstybės tarnautojas Jonas Pupius už jaunųjų ūkininkų paramos „užtarimą“ galimai paėmė 5 tūkst. eurų kyšį. Tai buvo ne vienintelis NMA darbuotojo pasinaudojimas savo tarnyba. Įtariama, kad J.Pupius taip pat buvo susitaręs su Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) darbuotoju dėl kitos paraiškos patvirtinimo.
15min
15min iliustracija / „Shutterstock“ ir nuotr.

Minėtame STT tyrime įtarimai šiuo metu pareikšti keturiems asmenims. Tarp jų ir tuometiniams valstybės tarnautojams J.Pupiui (NMA) bei NŽT darbuotojui Nerijui Sudoniui. Įtariamiesiems skirti rašytiniai pasižadėjimai neišvykti ir „kitokio pobūdžio prokuroro paskirti įpareigojimai“.

NMA darbuotojas, kuriam pareikšti įtarimai dėl prekybos poveikio – tuometinis Kaimo plėtros, žuvininkystės programų ir nacionalinės paramos departamento vyresnysis patarėjas Jonas Pupius.

Specialistas dar kovo mėnesį savivaldybių žemės ūkio skyrių darbuotojams nuotoliniame susitikime pristatė paramos teikimo galimybes.

15min NMA vadovas Fortunatas Dirginčius patvirtino, kad vos gavus teisėsaugos informaciją apie pareikštus įtarimus J.Pupius nuo pareigų buvo nušalintas ir savo noru paliko NMA. Šiuo metu įstaigoje vyksta vidinis tyrimas.

J.Pupius 15min teigė, kad pasiprašė atleidžiamas iš darbo dėl asmeninių planų.

„Tai tiesiog turiu kitų planų – asmeninių. Aš galiu turėti asmeninių planų“, – teigė įtariamasis. Jis plačiau atliekamo tyrimo nekomentavo.

Anksčiau J.Pupius yra dirbęs tuometinio žemės ūkio ministro (2018–2019 m.) Giedriaus Surplio patarėju.

Jonas Pupius, Manoūkis.lt nuotr.
Jonas Pupius, Manoūkis.lt nuotr.

NŽT darbuotojas siūlė ne mažesnį nei 3,5 tūkst. eurų kyšį

Neoficialiomis žiniomis, teisėsaugos tyrime buvo užfiksuota, kaip J.Pupius susitikimo metu su Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) darbuotoju N.Sudoniu susitarė, kad pasinaudodamas savo tarnyba NMA, pažintimis ir įtaka kitiems darbuotojams, padarys poveikį vienos paraiškos nagrinėjimui. Susitikimas vyko praėjusių metų pavasarį.

Tuo metu N.Sudonis ėjo Vilniaus miesto skyriaus patarėjo pareigas. Įstaigoje įvykus struktūriniams pokyčiams nuo šių metų sausio 1 dienos jis tapo Vilniaus apygardos žemės tvarkymo ir administravimo skyriaus vyriausiasis specialistas.

Prokuratūros duomenimis vyrui inkriminuota veika yra nesusijusi su jo darbu ir pareigomis NŽT.

Įtariama, kad tuomentinis NŽT darbuotojas prašė teigiamai paveikti paraišką, kuri pretendavo į 60 tūkst. eurų paramą žemės ūkio veiklai vykdyti.

N.Sudonis sutarė, kad už tokią pagalbą J.Pupiui duos ne mažesnį, kaip 3,5 tūkst. eurų kyšį.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Nacionalinė mokėjimo agentūra
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Nacionalinė mokėjimo agentūra

15min susisiekė su N.Sudoniu, tačiau jis bendrauti su žurnalistais atsisakė.

Nacionalinės žemės tarnyba informavo, kad kovo pabaigoje gavo Specialiųjų tyrimų tarnybos raštą, kuriuo buvo pranešta apie darbuotojui pareikštus įtarimus.

N.Sudonis šiuo metu nebedirba NŽT. Savo noru iš pareigų jis pasitraukė kovo 26 dieną.

„NŽT keliami aukščiausi skaidrumo, nepriekaištingos reputacijos reikalavimai. Į tokius ar panašius atvejus, bet kokius įtarimus, kaltinimus darbuotojams dėl galimai padarytos bet kokio pobūdžio nusikalstamos veikos tiek susijusios su profesinių pareigų atlikimu, tiek ir nesusijusios su profesine veikla, reaguojama nedelsiant, griežtai ir be tolerancijos“, – į 15min užduotus klausimus raštu atsakė institucija.

Už jaunųjų ūkininkų paramą – 5 tūkst. eurų kyšis

Įtariama, kad J.Pupio susitarimas su NŽT darbuotoju nebuvo vienintelis. Pareigūnai užfiksavo ir kitą tuometinio Nacionalinės mokėjimo agentūros darbuotojo sandėrį dėl paramos su privačiu asmeniu.

Tą kartą J.Pupius žadėjo „užtarti“ paraišką dėl NMA administruojamos 60 tūkst. eurų paramos jaunųjų ūkininkų įsikūrimui.

123RF.com nuotr./Žemės ūkis
123RF.com nuotr./Žemės ūkis

Įtariama, kad už tokią valstybės tarnautojo pagalbą paramos gavėjas atsidėkojo 5 tūkst. eurų kyšiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius