Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už neaiškios kilmės pajamas – 3 mln. litų mokesčių

Neaiškios kilmės pajamas verslininkas bandė pagrįsti Kanadoje gyvenančio tėvo santaupomis, tačiau bendradarbiaudami su Kanados mokesčių administratoriumi Lietuvos mokesčių specialistai paneigė išgalvotą versiją.
Pinigai
Pinigai / Vilniaus apskrities VPK nuotr.

2011 m. gruodžio 15 d., Vilnius. Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Vilniaus AVMI) informuoja, kad Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas priėmė galutinį sprendimą administracinėje byloje, kurioje už neaiškios kilmės pajamas gyventojui apskaičiuota 3 mln. litų mokesčių, baudų ir delspinigių.

Vilniaus AVMI specialistai mokestinio patikrinimo metu nustatė, kad šis mokesčių mokėtojas vadovavo vienai Vilniaus bendrovei pagal Kanadoje gyvenančio tėvo suteiktus įgaliojimus. Tikrinamasis asmuo 2000–2004 m. į įmonės kasą grynaisiais pinigais įnešė beveik 6 mln. litų, iš jų 5 mln. litų neva atstovaudamas tėvui. Šios sumos buvo skirtos įmonės įstatiniam kapitalui formuoti.

Tuo pačiu laikotarpiu tėvas bendrovei tariamai suteikė dar ir 12 mln. litų paskolą, o sūnus į bendrovės kasą įnešė 11 mln. litų grynaisiais. Skaičiuojama, kad dangstantis Kanadoje gyvenančio tėvo vardu į įmonę iš viso investuota ir jai paskolinta 17 mln. litų.

Bendradarbiaudama su Kanados mokesčių administratoriumi, Vilniaus AVMI išsiaiškino, kad tikrinamo asmens tėvas neturėjo jokių finansinių galimybių perduoti sūnui daugiau nei 13 mln. litų ir neigė į Lietuvą vežęs dideles grynųjų pinigų sumas. Šią informaciją patvirtino ir Muitinės departamentas.

Tėvas taip pat prisipažino, kad įmonės valdyme nedalyvauja. Tikrinamas verslininkas vengė bendradarbiauti su mokesčių administratoriumi ir neteikė jokių paaiškinimų apie savo pajamas ir išlaidas.

Vilniaus AVMI nustatė, kad gyventojo išlaidos per minėtus ketverius metus viršijo turimas (deklaruotas ir apmokestintas) lėšas net 14 mln. litų.

Teismas konstatavo, kad tikrinamasis asmuo iš tiesų disponavo lėšomis, kurių šaltiniai neaiškūs ir kurios vertinamos kaip kitos gyventojo gautos apmokestinamosios pajamos. Šios pajamos nebuvo deklaruotos ir pajamų mokestis nesumokėtas. 

Gyventojas, pinigus į įmonės kasą  įnešęs neva tėvo vardu, siekė išvengti mokesčių. Iš viso verslininkas turės sumokėti 3 mln. litų mokesčių, baudų ir delspnigių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius