Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 07 22 /16:08

Verslininkas Sergejus Rachinšteinas Lietuvai gali būti perduotas jau rugpjūtį

Iš Vietnamo pareigūnų, kur 2016 m. pradžioje sulaikytas šešėlinis Lietuvos verslininkas Sergejus Rachinšteinas, gautas teigiamas atsakymas dėl įtariamojo išdavimo.
Sergejus Rachinšteinas
Sergejus Rachinšteinas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Apie tai penktadienį po pietų informuoja Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūra.

Kaip skelbė 15min, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba iš Lietuvos kriminalinės policijos biuro Tarptautinių ryšių valdybos yra gavusi informaciją apie tai, kad šių metų sausio 21 dieną Vietname, Hošimino (Ho Ši Mino) mieste, pagal Lietuvos Respublikos ekstradicijos prašymą buvo sulaikytas ieškomas S.Rachinšteinas.

Buvo teigiama, kad nuteistojo perdavimas Lietuvai gali užsitęsti iki dvejų metų. Dabar jau pasiektas svarbus esminis tikslas – gautas teigiamas atsakymas.

Gali būti perduotas jau rugpjūtį

Nuo bausmės pasislėpęs verslininkas S.Rachinšteinas jau rugpjūtį gali būti perduotas Lietuvai, spaudos konferencijoje penktadienį pranešė Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiasis prokuroras Tomas Krušna.

„Iš Vietnamo gautas pranešimas apie teismo sprendimą dėl minėto asmens išdavimo Lietuvos Respublikai“, – sakė T.Krušna.

Asmens pergabenimą koordinuos policija. Kiek kainuos bėglio pargabenimas, kol kas nežinoma.

„Policija susisieks, kalbama apie rugpjūčio mėnesį“, – sakė prokuroras.

S.Rachinšteinas iki šiol laikomas suimtas Vietname. Jis Lietuvoje nuteistas kalėti pustrečių metų už sukčiavimą. Taip pat tiriama dar viena jo byla. Pasak prokuroro T.Krušnos, asmuo buvo paieškomas ties bausmės vykdymo, tiek tolesnio baudžiamojo persekiojimo tikslu.

Atgabentas į Lietuvą, verslininkas pradės atlikti jam skirtą bausmę. Kokioje pataisos įstaigoje jis kalės, nuspręs Kalėjimų departamentas.

S.Rachinšteinas, Lietuvoje nuteistas pustrečių metų laisvės atėmimo bausme, sugebėjo pasprukti iš šalies. Paieškų metu nuteistasis buvo pastebėtas Tailande, o įkliuvo netikėtai Vietname.

Pasisavino milijonines lėšas

S.Rachinšteinas nuteistas dėl to, kad valkatų ir benamių vardu buvo įkūręs fiktyvių įmonių tinklą, per kurį galėjo legalizuoti ir pasisavinti milijonines lėšas, primena BNS.

Aukščiausiojo Teismo septynių teisėjų kolegija 2016-ųjų kovą patvirtino Vilniaus apygardos teismo nuosprendį, kuris paskelbtas 2014 metų gruodį. Tuomet skelbiant nuosprendį S.Rachinšteinas nedalyvavo, manoma, kad jau tuo metu jis buvo išvykęs iš Lietuvos. Netrukus po to teisėjai sutiko išduoti S.Rachinšteino arešto orderį.

Pirmoji ekstradicija iš Vietnamo

Po sulaikymo Vietname mūsų šalies teisėsaugininkai greitai pamatyti S.Rachinšteino Lietuvoje nesitikėjo. Paprastai ekstradicijos trunka iki dvejų metų, spartesnė procedūra neprognozuota ir šiuo atveju. Apskritai vietnamiečiai žadėjo pradėjo svarstyti apie įtariamojo perdavimą Lietuvai tik tuo atveju, jei S.Rachinšteinas nebus įtariamas jokio nusikaltimo padarymu pačiame Vietname.

Iki tol iš Vietnamo nebuvo nė vienos ekstradicijos į Lietuvą.

Dėl asmens ekstradicijos Vietname sprendžia kompetentinga ministerija, o vėliau teismas priima sprendimą dėl asmens išdavimo užsienio valstybei.
Lietuva neturi dvišalės tarptautinės sutarties, numatančios ekstradiciją, su Vietnamu tokia sutartis nėra ratifikuota.

Vadinasi, šiuo atveju ekstradicijos prašymas buvo paremtas tik geros valios principu.

Penktadienį jau pačioje darbo pabaigoje Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiasis prokuroras Tomas Krušna ir Teisingumo ministerijos Tarptautinės teisės departamento direktorius Darius Žilys žada pateikti išsamesnių komentarų apie Vietnamo Socialistinės Respublikos sprendimą perduoti šioje valstybėje sulaikytą Lietuvos Respublikos pilietį Lietuvai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius