-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 03 /12:56

Viliaus Karaliaus kontrabandos imperijos krachas: didžiausia Lietuvos istorijoje byla atiduota teismui

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai bei Muitinės kriminalinės tarnybos Nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai baigė tirti didžiausią Lietuvos teisėsaugos istorijoje konbtrabandos bylą, kurioje kaltinimai pateikti 26 asmenims. Kontrabandos karaliumi tituluojamas gaujos vadeiva Vilius Karalius už grotų jau nuo 2011 metų.
Vilius Karalius
Vilius Karalius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

V.Karalius ir dar 25 asmenys kaltinami nusikalstamo susivienijimo kontrabandai ir neteisėtam disponavimui akcizais apmokestinamomis prekėmis Lietuvoje ir kitose Europos Sąjungos valstybėse kūrimu, dalyvavimu jo veikloje, papirkimu, prekyba poveikiu kyšininkavimu, ir kitomis nusikalstamomis veikomis.

Kontrabandos vertė – 35 mln. litų

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Vilniaus apygardos teismui.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, cigarečių kontrabanda iš Baltarusijos ir Rusijos bei neteisėtas disponavimas akcizais apmokestinamomis prekėmis buvo vykdomi Lietuvoje, Lenkijoje ir Vokietijoje nuo 2009 metų pradžios iki 2011 m. pavasario.

Per šį laikotarpį į Lietuvos Respubliką ir kitas Europos Sąjungos valstybes kontrabanda vilkikais neteisėtai buvo įvežta ir išvežta cigarečių, kurių muitinė vertė viršijo 35 milijonus litų. Bendra kyšių, kurie buvo perduoti Baltarusijos ir Lietuvos muitinės pareigūnams, praleidusiems be muitinio tikrinimo cigaretes vežusius vilkikus, suma viršija milijoną litų.

Iki šiol tai didžiausia tokio pobūdžio byla nepriklausomos Lietuvos teisėsaugos istorijoje.

MKT nuotr./Sulaikytos kontrabandinės cigaretės

MKT nuotr./Sulaikytos kontrabandinės cigaretės

Pirmadienį Generalinėje prokuratūroje (GP) surengta speciali spaudos konferencija, kurios metu pareigūnai papasakojo apie šią rekordinę bylą žiniasklaidai.

Atliktą tyrimą pristatė Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Justas Laucius, Muitinės departamento generalinio direktoriaus pavaduotojas Vygantas Paigozinas ir Muitinės kriminalinės tarnybos direktorius Mantas Kaušilas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vygantas Paigozinas, Justas Laucius ir Mantas Kaušilas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./(iš kairės) Vygantas Paigozinas, Justas Laucius ir Mantas Kaušilas

Nelegaliai per sieną gabenta arba bandyta pergabenti daugiau nei 84,6 mln. vienetų kontrabandinių rūkalų, rašo BNS.

Prieš teismą stos aštuoni Lavoriškių, Medininkų ir kitų pasienio kontrolės punktų jaunesnieji ir vyresnieji inspektoriai – septyni vyrai ir viena moteris. Muitinės vadovybė teigia, kad korupciniai faktai atskleisti pačios muitinės iniciatyva.

Iš viso kaltinimai pateikti 26 asmenims.

Pasak prokuroro Justo Lauciaus, už vieno vilkiko, kuriame gabenta iš Baltarusijos į Lietuvą apie 600 dėžių beveik 2 mln. eurų (apie 7 mln. litų) vertės kontrabandinio krovinio praleidimą Lietuvos ir Baltarusijos muitinės pareigūnai galėjo gauti iki 25-30 tūkst. eurų (86-103 tūkst. litų) kyšių.

„Kyšius dalindavosi visi asmenys, kurie buvo grandinėje. Buvo, kad ir už 5 tūkst. litų praleisdavo, ir už 8 tūkst. eurų “, – pasakojo prokuroras J.Laucius.

„Dalindavosi visi asmenys, kurie buvo grandinėje. Buvo, kad ir už 5 tūkst. litų praleisdavo, ir už 8 tūkst. eurų “, –  sakė J.Laucius.

Tarp įtariamųjų yra ir užsienio šalies pilietis – jis teismo laukia suimtas. Tyrimo duomenimis, šis asmuo buvo Kaliningrade, Rusijoje, veikiančios pervežimo įmonės vadovas. Šios įmonės vilkiku gabentos cigaretes.

Korupcija įtarti Vilniaus teritorinės muitinės pareigūnai valstybei yra grąžinę per 137 tūkst. litų, jie laikomi Generalinės prokuratūros depozitinėje sąskaitoje.

Vilniaus teritorinė muitinė šioje byloje pateikė 19 mln. litų ieškinį, apribotos nuosavybės teisės įtariamųjų turtui už daugiau nei 1,7 mln. litų. Per tyrimą rasta apie 5 mln. litų. Dėl dalies turto teismai pasisakė – jis perduotas valstybės nuosavybėn civiliniams ieškiniams patenkinti.

Šioje byloje asmenys kaltinami nusikalstamo susivienijimo kontrabandai ir neteisėtam disponavimui akcizais apmokestinamomis prekėmis Lietuvoje ir kitose Europos Sąjungos valstybėse kūrimu, dalyvavimu jo veikloje, papirkimu, prekyba poveikiu, kyšininkavimu, kitomis nusikalstamomis veikomis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Justas Laucius
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Justas Laucius

„Tai paskutinė dalis itin didelio bendro Generalinės prokuratūros ir Muitinės kriminalinės tarnybos tyrimo. Jo pradžia – 2011 metų pavasaris. Iki tol iš šios bylos išskirta ir teisminiam nagrinėjimui perduota 12 baudžiamųjų bylų, jose kaltinamaisiais patraukti 28 asmenys, iki šio dienos įsiteisėjusias teismų nuosprendžiais ar baudžiamaisiais įsakymais kaltais pripažinta 18 žmonių. Valstybei įsiteisėjusiais sprendimais priteista per 18 mln. litų Vilniaus teritorinės muitinės pateiktų civilinių ieškinių“, –  pirmadienį per spaudos konferenciją sakė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras J.Laucius.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, kontrabandinės cigaretės gabentos iš Baltarusijos ir Rusijos, akcizais apmokestinamomis prekėmis neteisėtai disponuota Lietuvoje, Lenkijoje ir Vokietijoje nuo 2009 metų pradžios iki 2011 metų pavasario.

Atlikdami tyrimą, Lietuvos pareigūnai bendradarbiavo su Lenkijos ir Vokietijos teisėsaugos pareigūnais. Pareigūnų teigimu, kontrabandinės cigaretės Lietuvoje neužsibūdavo – jos gabentos į Lenkiją ar Vokietiją. Trijų įtariamųjų baudžiamasis persekiojimas perduotas Lenkijai. Dar penki asmenys ieškomi.

VIDEO: Pareigūnai papasakojo apie rekordinę kontrabandos bylą

Muitinės kriminalinės tarnybos direktorius Mantas Kaušilas sakė, kad pradėtas žvalgybos operatyvinis tyrimas buvo ilgalaikis, tęsiamas porą metų – vyko slaptos operacijos, vyko telekomunikacijų tinklais perduodamos informacijos kontrolė, buvo sulaikomi asmenys ir transporto priemonės.

„Buvo siekiama surinkti informaciją apie visos grandinės asmenų veiksmus – pradedant vairuotojais, baigiant tais amenimis, kurie kontrabandą organizuodavo. Taktiniais sumetimais buvo atliekamai sulaikymai įvairiose šalies vietose. Kadangi cigaretės būdavo išvežamos į

Vakarų Europos, kreipėmės į OLAF – kovos su sukčiavimu biurą. Jam padedant, vyko sulaikymai Lenkijoje ir Vokietijoje“, – sakė M.Kaušilas.

Baudžiamoji byla penktadienį perduota nagrinėti Vilniaus apygardos teismui.

Iš viso per didelį tyrimą teismams perduoti 55 asmenys, dalis jų nuteisti, dalis dar teisiami.

Pirmą kartą atsipirko švelnia bausme

Grupuotės lyderiu laikomas V.Karalius laikomas suimtas jau nuo 2011 m. balandžio. Tuomet V.Karalius su dar 8 bendrininkais įtartas organizavęs kontrabandą, dėl kurios valstybė patyrė net 18 mln. litų žalą. Vėliau tyrimas išsiplėtė, valstybei padaryta žala vis augo.

V.Karalius jau buvo sėdęs už kontrabandą, tačiau 2010 m. buvo paleistas anksčiau laiko, bet laisvėje išbuvo vos metus.

V.Karalius jau buvo sėdęs už kontrabandą, tačiau 2010 m. buvo paleistas anksčiau laiko, bet laisvėje išbuvo vos metus.

15min.lt primena, jog 2009 m. pabaigoje Vilniaus apygardos teismas paskelbė švelnų nuosprendį byloje dėl V.Karaliaus suburto nusikalstamo susivienijimo ir kontrabandos.

Anot teisėjos Teresėlės Kazlauskienės, 25 kaltinamieji nusikalstamo susivienijimo sukūrę nebuvo – dėl šios veikos visi jie išteisinti.

Kai kas iš kaltinamųjų tik nuteistas už vieną arba kelis cigarečių kontrabandos epizodus. Nuosprendį  perskaičiusi teisėja pažymėjo, jog kontrabanda vykdyta bendrininkų grupėje.

Legendiniu kontrabandininku vadinamam V.Karaliui teismas tąsyk paskyrė subendrintą galutinę 2 metų ir 4 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, atliekant ją pataisos namuose.

Kaltinamajame akte, be V.Karaliaus, dar buvo minimi Saulius Karalius, Romutis Bingelis, Jonas Urba, Gintaras Simanynas, Vytautas Petravičius, Henrikas Karašauskas, Romualdas Grigas, Artūras Paunovas, Gintautas Čilvinas, Vladimiras Borisas, Arūnas Šumskis, Aleksandras Tolstovas, Andrius Sketrys, Ramūnas Jasiulis, Algirdas Vasiliauskas, Kęstutis Vizgaitis, Gvidas Šilinskis, Virginijus Ralys, Mindaugas Ralys, Arūnas Jencius, Danas Česonis, Juzefas Kazubovskis, Zigmas Nainys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius