-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 27 /11:55

VSAT vadas Renatas Požėla: per pasieniečių persekiojimą nušautas jaunuolis gali būti nepilnametis

Dėl sužeidimų miręs pasieniečių Druskininkų savivaldybėje persekiotu automobiliu važiavęs asmuo gali būti nepilnametis. Jo asmenybė kol kas nenustatyta, nes jis neturėjo jokių dokumentų, o sulaikyti asmenys pareigūnams apie žuvusįjį nepasakoja.
Renatas Požėla
Renatas Požėla / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pirminiais duomenimis, jis buvo sužeistas į nugarą ir mirė reanimacijoje.

„Vizualiai jauno amžiaus jaunuolis“, – per spaudos konferenciją Vilniuje ketvirtadienį sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Renatas Požėla.

Du sulaikyti asmenys žinomi policijai ir pasieniečiams.

Pasak VSAT vado, dar trijų pasprukusių įtariamųjų ieškoma. Jų paieškoms pasitelktas sraigtasparnis.

Mašinoje, kuriame rastas žuvusysis, kontrabandinių cigarečių nerasta.

Manoma, kad automobilis, kuriuo važiavo žuvęs asmuo, atliko žvalgybos ar kontrabandą gabenusio kito automobilio apsaugą.

Su ginklą panaudojusiu pasieniečiu bendrauja psichologai, dėl įvykio tyrimą atlieka Kauno apygardos prokuratūra.

R.Požėla kol ka nesiima vertinti pavaldinio veiksmų, jų teisėtumą nustatys tyrimas.

Kaip skelbta, Druskininkų savivaldybės ribose buvo persekiojami du įtariamų kontrabandininkų automobiliai ir panaudotas tarnybinis ginklas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Renatas Požėla
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Renatas Požėla

„Mes turėjome patikimą informaciją, kad bus vykdoma nusikalstama veika, bus vykdomas neteisėtas cigarečių patekimas per Nemuną iš Baltarusijos į Lietuvą ir krovinys judės Lietuvos teritorijoje“, – sakė R.Požėla.

5.30 val. ketvirtadienį dvi transporto priemones stabdė uniformuoti pasienio pareigūnai, tačiau vairuotojai jiems nepakluso. „Ford Mondeo“ taranavo pasieniečių automobilį ir sukėlė akivaizdžią grėsmę jų sveikatai ir gyvybei, prasidėjo aktyvūs veiksmai, siekiant sulaikyti mašinas vairavusius asmenis, buvo panaudotas priverstinio stabdymo įrenginys, vadinamas „ežys“.

„Ford Mondeo“ nuvažiavo į griovį, jame buvo rasta cigarečių, jos skaičiuojamos, panašu, kad užteks ikiteisminiam tyrimui, nes rasta daugau nei dešimt dėžių“, – sakė R.Požėla.

Prieš „Peugeot“, kuris prieš tai trukdė pirmo automobilio sulaikymui, pasieniečiai panaudojo ginklą – buvo iššauta į viršų, o paskui – į padangas.

„Tas sprendimas priimtas atsižvelgiant į esamą situaciją, į kylančią grėsmę sveikatai ir gyvybei, jis buvo sulaikytas Leipalingio miestelyje prie kapinių, ant galinės sėdynės rastas jaunas sužeistas asmuo“, – apie operaciją pasakojo R.Požėla.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Renatas Požėla
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Renatas Požėla

Automobilis „Ford Mondeo“ su kontrabandiniais rūkalais, taranavęs pasieniečių automobilį, buvo sulaikytas, kai įlėkė į griovį.

Persekiojant „Peugeot 605“, kurio vairuotojas nepakluso VSAT pareigūnų reikalavimui sustoti, iš tarnybinio pistoleto buvo iššauti du įspėjamieji šūviai į orą. Automobiliui nestojant paleisti keli šūviai į padangas.

Pasieniečiams sulaikius automobilį Leipalingyje, paaiškėjo, kad vienas jame vykęs asmuo yra sužeistas. Pareigūnai jam suteikė pirmąją pagalbą, greitoji medicinos pagalba vyrą išvežė į ligoninę. Vėliau gauta informacija, kad jis mirė.

„Tenka apgailestauti dėl įvykusių pasekmių, užuojauta žuvusiojo artimiesiems, šis įvykis dar kartą iliustruoja, prie ko priveda neatsakingas elgesys, kai iškyla grėsmės būti sulaikytiems“, – sakė VSAT vadas.

VSAT nuotr./Įvykio vieta
VSAT nuotr./Įvykio vieta

Jis sakė, kad su kontrabanda kovojantys pareigūnai sulaukia išpuolių – vidurnaktį į Gintaro Žagunio užkardą buvo įmesti du sprogstamieji užtaisai. Manoma, kad tai atsakas pasieniečiams dėl sėkmingos operacijos, per kurią buvo sulaikytas kontrabandinis krovinys.

Tai ne pirmas atvejis, kai pasieniečių persekiojimo metu buvo nušauti asmenys – 2010 metais per persekiojimą taip pat žuvo jaunuolis, dar vienas jaunuolis yra žuvęs avarijoje, kai bėgo nuo jį persekiojusių pasienio pareigūnų.

NPPSS: teiksime visokeriopą pagalbą

Po tragiškos aukos pareikalavusio įvykio savo komentarą išplatino ir Nacionalinis pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimas (NPPSS). Susivienijimo pirmininkas Vladimiras Banelis ne tik užjautė žuvusiojo artimuosius, bet ir atkreipė dėmesį į pavojingą situaciją pasieny.

„Labai tikiuosi, kad šis įvykis privers mūsų politikus skirti daug daugiau dėmesio pavojingai situacijai, kuri yra susiklosčiusi Lietuvos pasienio regionuose. Tik gerai parengti ir aprūpinti pasieniečiai bus pajėgūs ateityje užkirsti kelią panašiems įvykiams“, – teigia NPPSS pirmininkas V.Banelis. 

Pareigūnas pabrėžė ir tai, kad profesinė sąjunga atidžiai stebės įvykio tyrimą.

„Įvykyje dalyvavusiems ir tarnybinį ginklą panaudojusiems pareigūnams teiksime visokeriopą psichologinę, teisinę pagalbą“, – sako pirmininkas V.Banelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius