Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Žudikui – teismo malonė

Per apiplėšimą auką ant žemės parvertęs ir jai ant galvos šokinėjęs sadistas apeliaciniu skundu metams susitrumpino įkalinimo bausmę.
Temos: 1 Nužudymas

Vilniaus apygardos teisme Erikas Jankovskis buvo nuteistas 14 metų laisvės atėmimo bausme. Lietuvos apeliacinis teismas (LAT), išnagrinėjęs žudiko skundą, nutarė sušvelninti bausmę iki 13–kos metų. LAT teisėjų kolegija nepakeitė vienos žemesnės instancijos teismo nutarties dalies – neturtinės žalos atlygio dydžio. Žudikas aukos artimiesiems turės sumokėti 200 tūkst. litų.

Tykojo prie parduotuvės.

E.Jankovskis nusikaltimą įvykdė 2008 metų kovo 30 dieną, apie 1 val. nakties. Aukos patykota prie parduotuvės. Drąsos žudikui įkvėpė išgertas alkoholis. Užpuolikas iš pradžių spyrė aukai, kuri po smūgio parkrito ant žemės. Tada E.Jankovskis pradėjo šokinėti vyrui ant galvos ir krūtinės.

E.Jankovskis nusikaltimą įvykdė 2008 metų kovo 30 dieną, apie 1 val. nakties. Aukos patykota prie parduotuvės. Drąsos žudikui įkvėpė išgertas alkoholis.

Po nusikaltimo ekspertizę atlikę specialistai suskaičiavo, kad taip žudikas sudavė ne mažiau kaip 20 smūgių. Kraujosruvomis nusėta auka netrukus dėl kilusių komplikacijų mirė. Ekspertai konstatavo įvairius kaulų lūžius – veido ir krūtinės srityje. Auką sumušęs E.Jankovskis pagrobė sumuštajam priklausiusią piniginę. Bendra pavogtų daiktų vertė siekė 1 tūkst. litų.

Nesiekė nužudyti

Su apeliaciniu skundu į teismą kreipęsis E.Jankovskis siekė, kad jo įvykdyta nusikalstama veika vietoj nužudymo kankinant ar kitaip itin žiauriai bei iš savanaudiškų paskatų būtų pakeista į netyčinę žmogžudystę.

Logikos tokiam prašymui netrūksta. Perkvalifikavus nusikalstamą veiką, didžiausia laisvės atėmimo bausmė siektų vos 15 metų. Dabartiniu atveju E.Jankovskiui grėsė laisvės apribojimas iki gyvos galvos.

„Mušdamas nukentėjusįjį neturėjau tikslo pagrobti šio turtą. Teismas suklydo nustatęs, kad neva paėmiau nukentėjusiojo piniginę. Konflikto iniciatorius buvo neblaivus nukentėjusysis, tą patvirtino keturi teisme apklausti liudininkai“, – apeliaciniame skunde dėstė E.Jankovskis.

Anot nuteistojo, prie parduotuvės įvyko žodinis konfliktas, esą nukentėjusysis įžeidė ir pažemino E.Jankovskį bei sudavė jam vieną smūgį. Būtent tokie aukos veiksmai esą ir išprovokavo žiaurų E.Jankovskio elgesį.

Kaltė įrodyta

LAT teisėjų kolegija konstatavo, kad nuteistojo kaltė dėl tyčinės žmogžudystės neginčijamai įrodyta. Tačiau nuteistojo veiksmuose teisėjai neįžvelgė ypatingo žiaurumo ir savanaudiškų paskatų.

„E.Jankovskis veikė sąmoningai ir neabejotinai suvokė, kad gali nužudyti žmogų“, – rašoma LAT nutartyje.

Vienas liudytojas teisme patvirtino, kad sumušęs nukentėjusįjį už šio pinigus E.Jankovskis netrukus nusipirko alkoholinių gėrimų. Nužudytojo žmona teisme pasakojo, kad jos vyras uždirbo gana daug pinigų, o tą vakarą išeidamas iš namų pasiėmė piniginę. Užpulto vyriškio egzekucija truko vos 3–5 minutes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius