-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žurnalistą Lingį nužudęs kalinys vėl prašo išleisti į laisvę (atnaujinta 12.33 val.)

Ankstesni Igorio Achremovo, įkalinto 25 metams, bandymai ištrūkti iš kalėjimo buvo grindžiami norais rūpintis vaiku arba šunimi. O kokių motyvų nusikaltėlis pateikė šį kartą?
Visuomenė saugo V.Lingio atminimą.
Visuomenė saugo V.Lingio atminimą. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

15min.lt primena, kad dienraščio „Respublika“ žurnalistas Vitas Lingys buvo nužudytas Vilniuje 1993 metų spalio 12 dieną. 44 metų I.Achremovui liko kalėti 9 metus, 7 mėnesius ir 19 parų.

Po metų už šį samdomų smogikų įvykdytą išpuolį buvo nuteistas „Vilniaus brigados“ vadeiva Borisas Dekanidzė bei trys jo parankiniai: Viačeslavas Slavickis, Borisas Bobičenka bei minėtasis I.Achremovas.

B.Dekanidzei įvykdyta mirties bausmė, o I.Achremovas įkalintas iki gyvos galvos. Tačiau prieš penkerius metus Vilniaus apygardos teismas sušvelnino bausmę I.Achremovui, sutrumpindamas įkalinimo terminą iki 25 metų.

Nuo to laiko nuteistasis jau porą sykių prašė paleisti lygtinai, tačiau nesėkmingai.

Pirmadienį Vilniaus 3-iajam apylinkės teismui pateiktas naujas prašymas dėl I.Achremovo lygtinio paleidimo.

Pataisos namų administracija pateikė teismui teigiamą nuteistojo charakteristiką, dar daugiau motyvų išvardijo I.Achremovo advokatė. Tačiau prokuratūros atstovė kategoriškai nesutinka, kad nuteistasis jau nusipelnė pirma laiko įkvėpti laisvės oro.

Nelaisvėje nesnaudžia

I.Achremovo prašymu medžiagą teismui pateikęs Vilniaus 2-ųjų pataisos namų atstovas pasakojo, kad pas juos „svečiuodamasis“ nuteistasis jau 14 kartų buvo skatintas už pavyzdingą elgesį, o pastabos už drausmės pažeidimus per penkerius metus sulaukė tik sykį.

Atsižvelgiant į jo elgesį, I.Achremovas iš pradžių buvo perkeltas į vadinamąją paprastą grupę, o vėliau – net į lengvąją. Tai aukščiausias kalinio įvertinimas.

Pastaruoju metu I.Achremovas dirba pataisos namų ūkinio aptarnavimo brigadoje, užduotis atlieka kruopščiai.

Pataisos namuose jis mokosi, netgi siekdamas geresnio balo perlaikė vieną egzaminą.

Be to, I.Achremovas pramoko užsienio kalbų, gauna užsakymų atlikti vertimus, o gautus honorarus pervedė gyvūnų globos įstaigai.

Prokurorė: „Dar per anksti...“

Būdamas už grotų, I.Achremovas susituokė, jo žmona augina vaiką. Pastaruoju metu nuteistasis bendrauja ir su šia nauja savo šeima, ir su broliu bei tėvu.

Išėjęs į laisvę būtent pas tėvą jis ir gyventų. Be to, viena bendrovė yra prisižadėjusi priimti I.Achremovą į darbą.

Byloje dalyvaujančios prokurorės Danutės Kisinienės manymu, nors formaliai yra sąlygos, kurios leidžia I.Achremovą išleisti iš pataisos namų, suteikti jam tokią malonę dar per anksti.

„Jo padarytas nusikaltimas yra sunkus, byla buvo rezonansinė, o neatlikta bausmės dalis – dar labai didelė“, – argumentus teismui pateikė prokurorė.

Anot advokatės, jau laikas  (papildyta 12.33 val.)

Buvusiam „Vilniaus brigados“ nariui teisme atstovaujanti advokatė Lolita Erika Auželytė šios dienos teismo posėdyje rėžė jausmingą kalbą. „Kokia ta atgaila, kada ji prasideda ir kada baigiasi – retorinis klausimas“, – svarstė I.Achremovo gynėja ir tikino, kad kaltės jausmas vyriškį lydės visą gyvenimą.

Advokatė siūlė įsiklausyti į pataisos namų atstovų pasakojimą, kuris objektyviai apibūdina I.Achremovą. „Jis nesilaiko neformalių nuteistųjų tarpusavio elgesio taisyklių“, – pabrėžė L.E.Auželytė.

Ji siūlė suprasti, kad netgi trejus metus už grotų praleidęs asmuo yra išbraukiamas iš visuomenės, todėl reikėtų kuo greičiau suteikti atgailaujančiam I.Achremovui šansą vėl integruotis į bendruomenę.

Advokatė pabrėžė, kad I.Achremovas nebuvo žmogžudystės organizatorius, o vėliau labai padėjo teisėsaugai išnarplioti šio nusikaltimo aplinkybes.

Advokatė priminė, jog neseniai vienoje televizijos laidoje net Lietuvos generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis minėjo, kad I.Achremovo parodymai šioje byloje buvo patys reikšmingiausi.

Galų gale, anot gynėjos L.E.Auželytės, lygtinis paleidimas juk nereikštų, kad bausmė I.Achremovui bus panaikinta, tiesiog jis atliktų ją kita forma.

44 metų I.Achremovui liko kalėti 9 metus, 7 mėnesius ir 19 parų. Ar šįkart jo prašymas bus išgirstas, teismas paskelbs antradienį. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius