-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 04

Klimatologų ataskaita: mūsų laukia anomalijų epocha

Meteorologai teigia, kad ateinančią žiemą dar nepajausime ryškių klimato nukrypimų nuo normos, tačiau vėliau žmonių laukia anomalijų epocha. Reiškiniai, anksčiau buvę neįprasti, ims kartotis, skelbiama tarptautinės klimato ekspertų grupės ataskaitoje, kurią cituoja „Associated Press“.
Dviratininkas važiuoja patvinusiu keliu netoli Miunsterio.
Dviratininkas važiuoja patvinusiu keliu netoli Miunsterio. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Mokslininkai  teigia, kad ekstremalius klimato pokyčius liudija ir pastarojo mėnesio reiškiniai – didžiuliai potvyniai Tailande bei praėjusį savaitgalį JAV šiaurės rytuose prasidėjusios pūgos, neįprastos tokiam metų laikui.

NASA klimatologas  Gavinas Schmidtas teigia, kad artimiausiais dešimtmečiais didelis iškrintančių kritulių kiekis žmonijai taps didele problema. Jo teigimu, itin smarkios liūtys, kurios būdavo užfiksuojamos kartą per 20 metų, dabar ims kartotis bent porą kartų per dešimtmetį.

Mokslininkas Jerry Meehlas teigia, kad klimato pokyčių pastebimiausiu aspektu taps „ekstremalumas“.

Ataskaitoje skelbiama, kad klimato pokyčiai ateityje bus tokie dideli, kad kai kurios planetos vietos taps sunkiai įmanomos gyventi žmonėms. Mokslininkams nekyla abejonių (jų teigimu, tikimybė siekia 99 proc.), kad dėl klimato atšilimo Žemėje pajausime kur kas ekstremalesnius orus – amžiaus viduryje aukščiausia temperatūra bus didesnė 5 laipsniais, o amžiaus pabaigoje – 9 laipsniais. Tyrinėtojai taip pat teigia, jog klimatui keičiantis taip pat keisis ir audrų geografija – jos smogs ne tik tose vietose, kuriose būdavo dažniausiai fiksuojamos anksčiau.

Šis tyrimas jau komentuojamas įvairiose šalyse. Pavyzdžiui „Weather Underground“ direktorius Jeffas Mastersas, kruis nedalyvavo šioje analizėje, teigia, jog, turimais duomenimis, praėjusi vasara JAV buvo karščiausia nuo 1936 metų, ir šios analizės duomenys patvirtina dabar fiksuojamus pokyčius.

Tyrime teigiama, kad tokie uraganai kaip Katrina ateityje taps stipresni, tačiau jie neturėtų dažnėti, jų skaičius galbūt netgi kris. Su tuo nesutinka Masačusetso Technologijos instituto profesorius Kerry Emanuelas – jo teigimu, uraganai taps ne tik stipresni, bet jie ir dažnės.

Tuo tarpų rusų meteorologas Vladimiras Fridmanas teigė, kad rusams teks priprasti prie kitoniškų žiemų. Jo teigimu, žiemą iškris vis daugiau kritulių – dažnai tai bus ledinis lietus. Jis teigia, kad nėra ko džiaugtis žiemos pramogų mėgėjams – jau dabar pastebima, kad kalnuose žiemą būna mažiau sniego.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius