-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 27

Šalčiausios pasaulio vietos

Kai į Lietuvą plūsteli karščiai, norisi šiek tiek vėsos. O gal dar daugiau vėsos? Dar ir dar? Jei taip, tai verta žinoti, kad Žemėje yra ne viena vieta, palyginus su kuria lietuviška žiema atrodo kaip gaivus pavasaris.
Nykstantis Arkties ledas
Nykstantis Arkties ledas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Liepos mėnuo su minusu

Žemiausia temperatūra Žemėje buvo užfiksuota prieš 33 metus Arktyje. Rusijos tyrimų stotyje „Vostok“ termometro stulpelis liepos 21 d. rodė 89,2 laipsnio šalčio pagal Celsijų. Liepos mėnesį buvo užfiksuota ir kita žemiausia temperatūra, jau kitoje Arkties tyrimų stotyje, Plokščiakalnio, kuri priklauso JAV. Termometras rodė -84 laipsnius šalčio.

Sibiras: -47? - marš į mokyklą

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žiemos maudynių mėgėjų klubas Sibire
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./

Sibiras garsėja savo žemomis temperatūromis, tad nekeista, kad net esant beveik -50 laipsnių temperatūrai čia veikia mokyklos. Būtent tokia tvarka yra Oimiakone (Rusija) – rytų Jakutijoje esančioje gyvenvietėje. Čia 1924 m. Rusijos mokslininkas Sergejus Obrychevas užfiksavo −71.2 °C temperatūrą. Tai žemiausia temperatūra, kuri buvo užfiksuota apgyvendintoje Žemės vietoje. Nepaisant tokios temperatūros, nuo 500 iki 800 gyventojų Oimiakoną vadina savo namais. Kaimas save reklamuoja kaip puikią vietą ieškantiems aštrių pojūčių.

Kita Sibiro vietovė, Jakutskas (Rusija), žinomas kaip šalčiausias miestas Žemėje. Jakutijos sostinė įsikūrusi ant Lenos upės kranto. Jau rugsėjo mėnesį Jakutske yra minusinė temperatūra ir ji tokia lieka iki gegužės. Sausį vidutinė temperatūra siekia -37 laipsnius, o žemiausia temperatūra šioje vietovėje buvo minus 63 laipsniai. Jei vilkikų vairuotojai atvyksta į šį miestą šaltuoju periodu, tai jie automobilių variklių neišjungia, nes kitaip nebūna įmanoma jų užvesti.

Keista tai, kad tokiame šaltame mieste gyvena daugiau nei 200 tūkst. gyventojų, kurių dauguma dirba kalnakasybos pramonėje, o mieste nemažai teatrų, muziejų, yra net zoologijos sodas.

900 km nuo Jakutsko nutolęs Verchojanskas (Rusija) turi 1400 nuolatinius gyventojus. Jie čia gyvena nepaisant to, kad sausį vidutinė temperatūra siekia -56 laipsnius, o žemiausia temperatūra buvo užfiksuota 1892 m. - minus 67 laipsniai. Verchojanskas 1638 m. buvo įkurtas kazokų ir tarnavo Rusijai kaip karinis fortas, taip pat čia vyko aukso gavyba. Dėl atšiaurių sąlygų nuo XIX a. vidurio iki XX a. pradžios buvo naudojamas kaip politinės opozicijos trėmimo vieta. Įšalas čia tęsiasi nuo spalio iki balandžio.

Žalioji sala, kurioje žalumos ne tiek ir daug

„Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr./Grenlandija
„Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr./Grenlandija

Grenlandija laikoma vienu sėkmingiausiu ryšių su visuomene projektų pasaulyje. Kad būtų privilioti gyventojai, sala pavadinta „Žaliąją“, nors žalumo čia ne tiek ir daug ir tik pietinėje dalyje. Suvilioti pavadinimo čia atvyko vikingų šeimos, kurios ir tapo dabartinių grenlandų protėviais.

Šiaurės ledas – taip vadinasi britų tyrimų stotis, kuri įsikūrusi Grenlandijoje. Už poliarinio rato esanti stotis yra penkta šalčiausia vieta pasaulyje. Čia užfiksuota -66 C temperatūra.

Šiek tiek šilčiau yra Eismittekita tyrimų stotis, esanti Grenlandijos viduryje ir kurią įkūrė vokiečių mokslininkas Alfredas Wegeneris. Ši vieta yra už poliarinio rato ir aplink, kiek akis užmato, driekiasi ledas. Šalčiausiai temperatūra, kuri čia buvo užfiksuota, buvo −64.9 °C

Šaltas pragaras

Hell (Norvegija) - apie šią vietą juokaujama kaip apie „įšalusi pragarą“ („hell“ angliškai – pragaras). Ši vieta pagarsėjo dėl savo pavadinimo ir subarktinio klimato. Vidutinė temperatūra vasarį čia siekia apie -29 laipsnius. Paskutiniu metu vietovę pamėgo turistai, kurie nepraleidžia progos nusifotografuoti „pragare“. Pragaras įšąla čia trečdalį metų, nuo gruodžio iki kovo.

Šiaurės Amerikos rekordai

Hqworld.net nuotr./Aliaska
Hqworld.net nuotr./Aliaska

Barrow, Aliaska (JAV). Tai šiauriausiai nutolęs JAV miestas, nuo kurio iki Šiaurės ašigalio – vos 2000 km. 4,5 tūkst. gyventojų turintis miestas pastatytas ant amžino įšalo žemės. Net ir vasara čia šalta – liepą vidutinė temperatūra sudaro vos 5 laipsnius šilumos. Barrow yra ekonominis regiono centras ir daugelis gyventojų dirba energetikos sektoriuje. Miestas pasiekiamas tik jūra arba oro transportu.

Snag (Kanada) kaimas yra įsikūręs Jukono teritorijoje. Kaimas atsirado kaip aukso ieškotojų apsistojimo vieta. Baltosios upės slėnyje esanti gyvenvietė įėjo į istoriją kaip vieta, kurioje užfiksuota žemiausia temperatūra kontinentinėje Šiaurės Amerikoje. Tai įvyko 1947 m. vasario 3 d. ir temperatūra siekė -65 laipsnius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius