-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 14

Selemonas Paltanavičius: nuodingasis žalčialunkis nebijo žiemos

Dažniausiai jį aptinkame netikėtai: rožiniais žiedais apkibęs krūmelis auga kur nors netoli upelio, raisto, dažnai po kitais medžiais, lazdynų krūmais. Vasarą jo net nepastebėsi, nes iki metro (tik kai kada aukštesnis) išaugantis žalčialunkis pasimeta tarp kitų augalų. Tačiau žiemos gale ar ankstų pavasarį, mums netikėtu laiku, žalčialunkis pražysta, todėl jį suradusiems visada kelia nuostabą.
Žydintys žalčialunkiai
Žydintys žalčialunkiai / Selemono Paltanavičiaus nuotr.

Žalčialunkis nėra retas augalas, tačiau išėję į mišką ir jo ieškodami, galime taip ir nerasti. Ypač jį sunku aptikti pasibaigus žydėjimui. Rožiniai, rausvi ar šviesūs, beveik balti jo žiedai mėsingi, apkibę šakeles. Jeigu nesvilina pavasario saulė, šie žiedai gali išsilaikyti ilgai, bet 2 savaites, o augalo žydėjimo periodas tęstis mėnesį. Saulės pažeisti žiedai ruduoja.

Intensyviai žydinčio žalčialunkio aromatą galima pajausti iš toli – žiedų skleidžiamas kvapas labai stiprus, svaigus. Gal todėl prie žalčialunkio labai noriai skrenda kamanės, pirmieji atgiję drugiai.

Tiesa, svaigus aromatas slepia tikrąją augalo prigimtį: jis yra mirtinai nuodingas! Jame nuodinga viskas: žiedai, vaisiai, lapai, žievė, mediena. Jo negraužia žvėrys, vaisių nelesa paukščiai. Jeigu susigundytų jų paragauti, nuo keleto raudonų vaisių (jie prinoksta vasaros pradžioje) gali žūti.

Selemono Paltanavičiaus nuotr./Žydintys žalčialunkiai
Selemono Paltanavičiaus nuotr./Žydintys žalčialunkiai

Svaigus aromatas slepia tikrąją augalo prigimtį: jis yra mirtinai nuodingas! Jame nuodinga viskas: žiedai, vaisiai, lapai, žievė, mediena.

Manoma, kad 10-12 vaisių yra mirtina dozė vaikui. Tačiau ir bet koks kontaktas su šiuo augalu gali būti pavojingas; pasakojama apie nuo pakramtytos šio augalo žievės iškritusius dantis, apie opas burnoje. Todėl gamtininkai laiko pareiga perspėti visus miškų lankytojus: radę tokį augalą, pasidžiaukite iš tolo, nufotografuokite ir palikite, nelieskite. Ir kitiems, ypač vaikams apie tai pasakykite!

Žalčialunkiai dažnai žydi „stovėdami“ sniege, kai kiti augalai dar net nebrankina pumpurų. Gali būti, kad toks atsparumas yra svarbus rūšiai, nes jai reikia, jog žiedus apdulkintų patys pirmieji vabzdžiai. Vėliau didžioji jų dėmesio dalis bus skiriama žibuoklėms, višapienėms, plautėms. Tačiau jau kelintą žiemą jų žiedus galima rasti nuo gruodžio vidurio.

Užpernai ir pernai stebimi žalčialunkių krūmeliai žydėjo dar prieš Kalėdas. Po to stojusi žiema (šiemet sausį buvo iki – 18 laipsnių) galėjo pažeisti ar visai sunaikinti tokius aktyvius žiedus ar žiedinius pumpurus. Pasirodo – to neįvyko, vasario pradžioje jie buvo gyvybingi, daugelis vėrėsi ar jau žydėjo.

Nors žalčialunkis labai atraktyvus, tačiau šio augalo tikrai nereikia sodinti savo sodybose, darželiuose – jis per daug pavojingas. Tegul sau auga girioje, kur jį suranda tikrai ne kiekvienas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius