Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2016 07 28 /12:09

Sinoptikai perspėja: ketvirtadienį popiet Lietuvą užgrius labai stipri audra

Ketvirtadienio popietę Lietuvoje bus neramu. Anot Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos, numatoma labai smarki audra – perkūnijos, pavojingi lietūs, škvalas, kurio metu vėjo greitis sieks 15–20 m/s, o vietomis ir net 25 m/s, taip pat gali iškristi kruša.
Audros debesys
Audros debesys / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.

Informavo žinutėmis

Apie pavojų trumpaisiais pranešimais gyventojus informuoja ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

„Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas informuoja, kad šiandien (liepos 28 d.) antroje dienos pusėje Lietuvos centrinėje bei rytinėje dalyse numatoma labai smarki audra (perkūnijos, pavojingi lietūs 15–49 mm, škvalai 15–20 m/s, vietomis iki 25 m/s, kruša). Pasirūpinkite savo gyvybės ir turto saugumu, perspėkite kitus“, – tokie pranešimai ketvirtadienį priešpiet atkeliavo į mobiliuosius telefonus.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos interneto svetainėje taip pat įspėjama apie numatomą smarkią audrą. Škvalas, kurio metu vėjas stiprės iki 15–20 m/s, numatomas Vilniaus, Kauno, Alytaus, Utenos, Panevėžio apskrityje, čia smarkiai lis, trankysis perkūnija. Kitur numatomas stiprus lietus, perkūnija. Tik Baltijos priekrantėje ir prie Kuršių marių pavojingų meteorologinių reiškinių nenumatoma.

VIDEO: Kaip apsisaugoti nuo žaibo?

Audra – rytinėje Lietuvos dalyje

Pasak Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus sinoptikų, didžiausia grėsmė kils rytiniuose Lietuvos rajonuose gyvenantiems žmonėms. Čia audros bus stipriausios ir atkeliauti gali jau po 14 valandos.

Vilnių, Kauną, Uteną – šiuos miestus turėtų pasiekti audros debesys, laukiame stiprių liūčių, perkūnijų, škvalo, neatmestina ir krušos galimybė, – sakė Grinvydas Špelveris.

„Vilnių, Kauną, Uteną – šiuos miestus turėtų pasiekti audros debesys, laukiame stiprių liūčių, perkūnijų, škvalo, neatmestina ir krušos galimybė. Tiksliai negaliu prognozuoti, apie 14 valandą gali pasirodyti Lietuvoje tie galingesni debesys“, – 15min sakė sinoptikas Grinvydas Špelveris.

Tiksliai pasakyti, kur audra bus galingiausia ir gali net padaryti žalos, sinoptikai prognozuoti nesiima.

Ateinančią naktį rytiniame Lietuvos pakraštyje lietaus dar bus, tačiau paryčiais jau vyraus ramūs orai, tokie jie išliks ir penktadienį. Bus šilta – 21-26 laipsniai.

„Pajūryje žadami ramūs orai, gali trumpai palyti, bet permainingesnių orų nenumatoma“, – poilsiautojus nuramino sinoptikas.

VIDEO: Po liūties automobiliai Kauno gatvėmis ne važiuoja, o plaukia

Ragina pasirūpinti savo saugumu

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas savo tinklalapyje taip pat primena gyventojams, kad siaučiant stipriam vėjui, būtina pasirūpinti savo ir artimųjų saugumu. Nes gali lūžti dideli, ypač seni medžiai, kristi jų šakos, griūti silpnos konstrukcijos statiniai, virsti nepritvirtinti įrenginiai. Be to, gali sutrikti ryšiai ir elektros energijos tiekimas.

Pučiant stipriam vėjui reikia nutraukti krovos darbus kranais ir negalima dirbti su atvira ugnimi.

Prieš audrą patariama sandariai uždaryti pastatų langus, duris ir stoglangius. Daiktus, kuriuos gali pakelti vėjas, reikėtų pritvirtinti ar įnešti į patalpą.

15min skaitytojo Domanto nuotr./Audros debesys
15min skaitytojo Domanto nuotr./Audros debesys

Pučiant stipriam vėjui, nereikėtų stovėti po aukštais medžiais, prie elektros linijų. Taip pat atkreipiame vairuotojų dėmesį, kad jie nestatytų automobilių po medžiais.

Taip pat nepalikite gyvenamosios vietos be ypatingos priežasties. Jeigu jūs vis dėl to privalote išvykti, išjunkite elektrą, užsukite dujų, vandens sklendes, uždarykite langus, langines, užrakinkite duris ir atlikite visus įprastus veiksmus, kuriuos darote išvykdami bent kelioms dienoms.

Neužmirškite savo kaimynų ir perspėkite juos. Gal šalia gyvena neįgalūs žmonės, vieniši seneliai ar yra mažamečių vaikų, šiuo metu leidžiančių laiką be tėvų. Pasidomėkite, ar jais kas nors gali pasirūpinti, jei ne – padėkite jiems. Nelaimės atveju reikia skambinti skubios pagalbos telefonu 112.

Savaitgalį kiek atvės

Orai.lt duomenimis, ketvirtadienį oras Lietuvoje bus tvankus, kai kur temperatūra gali pakilti net iki 30 laipsnių.

Savaitgalį retkarčiais palis. Tačiau orai išliks šilti.

Liūtis vietomis paįvairins kruša. Lietų taip pat lydės perkūnijos. O per perkūniją sustiprės vėjas. Jo gūsiai trumpai įsismagins iki 15–20 m/s. Aukščiausia temperatūra daug kur pakils iki 25–29 laipsnių šilumos. Kai kuriose Aukštaitijos ir Dzūkijos vietovėse oras dar įkais iki 30 laipsnių. Ir tik pajūryje laikysis 22–24 laipsnių šiluma.

Penktadienio naktį taip pat daug kur trumpai palis. Rytų Lietuvoje vietomis palis smarkiai. Kai kur žaibuos, griaudės perkūnijos. Naktį temperatūra pažemės iki 14–19, Žemaitijoje vietomis ir iki 12 laipsnių. Dieną trumpo lietaus galima tikėtis tik kai kuriuose rajonuose. Aukščiausia temperatūra pasieks 21–26 laipsnius šilumos.

Savaitgalį retkarčiais palis. Tačiau orai išliks šilti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius