-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 29 /13:06

Aliaksandras Lukašenka: „Aš Vakarams aiškiai pasakiau – jei kas nutiks, mes stosime į Rusijos pusę“

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka kreipėsi į savo liaudį. 19-ąjį kartą metinę kalbą sakęs Baltarusijos lyderis didelį dėmesį skyrė ekonominėms ir socialinėms šalies problemoms. Neabejojama, kad A.Lukašenka bando stiprinti savo įvaizdį prieš ateinančius rinkimus.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mes patyrėme visus Antrojo pasaulinio karo baisumus ir puikiai žinome, kad svarbiausias dalykas – taika“, – pabrėžė A.Lukašenka ir pridūrė, kad pasauliui kyla grėsmė vėl grįžti į Šaltojo karo sąlygas.

„Visų pasaulio šalių lyderiai sutaria, kad Baltarusija vaidina ypač svarbų vaidmenį, sureguliuojant konfliktus regione. Stabili Baltarusija reikalinga visam pasauliui. Iš savo partnerių laukiame pagarbios pozicijos“, – aiškino jis.

„Daugelį diplomatinių vektorių turinti, įvairius požiūrius suprantanti ir taiką mylinti Baltarusija gali tapti naudinga partnere visiems“, – darė išvadą A.Lukašenka.

Rusija išlieka mūsų svarbiausiu strateginiu partneriu, – pabrėžė A.Lukašenka.

„Tai, kas vyksta Rytų Ukrainoje, žymiai svarbiau mums nei ES, Kinijai ar kitiems. Juk tai žymiai arčiau mūsų esanti valstybė. Mes, kaip niekas kitas, suinteresuoti taika“, – tikino Baltarusijos prezidentas.

„Rusija išlieka mūsų svarbiausiu strateginiu partneriu“, – pabrėžė A.Lukašenka. „Bet leiskite mums turėti savo požiūrį“, – pridūrė jis.

„Aš vyrukams iš Vakarų pasakiau aiškiai: neduok Dieve, kas nutiks, bet mes stovėsime šalia Rusijos. Pamenate, kaip JAV nusprendė bombarduoti Iraką – Vakarų valstybės stojo į jos pusę. Mes taip pat stosime į savo partnerių pusę“, – griežtai nukirto A.Lukašenka.

Baltarusijos lyderis tikino, kad svarbiausia šalies gerovės sąlyga – ekonominis stabilumas. Jis teigė suprantantis, kad baltarusiai nerimauja dėl situacijos ne tik savo šalyje, bet ir kaimyninėje Rusijoje. „Sankcijos prieš mūsų pagrindinį partnerį, rublio devalvacija, prekybos mastų sumažėjimas – visa tai daro įtaką ir mums“, – kalbėjo A.Lukašenka.

„Gyvename atvirame pasaulyje ir mūsų ekonomiką veikia įvairiausios aplinkybės. Nenuostabu, kad kaimynų problemos greitai pasiekia ir mus“, – aiškino Baltarusijos lyderis.

„Kiekvienas turi užsiimti tuo, ką geriausiai išmano“, – pabrėžė A.Lukašenka. Jis pridūrė, kad reikalauja ir reikalaus atsakomybės iš visų valdžios grandžių, bet atsakomybę turi jausti visi šalies gyventojai. „Valdžia negali išspręsti visų problemų, jei neturės tinkamo palaikymo“, – pridūrė jis.

„Kiekvienas turi užsiimti tuo, ką geriausiai išmano“, – pabrėžė A.Lukašenka.

A.Lukašenka patikino, kad visi bankai turės iki metų galo pateikti kovos su infliacija programas. Jo teigimu, niekas negaus daugiau pinigų nei turi valstybė, niekas neturėtų reikalauti nuolaidų tokiomis sąlygomis.

„Mūsų laimė, kad išsaugojome buvusias gamyklas, kad nesustabdėme gamybos. Sugebėjome užimti didelę dalį Rusijos rinkos. Padarėme klaidą tik per mažai diversifikuodami savo ūkį“, – aiškino Baltarusijos lyderis, gindamas komunistinį pramonės palikimą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka

„Padėsime, bet tik tiems, kurie sudarys konkrečias sutartis. Gana juokauti!“ – kėlė toną A.Lukašenka, pabrėždamas, kad valstybės paramą gaus tik tie, kurie rodys norą modernizuotis.

„Mūsų antimonopolinės tarnybos silpnos. Turime spręsti šią problemą, perdaryti sistemą“, – tikino Baltarusijos lyderis ir pridūrė, kad geležinkelių, aviacijos ir kituose svarbiuose sektoriuose reikia didesnės antimonopolinės kontrolės.

Griežtą A.Lukašenkos kalbą retkarčiais nutraukdavo nedrąsūs Nacionalinės asamblėjos deputatų plojimai.

Griežtą A.Lukašenkos kalbą retkarčiais nutraukdavo nedrąsūs Nacionalinės asamblėjos deputatų plojimai.

„Viskas labai paprasta... Nepraeis daug laiko ir mes visi tapsime pensininkais. Nebus juodų automobilių, juodų prabangių lagaminų... Turime rūpintis, kad gaunantys pensiją, kitas socialines išmokas gyventų garbingai“, – aiškino Baltarusijos prezidentas.

„Pertvarkyti pensijų sistemą, atrasti pinigų kasmet vis sunkiau, – pripažino jis. – Baltarusija vis labiau sensta ir šią problemą reikia spręsti.“

„Kur mūsų baltarusiška drąsa? Reikia problemas pasitikti drąsiai. Reikia mokytis iš vyresnio brolio. Jie moka ar nemoka, bet daro“, – netiesiogiai kalbėdamas apie Rusiją aiškino A.Lukašenka.

Reikia mokytis iš vyresnio brolio. Jie moka ar nemoka, bet daro, – netiesiogiai kalbėdamas apie Rusiją aiškino A.Lukašenka.

„Kad taptum žmogumi, reikia turėti vaikų... Neturi vaikų – nesi žmogus. Na nebent liga kokia, visko pasitaiko“, – kalbėdamas apie demografines šalies problemas postringavo A.Lukašenka. 

„Jei valstybė sugebės pasirūpinti savo vaikais ir seneliais, tai niekas negalės pavadinti jos totalitarine ir nedemokratiška. Jei pasirūpiname savo ateitimi ir praeitimi, vadinasi, einame teisinga linkme“, – žadėjo jis.

„Narkomanija – ne mūsų problema... Na, bet jau dėl alkoholizmo, tai mes su Rusija turime bėdų“, – pastebėjo A.Lukašenka, skatindamas baltarusius gyventi sveikiau, dažniau važinėti dviračiais, kaip tai daro Vakarų Europos gyventojai.

„Jei mes išgeriame 100 gramų, tai reikia ir litrą išgerti... Tuštiname kišenes ne tik savo, bet ir žmonų, giminių, kol nieko nebelieka“, – barė baltarusius lyderis.

„Alkoholiką geriausiai išgydo darbas!“ – rėžė Baltarusijos lyderis, nurodydamas policijos vadovams pasirūpinti, kad dėl problemų su alkoholiu įkliuvę baltarusiai būtų gydomi darbu.

A.Lukašenka nurodė diskutuoti su opozicijos atstovais. „Reikia su jais kalbėtis. Ne visi jie tokie blogi ir baisūs. Net ir su tais vadinamaisiais penktosios kolonos atstovais. Turime duoti atsakymus jiems, turime kalbėtis, kad žmonės suprastų, kas yra taika, sutarimas“, – aiškino Baltarusijos lyderis.

Baltarusijos lyderis pabrėžė, kad svarbiu Baltarusijos prekybos partneriu tampa ir Kinija. Tikimasi, jog Kinija, Rusija, Indija, Baltarusija taps nauju, svarbiu galios centru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius