-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija vidury žiemos Ukrainą paliko be dujų (atnaujinta 15.50 val.)

Rusija visiškai nutraukė gamtinių dujų tiekimą Ukrainai. Abi pusės dėl nesugebėjimo sustarti kaltina viena kitą.
Gamtinės dujos
Išaušus pirmajam Naujųjų metų rytui Rusija nutraukė dujų tiekimą Ukrainai. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nacionalinė akcinė bendrovė „Naftohaz Ukrainy“, kuri vykdė derybas su koncernu „Gazprom“ dėl gamtinių dujų tiekimo Ukrainai 2009-aisiais metais, neturėjo mandato sutarties pasirašymui. Tokį pareiškimą šiandien padarė oficialus „Gazprom“ atstovas Sergejus Kuprijanovas, praneša lenta.ru. Šiuos jo žodžius perdavė ir Rusijos televizijos kanalas „Vesti 24“

Kaip pareiškė S.Kuprijanovas, derybos buvo bevaisės ne dėl nesutarimų, kokia turėtų būti gamtinių dujų kaina, o dėl to, kad Ukrainos atstovai „nebuvo pasirengę“ pasirašyti sutarties. Sausio 1-osios rytą S.Kuprijanovas taip pat pareiškė, kad „šiuo metu Ukrainos delegacijos koncerne „Gazprom“ nėra“.„Gazprom“ siūlė Ukrainai gamtines dujas šiemet pardavinėti po 250 dolerių už tūkstantį kubinių metrų. Tačiau Kijevas šią kainą laiko per didele.

Tuo tarpu Kijevas teigia, kad derybas nutraukė Rusijos pusė. Tokį pareiškimą padarė Ukrainos prezidento įgaliotinis energetiniam saugumui Bogdanas Sokolovskis. Jis paneigė S.Kuprijanovo žodžius, kad ukrainiečių delegacija neturėjo reikiamų įgaliojimų. „Ji turėjo pavedimą ir direktyvas, kurios jau seniai buvo suderintos su prezidentu ir Ukrainos vyriausybe, ji buvo įgaliota pasirašyti dokumentus“, – pažymėjo B.Sokolovskis.

„Iki galo atsiskaitė“

Sausio 1 d. baigė galioti sutartis, pagal kurią Rusija parduodavo gamtines dujas Ukrainai. Anksčiau „Gazprom“  valdybos pirmininkas Aleksejus Mileris pareiškė, kad pasibaigus sutarties galiojimo laikui Rusijos pusė nebeturės jokio juridinio pagrindo toliau tiekti dujas Ukrainai, o visa atsakomybė už susiklosčiusią situaciją teks Ukrainai.

Derybos dėl naujos sutarties pasirašymo, kurios tęsėsi iki pat praėjusių metų gruodžio 31-osios,  neatnešė jokių rezultatų. Gruodžio 31-osios vakare žiniasklaida paskelbė informaciją, neva Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka liepė nutraukti derybas. Vėliau Ukrainos vadovo sekretoriatas šią informaciją paneigė.

V.Juščenka ir J.Tymošenko taip pat pareiškė, kad dar gruodžio 30-ąją Ukraina „iki galo atsiskaitė“ už anksčiau pateiktas dujas. Tačiau „Gazprom“ atstovai tvirtina, kad šie pinigai į kompanijos sąskaitą dar nepateko. Ukrainos skolos buvo vienas iš pretekstų, kuriuo remdamasi Rusijos pusė praėjusių metų pabaigoje ėmė grasinti nutraukti dujų tiekimą Ukrainai.

Įjungiamas avarinis režimas

„Gazprom“ atstovų teigimu, gamtinių dujų tiekimas Ukrainai sustabdytas sausio 1-ąją, 10 val. Maskvos laiku. Iš pradžių dar skelbta, kad dujų tiekimas tik sumažintas keturis kartus.

Tuo tarpu dujų tiekimas kitoms Europos valstybėms kaip tik buvo padidintas iki 326 mln. kubinių metrų per parą.Teigiama, kad Ukrainos saugyklose sukaupta tiek dujų, jog su jomis šalis ištisus metus galėtų „prasilaikyti avariniu režimu“.

Kaip skelbta, „Gazprom“ siūlė Ukrainai gamtines dujas šiemet pardavinėti po 250 dolerių už tūkstantį kubinių metrų. Tačiau Kijevas šią kainą laiko per didele. Ukrainos prezidentas V.Juščenka pareiškė, kad kaina turėtų būti 201 doleris už tūkstantį kubinių metrų. Be to, Ukrainos valdžia norėtų, kad Rusija daugiau mokėtų jai už dujų tranzitą per jos teritoriją į Europą.

Ukrainos vadovybė tikina, kad šalies vartotojai dėl dujų tiekimo nutraukimo nenukentės. „Naftohaz Ukrainy“ valdybos pirmininkas Olegas Dubina teigia, kad Ukrainos saugyklose sukaupta tiek dujų, jog su jomis šalis ištisus metus galėtų „prasilaikyti avariniu režimu“.

Lietuva nelieka nuošaly

Dujų konfliktas tarp Rusijos ir Ukrainos davė darbo ir Lietuvos užsienio reikalų ministrui Vygaudui Ušackui. Kaip praneša ministerijos atstovas spaudai, V.Ušackas ėmėsi tarpininkavimo tarp Ukrainos ir Europos Sąjungos žingsnių, sprendžiant dujų tiekimo į Ukrainą klausimą.

Sausio 1-ąją V.Ušackas su Ukrainos užsienio reikalų ministru Volodymyru Ogryzka, pirmininkavimą ES perėmusios Čekijos užsienio reikalų ministru Karelu Schwarzenbergu ir Europos Komisijos komisaru Andriu Piebalgu aptarė susidariusią situaciją dėl dujų tiekimo į Ukrainą.

Keleto ministro V.Ušacko iniciatyva įvykusių telefoninių pokalbių metu Ukrainos ministras V.Ogryzka paprašė Lietuvos tarpininkauti, kad ES įsitrauktų į Ukrainos derybas su Rusijos dujų koncernu „Gazprom“ sprendžiant dujų tiekimo klausimą.

Čekijos užsienio reikalų ministras K.Schwarzenbergas pažadėjo padėti Ukrainai, jei Ukraina elgsis skaidriai ir pateiks ES visas tarp Ukrainos ir Rusijos pasirašytas dujų tiekimo sutartis. ES komisaras A.Piebalgas pažymėjo, kad Europos Komisija yra pasiruošusi aktyviai dalyvauti derybose tarp Ukrainos ir Rusijos dėl duju tiekimo užtikrinimo, jei bus politinis ES pritarimas.

ES energetinis saugumas ir dujų tiekimas buvo tarp svarbiausių klausimų, aptartų su Ukrainos prezidentu V.Juščenka, užsienio reikalų ministru V.Ogryzka ir ministro pirmininko pirmuoju pavaduotoju Grigorijumi Nemyria pirmojo oficialaus dvišalio Lietuvos užsienio reikalų ministro V.Ušacko vizito į Ukrainą metu 2008 m. gruodžio 26-27 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius