Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Paliaubas paskelbė ir „Hamas“ (atnaujinta 15.02 val., nuotraukos)

Palestiniečių karinė grupuotė „Hamas“ paskelbė neatidėliotinas paliaubas su Izraeliu, teigiama pranešimuose iš Sirijos ir Gazos ruožo.
Izralio karys rodo pergalės ženklą. Jo šalis sekmadienio naktį paskelbė paliaubas Gazos ruože.
Izralio karys rodo pergalės ženklą. Jo šalis sekmadienio naktį paskelbė paliaubas Gazos ruože. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Hamas“ pažadėjo laikinai nutraukti ugnį, jei per savaitę Izraelio pajėgos paliks Gazos ruožą, rašo britų visuomeninio transliuotojo BBC interneto svetainė.

„Hamas“ atstovas Aymanas Tahas sakė, jog „Hamas“ ir kitos grupuotės skelbia paliaubas Gazos ruože ir duoda savaitę laiko, per kurią Izraelio pajėgos turi atsitraukti.“

Grupuotė paliaubas paskelbė po to, kai taip pasielgė Izraelis. Karinių veiksmų nutraukimas buvo komplikuotas, kilus Izraelio ir „Hamas“ susišaudymams.

Raketos

Salvė raketų buvo paleista į Izraelį iš Gazos ruožo praėjus kelioms valandoms po to, kai Izraelis paskelbė vienašales paliaubas. Žuvo vienas palestinietis, norėjęs grįžti į savo fermą, kurią anksčiau buvo užėmę Izraelio kariai.

Raketos buvo paleistos apie 9 val. ryto. Mažiausiai 4 iš 6 raketų nukrito netoli Sderoto miesto. Į raketas Izraelis atsakė oro ataka. Praėjus vos kelioms valandoms buvo nukautas palestinietis, norėjęs grįžti į savo fermą, kurią anksčiau buvo užėmę Izraelio kariai.

Kiek anksčiau Izraelio kariai dalyvavo susišaudyme su „Hamas“ kovotojais Gazos ruožo šiaurėje.

Izraelio ministras pirmininkas Ehudas Olmertas įspėjo „Hamas“, kad jeigu jų netenkina paskelbtos paliaubos „Izraelis yra pasiruošęs tęsti kovas ir jas pratęs“.

Paliaubos

Sekmadienio naktį, praėjus trims savaitėms nuo Gazos ruožo šturmo pradžios, Izraelis paskelbė vienašales paliaubas. Ministras pirmininkas Ehudas Olmertas sakė, kad jo šalis jau pasiekė visus tikslus. Pasak jo, „Hamas“ yra nugalėti.

Vis dėlto E.Olmertas sakė, kad Izraelio kariai kol kas pasiliks Gazos ruože. „Hamas“ savo ruožtu pareiškė, jog nepakęs nė vieno šios šalies kario pasilikusio Gazoje.

Korespondentai praneša, kad paliaubos prasidėjo 2 val. nakties. Tai buvo pirma rami naktis per 22 karinio konflikto paras.

Nuo gruodžio 27 dienos žuvo apie 1300 palestiniečių ir 13 izraeliečių.

Izraelio paskelbtas paliaubas pasveikino JAV. O Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas išreiškė palengvėjimą. Pasak jo, paliaubos turėtų būti „pirmasis žingsnis vedantis į visišką Izraelio pajėgų atsitraukimą iš Gazos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius