-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Medvedevas atleido keturis gubernatorius ir ministrą

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas sekmadienį pagrasino nubausti prastai dirbančius gubernatorius, o jau pirmadienį priėmė keturių iš jų atsistatydinimą.
Dmitrijus Medvedevas
Rusijos prezidentas D.Medvedevas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kremlius pavadino tai antikrizine priemone, o politikai mano, kad tai rodo politiko, kuris griežia antruoju smuiku valdančiajame tandeme, pasiryžimą žengti ryžtingus žingsnius.

Prezidento spaudos tarnybos pranešime sakoma, kad D.Medvedevas priėmė išėjusių „savo noru“ Orlovo, Pskovo ir Voronežo sričių, taip pat Nencų autonominės apygardos gubernatorių atsistatydinimą.

Drauge prezidentas pasiūlė Aleksejui Gordejevui, žemės ūkio ministrui Vladimiro Putino vyriausybėje, užimti atsilaisvinusią gubernatoriaus vietą Voronežo srityje.

„Aš patenkintas, kad mano asmeniniai norai sutapo su šalies vadovybės sprendimu“, – pareiškė A.Gordejevas.

„Aš beveik dešimt metų vadovavau pagrindinei ekonomikos šakai – šalies agropramoniniam kompleksui. Remdamasis vadovavimo kriterijais manau, kad tai ilgiausias terminas būti viename poste“, – perdavė jo žodžius Žemės ūkio ministerijos spaudos tarnyba.

Per dešimt metų A.Gordejevas pagarsėjo kaip atklus kovotojas su „ekonomikos žudikais“ – mažmeniniais tinklais, kurie užkerta kelią žemės ūkio produkcijos gamintojams pas pirkėjus.

Įveikti šios problemos kol kas nepavyko – buvusio žemės ūkio ministro siūlymu parengtas įstatymo projektas dėl prekybos jau trečius metus derinamas kabinetuose su šakos atstovais.

A.Gordejevas taip pat pradėjo kelis didelius nacionalinius agropramoninio komplekso plėtojimo projektus, svajodamas sugrąžinti Rusijai agrarinės valstybės statusą. Tačiau nespėjo įgyvendinti savo sumanymo: šalis per pastaruosius metus sugebėjo pasiekti tik gana aukštų paukštininkystės ir saulėgrąžų aliejaus gamybos rodiklių.

Kitos iniciatyvos, tarp jų nacionalinis projektas „Agropramoninio komplekso plėtra“, kurio tikslas – padidinti mėsos ir pieno gyvulininkystės rentabilumą, dar negreit bus užbaigtas. Net rekordinis 2008 metų javų derlius tapo problema – paaiškėjo, jog Rusija neturi tiek pajėgumų, kad galėtų eksportuoti tokį kiekį grūdų.

Gubernatorių atsistatydinimo išvakarėse D.Medvedevas interviu televizijai įspėjo apie gresiančią ilgą krizę ir pagrasino griežtomis priemonėmis neefektyviai dirbantiems regionų vadovams.

Laikraštis „Vedomosti“ pranešė pirmadienį, kad Kremlius ketina pakeisti gubernatorius tuose regionuose, kur didžiausios nedarbo problemos. Sulėtėjus Rusijos ekonomikos augimui, ėmė mažėti darbo vietų skaičius, pernai gruodį nedarbas buvo didžiausias per pastaruosius pustrečių metų – jis pasiekė 7,7 procento.

„Viršūnėse vėl nervinamasi dėl galimų protestų, – sakė agentūrai „Reuters“ analitikė Maša Liman iš Maskvos Carnegie centro. – Pajamų mažėjimas, nedarbas gali sukelti socialinį nepasitenkinimą, kuris gali peraugti į politinę krizę“.

Jos nuomone, D.Medvedevo personalo sprendimai – „signalas visuomenei ir elitui, kad prezidentas ryžtingas ir gali žengti tokius svarbius žingsnius“.

Jeigu Voronežo srities įstatymų leidžiamasis susirinkimas sutiks su A.Gordejevo kandidatūra, kurią pasiūlė deputatams apsvarstyti prezidentas, – ši procedūra, kuri dažniausiai yra formali, – ministras paliks postą išdirbęs jame beveik 10 metų, per kuriuos pasikeitė trys Rusijos prezidentai.

Prezidentu esant V.Putinui buvo panaikinti tiesioginiai gubernatorių rinkimai, dabar šie regionų vadovai visiškai priklauso nuo Maskvos valios. Opozicija mano, jog dėl to buvo prarastas atgalinis valdžios ryšio su rinkėjais kanalas, bet D.Medvedevas pernai pažymėjo, kad sugrįžti prie ankstesnės praktikos dar per anksti.

Tarp palikusiųjų regionų lyderių pareigas – politikos ilgaamžis Jegoras Strojevas, buvęs SSKP CK politinio biuro narys ir įtakingas Federacijos Tarybos pirmininkas, kai prezidentu buvo Borisas Jelcinas. J.Strojevas, kuriam vasarį sukaks 72, sakė, kad ketina eiti į pensiją.

ITAR-TASS pateikia prezidento administracijos vadovo pavaduotojo Vladislavo Surkovo, patvirtinusio, kad gubernatorių atsistatydinimai susiję su krize, nuomonę.

„Tai nėra joks signalas, tai tik efektyvumo įvertinimas, nes šis aspektas akcentuojamas dėl krizės“, – sakė jis.

Kremlius suskubo nuraminti sunerimusius dėl personalo pakeitimų regionų vadovus.

„Jokios kampanijos čia nebus“, – cituoja V.Surkovo žodžius „Interfax“.

D.Medvedevas „pasitiki gubernatorių korpusu, kuris buvo suformuotas tuo metu, kai jis buvo Kremliaus administracijos vadovu, ir vėliau tapo prezidentu“, – cituoja agentūra Kremliaus pareigūno žodžius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius