-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valstybės Dūma užsimojo teisti M.Gorbačiovą už tai, kad pripažino Baltijos šalių nepriklausomybę

Grupė Rusijos Dūmos deputatų parengė kreipimąsi į šalies generalinį prokurorą, kuriame prašo teisti paskutinį SSRS lyderį Michailą Gorbačiovą už tai, kad pripažino Baltijos šalių nepriklausomybę, rašo ITAR-TASS.
Michailas Gorbačiovas
Michailas Gorbačiovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos parlamentarai teigia, kad 1991 m. referendume SSRS piliečiai balsavo už šalies teritorinio vientisumo išsaugojimą, tad šalies lyderiai, kurie leido Sovietų Sąjungai subyrėti, elgėsi neteisėtai.

Kreipimosi autoriai pastebi, kad 1991 metų lapkričio 4 dieną SSRS generalinė prokuratūra iškėlė bylą M.Gorbačiovui, tačiau jau kitą dieną ji buvo nutraukta.

Dabar Rusijos parlamentarai kaltina M.Gorbačiovą tuo, kad sukūrė SSRS Valstybės tarybą ir jai vadovavo, nors toks valdžios organas nebuvo numatytas Sovietų Sąjungos „konstitucijoje“. Būtent Valstybės taryba priėmė sprendimą, kuriuo pripažino Baltijos šalių nepriklausomybę.

Kreipimosi autoriai – „Vieningos Rusijos“ deputatai Jevgenijus Fiodorovas ir Antonas Romanovas, Komunistų partijos nariai Iganas Nikitčukas ir Olegas Denisenka bei Rusijos liberalų demokratų partijos narys Michailas Degtiariovas.

Jie taip pat pažymi, kad tokiems „nusikaltimams“ netaikoma senatis, o M.Gorbačiovas šiuo metu neturi jokio teisinio imuniteto, dėl kurio negalėtų būti teisiamas.

Pats M.Gorbačiovas tokį deputatų norą pavadino visiška kvailyste. Interviu „Inerfax“ jis pareiškė, kad toks kreipimasi tėra „kai kurių deputatų noras pasireklamuoti, jiems patinka, kad apie juos kalbama, skelbiamos jų pavardės, bet toks noras yra visiškai neapgalvotas ir, žiūrint iš istorinės perspektyvos, visiškai be pagrindo“.

Buvęs SSRS vadovas mano, kad jo asmenybė kažkam trukdo. „Per pastaruosius 20 metų kelis kartus skelbta, kad numiriau“, – norėdamas patvirtinti savo žodžius teigė M.Gorbačiovas.

Jis sakė nereaguojąs į tokius dalykus, o tiesiog užsiimantis „savo reikalais ir savo sveikata“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius