-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stebės finansų sektorių

Europos Sąjunga (ES) nori kurti finansų priežiūros institucijas, kad krizė nepasikartotų.
Euro ženklas prie Europos centrinio banko Frankfurte prie Maino.
Euro ženklas prie Europos centrinio banko Frankfurte, prie Maino. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Finansai

Europos Komisija (EK) paskelbė projektą, kuriuo numatoma modernizuoti ES finansų sektoriaus kontrolę. Siūloma sukurti dvi priežiūros institucijas, kurios stebės finansų sistemos darbą ir turės perspėti apie pirmus galimos krizės požymius.

Pirmąją priežiūros grupę sudarys ES narių centriniai bankai ir finansų rinkų reguliuotojai. Jie stebės bendrą ES finansų sistemos būklę ir perspės EK dėl bet kurių, net ir visai silpnų požymių, kurie gali reikšti artėjančią krizę. Ši priežiūros institucija vadinsis Europos sisteminių rizikų taryba (European Systemic Risk Board).

Tačiau veiks dar ir Europos finansų stebėsenos sistema (European System of Financial Supervisors), kurią sudarys draudimo, bankų ir pensinių fondų priežiūros įstaigos. Ši grupė žiūrės, kad bankai laikytųsi taisyklių, ir bus atsakinga už tai, kad būtų imtasi būtinų antikrizinių priemonių. Ši antroji grupė tarpininkaus centriniam ir vietos reguliuotojams.

Prieš šį EK projektą pasisako Didžioji Britanija – svarbiausias finansų centras ES. Britų valdžia baiminasi, kad nauji finansų reguliuotojai gaus pernelyg daug galių, dėl kurių pati Didžioji Britanija nebegalės kontroliuoti savo finansų sistemos. Be to, manoma, kad šis EK planas gali prieštarauti atskirų ES šalių interesams.

EK pasiūlė sukurti finansų priežiūros instituciją šiemet gegužę, kai Europos ekonomika, labai nukentėjusi dėl pasaulio finansų krizės, išgyveno didžiausią nuosmukį per istoriją. Visoje ES bendrasis vidaus produktas pirmą šių metų ketvirtį sumažėjo 4,7 procento. Tiesa, pastaruoju metu virtinėje šalių jau pastebima atsigavimo požymių, o visai neseniai paskelbta, jog Šiaurės Amerikos gerovei nusmukus daugiau kaip 20 proc. Europa yra turtingiausias regionas pasaulyje. Šiemet, palyginti su praėjusiais metais, Europoje valdomi aktyvai sumažėjo 5,8 proc., iki 22,2 trln. eurų, o tai – ketvirtadalis viso pasaulio turto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius