-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijoje nenukrito joks meteoritas – tai tik reklaminė akcija (atnaujinta 20.07 val.)

Latvijos geologai pirmadienį kartu su kolegomis iš Estijos Tartu universiteto galiausiai padarė išvadą, kad pranešimas apie Mazsalacos apylinkėse nukritusį meteoritą neatitinka tikrovės, nes aptiktą duobę tikriausiai iškasė žmonės. O telekomunikacijų bendrovė „Tele2“ jau prisipažino inscenizavusi įvykį.
Meteorito krateris
Paaiškėjo, kad joks meteoritas ant Latvijos nenukrito. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Apie tai, kad „meteorito kritimas“ – žmogaus rankų darbas, agentūrai BNS pranešė Latvijos universiteto Geologijos ir geografijos fakulteto skyriaus vadovas Girtas Stinkulis. „Dabar tokia yra oficiali versija, prie kurios mes priėjome“, – pabrėžė jis.

Pasak G.Stinkulio, ekspertų nuomonė „labai aiški: duobės kraštuose matyti kastuvo žymės, perkirstos velėnos žolės; duobės proporcijos neatitinka meteoritų padarytiems krateriams; volas per aukštas, duobės gylis per didelis“; šonai per statūs.

Duobės centre kažkas buvo užsiliepsnoję – matyt, aliuminio milteliai.

Mes tiesiog norėjome įkvėpti žmones, – prisipažino Janis Sprogis.Paklaustas, kam reikėjo tokio ažiotažo, G.Stinkulis atsakė: „Geras klausimas. Gal siekiant populiarumo, gal dar dėl ko nors. Šis klausimas ne man“.

Kad duobę iškasė žmonės, „sutinka ir Tartu universiteto specialistai, patyrę meteoritinių kraterių tyrinėtojai“, – pažymėjo jis.

Astronomo Ilgonio Vilko nuomone, krateris susidarė ne dėl meteorito kritimo, tai liudija įvairūs faktai.

Pasak jo, meteorito kritimo atveju, kraterio sienelės ir pievoje aplink jį būtų išbarstyta meteorito dalelių; bet jų nebuvo rasta. Krateryje nenustatyta aukštos temperatūros poveikio – ten tebežaliavo žolė; ir duobės forma rodo, jog jis atsirado ne nuo meteorito smūgio.

I.Vilkas paėmė grunto mėginių, bet abejojo, jog bus rasta meteorito medžiagos pėdsakų. Anot jo, visa tai panašu į pokštą.

Tik reklaminė akcija?

Tuo tarpu Latvijos bendrovės „Tele2“ marketingo ir prekybos direktorius Janis Sprogis pareiškė, kad „Tele2“ turi tiesioginių sąsajų su „meteorito nukritimu“, rašo delfi.lv.

„Mes tiesiog norėjome įkvėpti žmones“, – sakė J.Sprogis, patvirtinęs, kad įvykis buvo inscenizuotas.

Jis taip pat pridūrė, kad tokiu būdu kompanija norėjo pritraukti pasaulinės bendruomenės dėmesį į Latviją, kuri, pasak jo, galėtų būti įdomi ne tik dėl žinių apie krizę, bet ir dėl ko nors neįprasto.

J.Sprogis pažadėjo valstybei atlyginti visus nuostolius.

Anksčiau buvo pranešta, kad nukritęs sekmadienį vakare Latvijos Mazsalacos vietovėje kosminis objektas iš tikrųjų galėjo būti meteoritas, o ne palydovo nuolauža ar koks nors kitas daiktas. Tai buvo pareiškęs Latvijos aplinkos, geologijos ir meteorologijos centro žemės gelmių skyriaus vadovas Uldis Nulle.

Bet vėliau Latvijos geologai pranešė neradę smūgio krateryje prie Mazsalacos pėdsakų.

Papildyta 20.07 val. Latvijos vidaus reikalų ministrė Linda Murniecė pažadėjo, kad meteorito kritimo inscenizatoriai bus nubausti, jeigu ši versija pasitvirtins. Pasak ministrės, žmonių, surengusių „meteorito kritimą“, atžvilgiu bus iškelta baudžiamoji byla.

„Manau, kad jiems teks sumokėti už visų specialiųjų tarnybų darbą. Suma susidarys didelė. Už tokius pokštus reikia atsakyti“, – ministrę cituoja Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius