-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Lukašenka rengiasi protestams: kas yra tie ginkluoti kovotojai, kuriuos suėmė KGB?

Baltarusijos valdžia represijomis pasitinka šeštadienį vyksiančius protestus. Prieš pora dienų Baltarusijos saugumo tarnyba KGB paskelbė sulaikiusi 26 asmenis, kurie esą yra profesionaliai treniruoti ir ginkluoti kovotojai, rengęsi provokacijoms, o gal net perversmui. Kas iš tiesų yra tie režimo priešai?
Protestai Baltarusijoje
Protestai Baltarusijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Grėsmingi pareiškimai

„KGB pradėjo tyrimą dėl treniravimosi ir rengimosi dalyvauti masinėse riaušėse. Iš viso buvo sulaikyti 26 žmonės – aktyvistai iš Miroslavo Lozovskio vadovaujamo „Baltojo legiono“ ir Dmitrijaus Daškevičiaus vadovaujamo „Jaunojo fronto“, – ketvirtadienį cituodama KGB pranešė šalies valstybinė žiniasklaida.

Anot KGB, atliekant paieškas buvo rasti „Kalašnikov“ automatai, trys karabinai, du pistoletai, šoviniai, granatos, kuokos, peiliai ir kirviai. KGB teigia taip pat radusi sudedamąsias dalis savadarbių sprogmenų gaminimui, karines uniformas, neperšaunamas liemenes, šalmus, pirmosios pagalbos komplektus, knygas apie kariavimą mieste.

„Baltojo legiono“ atveju mes kalbame apie darbą su profesionaliai treniruotais kovotojais, kurių amžius yra tarp 25 ir 43 metų“, – teigiama KGB pranešime.

Ši institucija sako neatmetanti, kad rasti ginklai galėjo būti panaudoti per didžiulius protestus Baltarusijoje artėjantį šeštadienį.

„Tais pačiais tikslais „Baltojo legiono“ lyderiai planavo pakviesti aktyvistus iš „Jaunojo fronto“. Taip pat būta planų pasikviesti kovotojus iš Ukrainos, (...) su kuriais „Baltasis legionas“ artimai bendradarbiauja nuo 1990-ųjų, taip pat ir kitus žmones, kovojusius nacionalistų gretose Rytų Ukrainoje“, – teigė KGB.

Scanpix/Sputnik nuotr./Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka
Scanpix/Sputnik nuotr./Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka

Baltarusijos prezidentas antradienį pareiškė, kad Lietuvoje ir kitose regiono šalyse galėjo būti rengiami kovotojai, organizavę provokacijas jo šalyje. Lietuvos pareigūnai šį pareiškimą atmetė kaip nepagrįstą ir vadina jį prasimanymu.

Ką iš tiesų sulaikė KGB?

Nepriklausomas Baltarusijos portalas naviny.by pasiaiškino, ką iš tiesų sulaikė KGB.

Jau nebeegzistuojančios jaunimo patriotinės organizacijos „Baltasis legionas“ įkūrėjas Sergejus Bulba (Čislovas) mano, kad buvusių šios organizacijos aktyvistų ir klubo „Patriotas“ narių sulaikymas yra bandymas įvaryti baimės prieš šeštadienį opozicijos rengiamą „Laisvės dieną“.

S.Bulba teigia, kad suėmimai yra valdžios plano dalis. Jo teigimu, iš pradžių internete pasirodė „provokacinis“ kvietimas ateiti šeštadienį į „Laisvės dieną“ Minske, kurį neva išplatino „Baltasis legionas“. Kvietime buvo rašoma: „kad su ginklu rankose parodytume valdžiai, kas yra tikrasis šalies šeimininkas“. Vėliau valdžia išplatino informaciją, kad per sieną bandė prasiveržti visureigis su ginklais. O galiausiai Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka paskelbė apie sulaikytus kovotojus, kurie treniravosi stovyklose šalia Bobruisko ir Osipovičių bei rengėsi ginkluotoms provokacijoms.

„Po to, kai pasirodė provokaciniai kvietimai, aš įspėjau, kad jie kur nors išvažiuotų. Kai kurie bandė tai padaryti, bet nespėjo“, – pasakojo „Baltojo legiono“ įkūrėjas.

Valdžios prižiūrimas klubas virto diversantais

Vėliau paaiškėjo, kad tarp sulaikytųjų yra ne tik „Baltojo legiono“ nariai, bet ir Bobruisko karinio-sportinio klubo „Patriotas“ dalyviai. Tarp jų ir jėgos struktūrų darbuotojai. S.Bulba yra klubo „Patriotas“ vadovo Nikolajaus Michalkovo brolis. Jis teigia, kad N.Michalkovas dirbo griežtai laikydamasis įstatymų.

Keista, kodėl specialiosios tarnybos, jau seniai žinojusios apie klubo veiklą ir jo rengiamas stovyklas, apie tai prabilo tik dabar ir dar tokiame kontekste.

„Jie (specialiosios tarnybos, – red. past.) žinojo, kad Nikolajus turi klubą, ir nuolat bandė prie jo prikibti, bet Nikolajus dirbo griežtai laikydamasis valstybinio patriotizmo nuostatų. Stovyklos buvo rengiamos kasmet, bet visa tai vykdavo oficialiai. Prieš metus apsimetę apsaugininkais atvyko specialiųjų tarnybų atstovai. Jie filmavo, stebėjo. Mes tai supratome, bet, kadangi viską darėme oficialiai, nesijaudinome“, – pasakojo S.Bulba.

Jam keista, kodėl specialiosios tarnybos, jau seniai žinojusios apie klubo veiklą ir jo rengiamas stovyklas, apie tai prabilo tik dabar ir dar tokiame kontekste.

„Kodėl to prireikė dabar? Mano manymu, Rusija čia gali bandyti pakartoti 2010 metų įvykius. Tuomet jie tikslingai platino informaciją, kad opozicija surengs perversmą. Valdžia tuomet reagavo itin griežtai. Dabar tikriausiai opozicijos vaidmuo skirtas mums“, – svarstė S.Bulba.

„Scanpix“/AP nuotr./Protestai Baltarusijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Protestai Baltarusijoje

N.Michalkovas agentūrai „BelaPAN“ patvirtino, kad jėgos struktūros sulaikė kelis klubo narius, tarp jų – ir jo sūnų Janą. Iš viso pranešta apie sulaikytus 8 klubo narius, bet klubo vadovas teigia, kad tik trys iš sulaikytųjų buvo klubo nariai.

Jis teigė nesuprantantis, kas vyksta, ir laiko tai „purvina politika“. Jis sulaikytuosius vadino tikrais karininkais ir puikiais žmonėmis, kurie niekada nelindo į politiką. Pasak N.Michalkovo, klubas „Patriot“ veikia oficialiai, jį prižiūri ir vietos valdžia, ir jėgos struktūros. Iki šiol klubui dėl jo veiklos pobūdžio nebuvo jokių priekaištų.

S.Bulba mano, kad Baltarusijos nepriklausomybei dabar iškilusi didžiulė grėsmė. „Rusija čia rengia „Krymo scenarijų“. Jie bando mus išstumti iš jėgos struktūrų, kad prasidėjus Krymo scenarijaus įgyvendinimui nepatirtų pasipriešinimo, nes dviejų karų jie nepakeltų“, – tikino S.Bulba.

S.Bulba nuo Maidano pradžios gyvena Ukrainoje ir mano, kad dabar jam nebūtų protinga grįžti į Baltarusiją. Jis tikina nebijantis sulaikymo.

„Jau ir į mišką vežė, ir užkasinėjo, ir bandė nežinia už ką dešimčiai metų pasodinti. Visa tai nemalonu, bet kiekvienas iš mūsų žinojo, kur einame ir kodėl“, – sakė „Baltojo legiono“ įkūrėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius