Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 03 /17:48

JAV pajėgų vadas Afganistane atsiprašė dėl to, kad buvo bombarduota ligoninė

Afganistane Kundūzo mieste per oro ataką žuvo mažiausiai 9 organizacijos „Gydytojai be sienų“ (Medecins Sans Frontieres, MSF) nariai, pranešė MSF šeštadienį. JAV šeštadienį atsiprašė, kad per klaidą jos aviacijos smūgiai pataikė į ligoninę.
Ligoninė po atakos
Ligoninė po atakos / MSF nuotr.
VIDEO: Ligoninė Afganistane po bombardavimo

17.48 val. Auga žuvusiųjų skaičius

MSF pranešė, kad žuvo mažiausiai 16 žmonių: 9 MSF darbuotojai, 7 pacientai, iš jų 3 – vaikai.

Dar 37 žmonės sužeisti – 19 MSF darbuotojų ir 18 pacientų bei jų slaugytojų. 5 iš sužeistųjų – kritinės būklės.

17.35 val. Atsiprašymas iš JAV

JAV karinių pajėgų Afganistane vadas generolas Johnas Campbellas  oficialiai atsiprašė šalies prezidento Ashrafo Ghani dėl bombardavimo.

12.49 val. Bombarduota dar pusvalandį po pranešimo Vašingtonui

MSF teigimu, pirmoji bomba nukrito 2.10 val. nakties. MSF darbuotojai 2.19 val. jau paskambino NATO atstovams Kabule ir po kelių minučių – kariniams pareigūnams Vašingtone. Tačiau bombardavimas dar tęsėsi iki 3.13 val.

MSF buvo perdavusi ligoninės koordinates

MSF išplatintame pranešime teigia, kad visoms besikaunančioms pusėms – įskaitant Kabulą ir Vašingtoną – organizacija buvo perdavusi ligoninės GPS koordinates. Paskutinį kartą ši informacija nusiųsta rugsėjo 29 d.

Ligoninėje buvo beveik 200 žmonių

„Apie 2 val. 10 min. vietos laiku MSF traumatologijos centrui Kunduze buvo kelis kartus smogta per nepertraukiamą bombardavimą; jis labai smarkiai apgriautas“, – sakoma medikų pranešime.

NATO šeštadienį pareiškė, kad JAV aviacijos smūgis galbūt pataikė į ligoninę.

„Medikų grupė dirba kiaurą parą, stengiasi padaryti viską, kas įmanoma, pacientų ir ligoninės personalo saugumui“, – nurodoma jame.

Pasak MSF ligoninėje per bombardavimą buvo 105 pacientai ir jų slaugytojai, taip pat daugiau kaip 80 tarptautinių ir vietinių MSF darbuotojų. Anot šios labdaringos organizacijos, penktadienį šioje įstaigoje buvo gydomi 59 vaikai.

VIDEO: Ligoninė Afganistane po bombardavimo

NATO tiria incidentą

NATO šeštadienį pareiškė, kad JAV aviacijos smūgis galbūt pataikė į ligoninę, kurią prižiūri MSF Kundūzo mieste, dėl kurio kaunasi talibai ir Afganistano pajėgos.

„JAV pajėgos surengė aviacijos smūgį Kundūzo mieste apie 2 val. 15 min. prieš asmenis, kėlusius grėsmę pajėgoms. Gali būti, kad per šį smūgį kliuvo ir gretimai medicinos įstaigai. Šis incidentas tiriamas“, – sakoma NATO pranešime.

Šis MSF centras, laikomas pagrindine medicinos įstaiga regione, veikia „viršydamas pajėgumus“ pastaruoju metu, kai Kundūze vyksta nuožmios kovos ir Talibano pajėgos kelias dienas kontroliavo šią provincijos sotinę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius