Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Afganistane protestuojama prieš daug civilių asmenų aukų pareikalavusius JAV antskrydžius

Įpykę afganistaniečiai ketvirtadienį skandavo „Mirtis Amerikai“ ir svaidė akmenis į institucijų pastatus, protestuodami prieš civilių žūtis per JAV vadovaujamų pajėgų aviacijos smūgius, pranešė įvykių liudininkai.

Minioje taip pat buvo šaudoma į orą, nors šaudę asmenys kol kas neišaiškinti. Vienas demonstrantas sakė, kad protestai vakariniame Faros mieste stiprėja ir gali virsti riaušėmis.

JAV kariškių ir Afganistano tyrėjų grupės ketvirtadienį pradėjo aiškintis, kiek civilių ir kovotojų žuvo per anksčiau šią savaitę vykusius susirėmimus ir bombardavimus, nusinešusius bene daugiausia taikių gyventojų gyvybių per pastaruosius aštuonerius metus.

Pasak Afganistano policijos, per šį incidentą žuvo daugiau nei 100 žmonių, daugiausia civilių. Vienas Afganistano pareigūnas sakė matęs 20 vaikų kūnus.

„Protestai nuolat stiprėja, – Abdullah vardu prisistatęs demonstrantas sakė naujienų agentūrai AFP. – Žmonės labai pikti, šaukia „mirtis Amerikai, mirtis įsibrovėliams“.

„Jie mėto akmenis į Vvyriausybės pastatus, taip pat šaudoma į orą, tačiau kol kas nežinome, kas šaudo“, – pridūrė jis.

42 metų Haji Nangyalai sakė, kad protestuotojai ketina „parodyti mūsų pyktį dėl Amerikos pajėgų įvykdytų nusikaltimų. Jie lengvabūdiškai žudė mūsų nekaltus žmones – štai kodėl mes protestuojame“.

Provincijos policijos vadas Abdul Ghafaras Watandaras AFP sakė, kad policija stebi protestus.

Pasak jo, užsienio kariškių ir Afganistano Vyriausybės pareigūnų delegacija anksti ryte išvyko tęsti tyrimų į Bala Buluko kaimą, esantį už maždaug 50 kilometrų į šiaurę nuo provincijos sostinės.

Afganistano vakarų regiono policijos atstovas spaudai Abdulas Raufas Ahmadi trečiadienį sakė AFP gavęs informacijos, jog per antskrydžius ir sausumos atakas žuvo daugiau nei 100 žmonių. Iš jų 25–30 buvo talibų kovotojai, o kiti – civiliai, tarp jų vaikai, moterys ir senyvi asmenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius