-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Afganistano kariuomenė neigia, kad prie ligoninės atakos prisidėjo jos darbuotojai

Afganistano Gynybos ministerija trečiadienį atmetė visuomenės metamus kaltinimus, kad prie katastrofiškos sukilėlių atakos didžiausioje šalies karinėje ligoninėje prisidėjo jos darbuotojai.
Afganistano policininkai
Afganistano policininkai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sardaro Daudo Khano ligoninę Kabule trečiadienį užpuolė gydytojais persirengę kovotojai, o keli šį išpuolį išgyvenę darbuotojai naujienų agentūrai AFP teigė, kad tarp užpuolikų buvo ir du jos rezidentai.

Žudynės, surengtos griežtai saugomoje ligoninėje atkreipia dėmesį į neįtikėtiną žvalgybos nesėkmę, ir atskleidžia, kaip sukilėliai sugebėjo infiltruotis į aukščiausias vyriausybines ir karines Afganistano institucijas.

„Neturime jokių įrodymų, kad tai būtų saviškių darbas“, – žurnalistams sakė gynybos viceministras Helaludinas Helalas, vadovaujantis vyriausybės tyrimų komandai.

Šalies parlamentarai ragina inicijuoti Afganistano gynybos ir vidaus reikalų ministrų bei žvalgybos vado apkaltas, o šalis ruošiasi kovoms su Talibanu, kurio kovotojai suaktyvėja kiekvieną pavasarį.

„Užpuolikai pateko į ligoninės teritoriją automobiliu „Corolla“. Vienas jų susisprogdino, o kiti keturi įsiveržė į pastatą“, – sakė jis.

Pasak jo, 24 ligoninės ir kariuomenės pareigūnai, kaltinami „aplaidumu pareigose“, buvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

H.Helalas nurodė, kad penki užpuolikai nužudė 50 žmonių. Visgi saugumo šaltiniai ir tragediją išgyvenę asmenys, skaičiavę nužudytųjų palaikus, AFP anksčiau sakė, kad žuvusiųjų skaičius viršija 100.

Afganistano saugumo vadai dėl šio išpuolio sulaukė nemažai kritikos iš įstatymų leidėjų ir socialinių tinklų vartotojų.

Šalies parlamentarai ragina inicijuoti Afganistano gynybos ir vidaus reikalų ministrų bei žvalgybos vado apkaltas, o šalis ruošiasi kovoms su Talibanu, kurio kovotojai suaktyvėja kiekvieną pavasarį.

Dėl šio incidento taip pat išaugo visuomenės pyktis, o socialiniuose tinkluose daugėja spėlionių, kad tokia įžūli ataka griežtai saugojamoje ligoninėje negalėjo įvykti be aukšto rango pareigūnų bendrininkavimo.

Užpuolikai peiliais puolė iš lovų negalinčius atsikelti pacientus, svaidė granatas į perpildytas ligoninės palatas bei iš arti šaudė į žmones.

Atsakomybę už išpuolį prisiėmė „Islamo valstybės“ džihadistų grupuotė. Šis pareiškimas, kurį paskelbė su ja susijusi naujienų agentūra „Amaq“, pasirodė praėjus kelioms valandoms po to, kai Talibanas paneigė esąs susijęs su minėtu išpuoliu.

Tačiau liudininkai AFP sakė, kad užpuolikai puštūnų kalba šūkavo „tegyvuoja Talibanas“, ir nepuolė dviejų ligoninės palatų pirmame aukšte, kur buvo gydomi Talibano pacientai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius