-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 25 /12:29

Afganistano Talibanas savo naujuoju lyderiu išsirinko Haibatullah Akhundzadą

Afganistano Talibanas trečiadienį paskelbė, kad jo nauju aukščiausiuoju lyderiu taps įtakingas religinis veikėjas Haibatullah Akhundzada, kai buvo patvirtinta, jog ankstesnis šio judėjimo vadovas mula Akhtaras Mansouras žuvo per JAV bepiločio lėktuvo smūgį.
Talibai
Talibai / „Scanpix“/AP nuotr.

„Haibatullah Akhundzada buvo paskirtas Islamo Emyrato (Talibano) naujuoju lyderiu, kai tam buvo vienbalsiai pritarta šuroje (aukščiausioje taryboje), o visi šuros nariai prisiekė jam ištikimybę“, – sakoma sukilėlių pranešime.

Talibanas pridūrė, kad Sirajuddinas Haqqani, nesutaikomas JAV pajėgų priešas, ir mula Yakoubas, šio judėjimo įkūrėjo mulos Omaro sūnus, buvo paskirti H.Akhundzados pavaduotojais.

H.Akhundzada buvo vienas iš dviejų A.Mansouro pavaduotojų, o šis veikėjas buvo nukautas praeitą šeštadienį per JAV bepiločio lėktuvo ataką, kuri, kiek žinoma, yra pirmasis amerikiečių smūgis prieš aukšto rango Talibano lyderį Pakistano teritorijoje.

H.Akhundzados sugebėjimai mūšio lauke nėra žinomi; jis teikdavo pirmenybę religinėms ir teisinėms studijoms.

H.Akhundzados sugebėjimai mūšio lauke nėra žinomi; jis teikdavo pirmenybę religinėms ir teisinėms studijoms. Kalbama, kad jis parengė daugelį grupuotės sprendimų dėl to, kaip musulmonai turėtų laikytis Talibano kraštutinės islamo interpretacijos.

Kaip sakė Rahimullah Yousafzai, kuris yra laikomas žymiausiu regiono ekspertu Talibano klausimais, H.Akhundzada 1979-1989 metais, kai Afganistaną buvo okupavę sovietai, buvo Pakistane – ne taip, kaip Omaras ir A.Mansouras, kurie JAV remtų mudžahidų gretose pelnė kovotojų reputaciją.

Neaišku, ar jis laikysis A.Mansouro linijos atmesti taikos derybas su Afganistano vyriausybe. Analitikai mano, kad jis labiau priklausys nuo savo šuros (tarybos) nei Omaras ir A.Mansouras, ir turės valdyti konsensuso pagrindu.

Kalbant apie amžių ir rangą, jis buvo antras žmogus po vieno iš Talibano steigėjų mulos Abdul Ghani Baradaro, kuris, daugelio šaltinių nuomone, taip pat buvo stumiamas į lyderius, nors, kaip pranešama, yra sulaikytas Pakistane.

„Akhundzada buvo išrinktas, kad būtų išvengta tolesnio konflikto ir konsultacijų“, – sakė Islamabade gyvenantis analitikas Amiras Rana.

Tačiau R.Yousafzai prognozavo naujajam lyderiui nelengvą kelią.

„Galvoju, kad su kai kuriais kitais skyriais nebuvo tartasi, judėjimas dar nėra suvienytas ir aš nematau, kaip jis gali susivienyti valdant Haibatullah (Akhundzadai)“, – sakė jis.

A.Mansouro žūtis tapo skaudžiu smūgiu kovotojų judėjimui, praėjus tik devyniems mėnesiams po to, kai jis buvo paskirtas Talibano vadovu po įnirtingos kovos dėl valdžios.

Talibanas sekmadienį sušaukė nepaprastąjį šuros posėdį pietvakarių Pakistane, per kurį buvo tariamasi dėl kandidato į lyderio postą, galinčio užtikrinti judėjimo vienybę.

Talibano šaltiniai sakė naujienų agentūrai AFP, kad aukščiausiosios tarybos nariai tarėsi slapčia ir nuolat persikėlinėjo, kad išvengtų naujų potencialių antskrydžių.

Mirtininko išpuolis nusinešė dešimt gyvybių

Afganistane 10 žmonių žuvo pėsčiajam mirtininkui susisprogdinus prie teismo darbuotojus vežusio automobilio netoli sostinės Kabulo, pranešė Vidaus reikalų ministerija.

„Mirtininkas susisprogdino Pagmano rajone. Žuvo 10 žmonių, dar keturi buvo sužeisti“, – naujienų agentūrai AFP sakė ministerijos atstovas Najibas Danishas.

Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės dėl šios atakos, bet Afganistano saugumo pajėgos ir vyriausybės darbuotojai dažnai tampa Talibano sukilėlių taikiniais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius