Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
04 09 /17:31

Airijos naujuoju ministru pirmininku tapo S. Harrisas

Airijos naujuoju šalies ministru pirmininku antradienį tapo Simonas Harrisas (Saimonas Harisas).
- / AFP
- / AFP

Jis premjero kėdėje keičia Leo Varadkarą (Lio Varadkarą), praėjusį mėnesį netikėtai paskelbusį, kad traukiasi iš pareigų dėl asmeninių ir politinių priežasčių.

37 metų S. Harrisas tapo jauniausiu visų laikų Airijos ministru pirmininku.

Anksčiau antradienį parlamentas 88 balsais prieš 69 nubalsavo už tai, kad S. Harrisas užimtų šias pareigas, o per susitikimą su prezidentu Michaelu D. Higginsu (Maiklu D. Higinsu) jis oficialiai paskirtas į šias pareigas.

Centro dešinioji partija „Fine Gael“, priklausanti trijų partijų valdančiajai koalicijai, po L. Varadkaro atsistatydinimo surengtuose rinkimuose savo naujuoju vadovu išrinko S. Harrisą.

„Aš įsipareigoju padaryti viską, ką galiu, kad pateisinčiau pasitikėjimą, kurį šiandien man suteikėte“, – po balsavimo parlamentui sakė S. Harrisas.

„Ši vyriausybė iš esmės yra partnerystės vyriausybė, ir aš ketinu vadovauti vienybės, bendradarbiavimo ir abipusės pagarbos dvasia“, – sakė jis, stebint jo žmonai ir dviem vaikams.

„Noriu į viešąjį gyvenimą įnešti naujų idėjų, naujos energijos ir, tikiuosi, naujos empatijos. Laiko tikrai nedaug, o nuveikti reikia labai daug“, – pridūrė S. Harrisas.

45-erių L. Varadkaras, kuris du kartus ėjo airių ministro pirmininko pareigas ir taip pat buvo vienas jauniausių Europos lyderių, atsistatydindamas sakė, kad nebesijaučia esąs „geriausias žmogus“ vadovauti šaliai.

Darbą baigiantis lyderis, pirmąkart prie vyriausybės vairo stojęs 2017 metais, antradienį pareiškė visada žinojęs, kad S. Harrisas užims aukščiausią postą.

„Galbūt tai įvyko šiek tiek anksčiau, nei jis planavo ar tikėjosi. Bet aš žinau, kad jis susidoros su šia užduotimi“, – sakė L. Varadkaras.

„Jis pasižymi empatija, energija, patirtimi, kampanijų vedimo įgūdžiais ir politine nuovoka, kad galėtų mus vesti į priekį“, – pridūrė jis.

Greitas kopimas karjeros laiptais

Ministru pirmininku ką tik tapęs S. Harrisas greitai kilo karjeros laiptais. 

Būdamas 16 metų jis įstojo „Fine Gael“ partijos jaunimo sparną ir greitai pakilo pareigose. 

Būdamas 22-ejų tapo grafystės tarybos nariu, o 2011 metais, būdamas 24-erių, S. Harrisas buvo išrinktas į parlamentą.

Tuo metu jis buvo jauniausias parlamentaras ir buvo pramintas „Airijos parlamento kūdikiu“.

2016 metais, būdamas vos 29-erių, jis buvo paskirtas sveikatos apsaugos ministru, o 2020-aisiais – už aukštąjį mokslą atsakingu ministru.

Net kritikai pripažįsta, kad jis yra talentingas komunikacijos specialistas.

Dėl savo populiarumo socialiniuose tinkluose, ypač „TikTok“, S. Harrisas tapo vienu iš labiausiai matomų Airijos politikų.

Naujojo premjero laukia ilgas darbų sąrašas. Jam reikės spręsti būsto ir benamystės krizes ir atremti kritiką dėl vyriausybės politikos prieglobsčio prašytojų atžvilgiu.

Vienas pirmųjų jo darbų bus suformuoti savo ministrų kabinetą.

Kai praėjusį mėnesį buvo išrinktas partijos lyderiu, S. Harrisas sakė nariams, kad atsilygins už jų tikėjimą „sunkiu darbu, krauju, prakaitu ir ašaromis, diena iš dienos, atsakomybe, nuolankumu ir pilietiškumu“.

Jis taip pat tvirtino, kad daugiausia dėmesio skirs tam, kad reikia pastatyti daugiau namų, vykdys „labiau suplanuotą ir tvaresnę“ imigracijos politiką, padidėjus įtampai šiuo klausimu, ir „kovos su populizmo keliamais pavojais“.

S. Harrisas taip pat sieks skubiai pagerinti partijos, kuri artėjant svarbiausiems rinkimams atsilieka apklausose, reitingus. 

Birželio 7 dieną Airija balsuos vietos valdžios ir Europos Parlamento rinkimuose, o kiti visuotiniai rinkimai turi įvykti iki 2025 metų kovo.

Per vėliausius 2020 metų visuotinius rinkimus „Fine Gael“ atsidūrė trečioje vietoje, gerokai atsilikusi nuo kairiojo sparno nacionalistų partijos „Sinn Fein“, kuri surinko daugiausiai balsų.

„Sinn Fein“, buvęs sukarintos organizacijos IRA politinis sparnas, liko už valdančiosios koalicijos ribų, tačiau vis dar pirmauja apklausose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius