Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Aliaksandras Lukašenka apibarė „utėlėtą“ Ukrainos vadovybę, o Jose Manuelį Barroso pavadino „ožiu“

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pavadino Ukrainos vadovybę „utėlėta“, o Europos Sąjungos (ES) lyderius – „ožiais“, negavęs galimybės dalyvauti konferencijoje, skirtoje 25-osioms metinėms, kai įvyko branduolinė katastrofa Černobylio atominėje elektrinėje, pranešė valstybinė naujienų agentūra „BelTA“.
Aleksandas Lukašenka moka būti rūstus.
Aliaksandas Lukašenka moka būti rūstus. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Konferencija, skirta baisiausiai žmonijos istorijoje technogeninei katastrofai, vyko Kijeve. Klausimas dėl A.Lukašenkos dalyvavimo joje sukėlė diplomatinį konfliktą: Europos Komisijos vadovas Jose Manuelis Barroso pareiškė, kad atsisakys dalyvauti konferencijoje, jeigu joje bus Baltarusijos prezidentas, kuriam paskelbta sankcija neišduoti vizos į ES šalis.

Vietoj Ukrainos antradienį A.Lukašenka lankėsi Baltarusijos rajonuose, nukentėjusiuose nuo Černobylio katastrofos.

„Užduokite šį klausimą (Ukrainos prezidentui Viktorui) Janukovyčiui: kodėl Baltarusijos prezidentas nedalyvauja renginiuose... Deja, utėlėtumo užtenka dabartinei Ukrainos vadovybei. Prašytis aš neketinu“, – pažymėjo A.Lukašenka, atsakydamas į žurnalistų klausimus, kodėl jis nedalyvauja renginiuose Ukrainoje.

Anksčiau Minskas teigė, kad A.Lukašenka dalyvaus konferencijoje, nepaisydamas Europos Komisijos vadovo pozicijos.

„Kai dėl tokių ožių, kaip Barroso ir kitų... Na, kas per vienas yra tas Barroso?“ – sakė Baltarusijos prezidentas.  Kai dėl tokių ožių, kaip Barroso ir kitų... Na, kas per vienas yra tas Barroso?

Europos Sąjunga ir JAV įvedė visų sankcijas Baltarusijos lyderiui ir dar pusantram šimtui Baltarusijos pareigūnų, kai 2010 metų pabaigoje milicija išvaikė Minske daugiatūkstantinę protesto akciją prieš A.Lukašenkos perrinkimą ketvirtajai prezidento kadencijai.

Dauguma A.Lukašenkos varžovų rinkimuose po jų buvo areštuoti, trims iš jų gresia 15 metų kalėti už masinių riaušių organizavimą. Septyni protesto dalyviai nuteisti kalėti nuo 2 iki 4 metų. Atsakydama į tai ES pradėjo svarstyti ekonomines sankcijas Baltarusijai.

Baltarusijos prezidentas pavadino Europos pareigūnus „šunsnukiais“ ir pareiškė, kad Baltarusijai nereikia Vakarų demokratijos.

„Tiesiog šunsnukiai. Todėl aš nenoriu kalbėti apie visokius Barroso, kitus ožius, jaučius ir kitokius... Ožiai ir yra ožiai... Mes jiems varžovai. Mes – ideologiniai priešininkai“, – sakė Baltarusijos lyderis.

Baltarusiją nuo kovo yra apėmusi sunki valiutos krizė, dėl kurios susidarė eilės valiutos keityklose, auga importo kainos ir su pertrūkiais tiekiami kai kurie importiniai produktai.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius