-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Amnesty International“: Irake be teismo kalinami dešimtys tūkstančių žmonių

Irako kalėjimuose dešimtys tūkstančių žmonių laikomi be teismo ir patiria smurtą bei psichologinę prievartą, taip pat kenčia nuo kitokio netinkamo elgesio, pirmadienį paskelbė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“.
Kalinys
Kalinys. / „Scanpix“ nuotr.

Londone įsikūrusios organizacijos duomenimis, Irako kalėjimuose be teismo laikomi apie 30 tūkst. žmonių. Žinoma, kad keli iš jų mirė nelaisvėje, o daugelis kitų patyrė fizinį arba psichologinį smurtą.

„Irako saugumo pajėgos atsakingos už sistemingus suimtųjų teisių pažeidimus, ir tai joms leidžiama daryti nebaudžiamoms“, – sakė „Amnesty International“ padalinio Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje direktorius Malcolmas Smartas.

59 puslapių ataskaitoje „Nauja tvarka, tie patys pažeidimai: neteisėtas sulaikymas ir kankinimai Irake“ įvardijami keli žmonės, kurie kalėjimuose buvo kankinami arba mirė.

Vienas iš jų – Riadas Mohammedas Salehas al Oqaibi, suimtas pernai rugsėjį ir laikytas įtvirtintoje Bagdado „Žaliojoje zonoje“ veikiančiame sulaikymo centre, o vėliau perkeltas į kitą slaptą kalinimo vietą Irako sostinėje.

Irako teisinė sistema dar labai trapi, o Teisingumo, Vidaus reikalų ir Gynybos ministerijos turi atskirus kalėjimus. Taip pat neretai gaunama pranešimų apie kankinimus ir netinkamą elgesį su sulaikytaisiais.

Žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ balandį pranešė, kad viename Bagadade esančiame „slaptame kalėjime“ irakiečiai vyrai buvo raginami, kankinami elektra ir mušami,

Tuo tarpu Irako parlamento nariai per pernai birželį vykusius debatus paragino iširti smurto atvejus kalėjimuose.

Bagdadas perėmė visą atsakomybę už padėtį kalėjimuose šių metų liepą, o Jungtinės Valstijos tebėra atsakingos tik už nedaugelį itin svarbių kalinių, kurie laikomi Karcho kalėjime viename sostinės priemiestyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius