Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Amnesty International“: Pakistane – laisva nuo žmogaus teisių zona

Milijonai pakistaniečių šalies šiaurės vakaruose gyvena laisvoje nuo žmogaus teisių zonoje, pranešė nevyriausybinė organizacija „Amnesty International“. Pasak jos, gentinių vietovių gyventojai kenčia nuolatinį talibano atstovų smurtą ir nesulaukia jokios valdžios apsaugos, praneša BBC.
Talibai
Talibai / „Scanpix“ nuotr.

Savo ataskaitoje minėta organizacija tvirtina, kad šalies šiaurės vakaruose išžudydami genčių vyresniuosius ir kankindami mokytojus bei humanitarinės pagalbos darbuotojus įsitvirtino talibano kovotojai. Pakistano užsienio reikalų ministerijos atstovas paneigė „Amnesty International“ teiginius, tikindamas, esą valdžia yra „visiškai atsidavusi“ siekiams pagerinti žmogaus teisių situaciją gentinėse vietovėse.

„Neneigiame, kad ten yra problemų“, – Abdulas Basitas sakė žurnalistams Islamabade. Tačiau taip pat pažymėjo, kad valdžia „deda visas pastangas“ norėdama užtirkinti, kad žmogaus teisės yra saugomos.

Rengiant 130 puslapių „Amnesty International“ ataskaitą, pavadintą „Tarsi mane būtų užgriuvęs pragaras“, apklausta 300 vietos gyventojų. Ataskaitoje pažymima, kad per Pakistano kariuomenės kovas su talibano kovotojais gentinėse vietovėse, esančiose netoli sienos su Afganistanu, palikti savo namus buvo priversti daugiau nei milijonas gyventojų. Ataskaitoje taip pat pažymima, kad 2009 m. per minėtas kovas žuvo mažiausiai 1300 civilių.

„Beveik keturi milijonai žmonių gyvena valdomi talibano kovotojų. Čia neegzistuoja Pakistano įstatymai. Šie žmonės yra visiškai apleisti Pakistano valdžios“, – teigia „Amnesty International“ generalinis sekretorius Claudio Cordone.

Minėtoje ataskaitoje cituojamas mokytojas, kartu su savo šeima 2009 m. pabėgęs iš Svato slėnio. „Talibanas perėmė mano mokyklą ir pradėjo mokyti vaikus, kaip kovoti Afganistane. Jie iš mokyklos išmetė mergaites, vyrams liepė užsiauginti barzdas, grasino visiems, kurie jiems nepatiko“, – sakė jis. Mokytojas taip pat pažymėjo, kad valdžia nesugebėjo apsaugoti vietos gyventojų: „Koks tikslas turėti didžiulę kariuomenę, jei ji negali net apsaugoti mūsų nuo žiaurių fanatikų?“.

Praėjusiais metais Pakistano kariuomenė paskelbė, kad Svato slėnis bus išvaduotas nuo talibano kovotojų po to, kai bus atlikta prieš talibano kovotojus nukreipta karinė operacija. Tačiau situacija nepasikeitė. Pakistano kariuomenės atstovas Atharas Abbasas paneigė „Amnesty International“ ataskaitą, apibūdindamas ją kaip „faktiškai neteisingą“.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius