-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Angela Merkel pasveikino Nobelio taikos premiją laimėjusius tunisiečius

Vokietijos kanclerės Angelos Merkel atstovas penktadienį pareiškė, kad Norvegijos Nobelio komiteto pranešimas, kad šių metų taikos premija skiriama Tuniso nacionalinio dialogo ketvertui, yra „puikus sprendimas“.
Angela Merkel
Angela Merkel / „Scanpix“/AP nuotr.

Steffenas Seibertas pažymėjo, jog Nobelio taikos premija yra „pelnytas apdovanojimas už darbą demokratijos labui; už idėjos, kad diktatūros atsikratę žmonės nusipelnė kažko geriau negu nauja diktatūra, palaikymą“.

Pati A.Merkel laikyta favorite pelnyti tą premiją iki penktadienį paskelbto pranešimo.

Paklaustas, ar jo komentarai žymi palengvėjimą, kad kanclerei apdovanojimas nebuvo paskirtas tuo metu, kai didėja politinė įtampa dėl A.Merkel sprendimų sprendžiant Europos migrantų krizę, S.Seibertas sakė žurnalistams: „Ne. Jūs girdite džiaugsmą dėl labai gero sprendimo ..., didelę pagalbą premijos laureatų pasiekimams.“

„Visas kitas spėliones vykdot tik jūs, o ne mes“, – pridūrė jis.

Vadina „kankinių pagerbimu“

Nobelio taikos premija, penktadienį paskirta Tuniso nacionalinio dialogo tarpininkams, yra šios šalies demokratijos „kankinių atminimas“, pareiškė profesinės sąjungos, priklausančios tai laureatų grupei, vadovas.

„Šios mūsų jaunimo pastangos leido šaliai užversti diktatūros puslapį“, – sakė Tuniso visuotinės profesinės sąjungos (UGTT) generalinis sekretorius Houcine'as Abassi.

„Scanpix“/AP nuotr./Nobelio taikos premija skirta Tuniso nacionalinio dialogo ketvertui
„Scanpix“/AP nuotr./Nobelio taikos premija skirta Tuniso nacionalinio dialogo ketvertui

UGTT yra viena iš narių šių metų Nobelio premiją pelniusiame Tuniso nacionalinio dialogo ketverte, atlikusio esminį vaidmenį stiprinant demokratiją po 2011 metų revoliucijos.

H.Abassi taip pat gyrė politinių partijų ryžtą „būti prie derybų stalo ir ieškoti sprendinių politinėms krizėms“.

Premijos skyrimas apstulbino

Vienos Tuniso profsąjungos lyderis, atlikęs esminį vaidmenį Tuniso nacionalinio dialogo ketverte – demokratijos plėtros grupėje, kuriai penktadienį buvo paskirta šių metų Nobelio taikos premija, sakė esantis „priblokštas“ šio sprendimo.

Tuniso visuotinės profesinės sąjungos (UGTT) generalinis sekretorius Houcine'as Abassi penktadienį sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“: „Ši premija vainikuoja ilgiau negu dvejus metus trukusias pastangas, vykdytas šio ketverto, kai šaliai grėsė pavojus visuose frontuose.“

„Ši premija vainikuoja ilgiau negu dvejus metus trukusias pastangas, vykdytas šio ketverto, kai šaliai grėsė pavojus visuose frontuose.“

„Esu laimingas“, – pridūrė jis, sakydamas, kad to ketverto narės nesitikėjo šio prestižinio apdovanojimo.

Jis taip pat pasakojo, kaip UGTT kartu su žmogaus teisių organizacija LTDH, pramonės ir prekybos organizacija UTICA bei Tuniso advokatų sąjunga suvienijo jėgas, mėgindamos „išvesti šalį iš krizės“ po 2010-2011 metų Jazminų revoliucijos.

Pasveikino ir Europos Sąjunga

Europos Sąjunga penktadienį pasveikino Tuniso nacionalinio dialogo tarpininkus, kai jiems buvo paskirta Nobelio taikos premija, sakydama, kad šis žingsnis rodo Šiaurės Afrikai ir Artimiesiems Rytams demokratinį kelią iš sumaišties sūkurio.

„Nobelio taikos premija Tuniso nacionalinio dialogo ketvertui rodo kelią iš krizės regione – nacionalinę vienybę ir demokratiją“, – savo „Twitter“ žinutėje parašė ES išorės politikos vadovė Federica Mogherini.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Federica Mogherini
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Federica Mogherini

Kai Tunise įvykusi Jazminų revoliucija 2011 metais sužadino Arabų pavasario įvykius, ES padidino pagalbą tai Šiaurės Afrikos valstybei, teikdama paramą ir politinį palaikymą, taip pat inicijuodama prekybos derybas.

Tuo tarpu Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas savo „Twitter“ paskyroje parašė: „Sveikinimai su Nobelio premija Nacionalinio dialogo ketvertui. Po vizito Tunise kovą supratu ir gerbiu (šį) pasirinkimą.“

Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas taip pat sakė, kad šis apdovanojimas yra „itin pelnytas“ ir kad ES „didžiuojasi kartu su visais tunisiečiais“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius