-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Anglikonų Bažnyčia balsuos dėl moterų šventinimo į vyskupes

Anglikonų Bažnyčia pirmadienį gali balsuoti už tai, kad pirmą kartą per jos istoriją būtų leista moteris šventinti į vyskupes, taip užbaigiant pusę amžiaus trunkančius piktus nesutarimus dėl moterų vaidmens.
Anglikonų bažnyčia
Anglikonų bažnyčia / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Visuotinio sinodo „taip“ gali reikšti, kad pirmosios moterys į vyskupes bus įšventintos iki šių metų pabaigos.

Nors moterų vyskupių idėja 2012 metais buvo atmesta, įtakingos Bažnyčios figūros viliasi, kad šį kartą jai bus pritarta – po atidaus susitaikymo proceso, kuriame dalyvavo veikėjai, anksčiau dirbę dėl taikos Šiaurės Airijoje.

„Tikiuosi, kad priimsime, balsai, manau, yra“, – BBC televizijai sakė Kenterberio arkivyskupas Justinas Welby.

Pasak jo, yra „gera tikimybė, kad apie pirmąją moterį vyskupę bus paskelbta pačioje 2015 metų pradžioje, galbūt, išrinktą dar prieš tai“.

Pirmosios moterys vikarės buvo įšventintos 1994 metais, bet moterų vaidmens Bažnyčioje klausimu diskutuojama mažiausiai 50 metų.

Jei šis pasiūlymas nebus priimtas per susitikimą Jorke Šiaurės Anglijoje, Anglikonų Bažnyčia galėtų būti pasirengusi imtis drastiškų veiksmų.

Laikraštis „The Guardian“ praėjusią savaitę pranešė, kad svarstomos galimybės prievarta įvesti pakeitimus, jei tai bus būtina.

Tarp tų galimybių gali būti Lordų Rūmuose dirbančių vyskupų pateiktas įstatymo projektas, kuriuo būtų leista moterims tapti vyskupėmis be Visuotinio sinodo.

Kenterberio arkivyskupo atstovas sakė: „Koncentruojamės į sėkmingą balsavimą. Būtų nenaudinga spėlioti daugiau“.

Bet kokiems žingsniams leisti moterims užimti aukštus postus Anglikonų Bažnyčioje kategoriškai priešinasi konservatyvūs, katalikišką paveldą akcentuojantys anglikonai, kurie mano, kad tik vyrai turėtų būti kunigai ir vyskupai.

Tačiau kai kas iš nepritariančiųjų dalyvavo rengiant pasiūlymus, kurie pirmadienį bus pateikti Visuotiniam sinodui. Į juos įtraukti principai, kuriuos sveikina konservatoriai, tarp jų – pareiškimas, kad Anglikonų Bažnyčia yra įsipareigojusi padėti tiems, kas nepritaria moterų šventinimui į kuniges ir vyskupes, „klestėti jos gyvenime ir struktūrose“.

Pareigūnai tikisi, jog tokios visus įtraukiančios priemonės reiškia, kad dabartinis paketas turi daugiau galimybių būti priimtas.

2012 metais pasiūlymai buvo atmesti vos šešių balsų, kuriuos atidavė Bažnyčios atstovai pasauliečiai ir kurie šokiravo daugelį, persvara.

Tuometinis Kenterberio arkivyskupas Rowanas Williamsas po balsavimo sakė, jog dėl pareikšto „ne“ Bažnyčia „prarado nemažai pasitikėjimo“ visuomenėje, o ministras pirmininkas Davidas Cameronas sakė, kad „labai liūdi“.

Pirmosios moterys vikarės buvo įšventintos 1994 metais, bet moterų vaidmens Bažnyčioje klausimu diskutuojama mažiausiai 50 metų.

Tokiose šalyse kaip JAV ir Australija jau yra moterų anglikonių, įšventintų į vyskupes.

Anglikonų Bažnyčia yra motininė Bažnyčia pasaulinei anglikonų bendruomenei, kuri vienija maždaug 80 mln. žmonių daugiau kaip 165 šalyse.

Tokiose šalyse kaip JAV ir Australija jau yra moterų anglikonių, įšventintų į vyskupes.

Jei pasiūlymui bus pritarta, jį turės apsvarstyti parlamentas, tada jam turės pritarti karalienė Elizabeth II, o paskui, lapkričio mėnesį, jis bus grąžintas į Visuotinį sinodą formalumams, po kurių įsigalios.

Parlamentas tikriausiai pritartų priemonei, jei ją priimtų Sinodas, ir pirmosios vyskupės galėtų būti įšventintos 2014 metų pabaigoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius