-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 10 /2015 05 11

Antrajame Lenkijos prezidento rinkimų ture susitiks B.Komorowskis ir opozicijos kandidatas A.Duda

Lenkijos balsavusių rinkėjų apklausos (exit poll) duomenimis, konservatyvios opozicijos kandidatas Andrzejus Duda gegužės 24 d. dėl teisės vadovauti šaliai turės susiremti su dabartiniu valstybės vadovu Bronislawu Komorowskiu, skelbia BBC.
Kandidatas į Lenkijos prezidentus Andrzejus Duda
Kandidatas į Lenkijos prezidentus Andrzejus Duda / „Scanpix“/AP nuotr.

5.49 val. „Exit poll“ duomenimis, „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) kandidatas A.Duda gavo 34,5 proc. balsų, B.Komorowskis – 33,1 proc. rinkėjų balsų.

B.Komorowskis viliasi laimėti antrąjį turą. Apklausos prieš rinkimus žadėjo jam pergalę. Rinkėjų aktyvumas buvo 48,8 proc.

Apklausų duomenimis, Lenkijos prezidento rinkimų pirmąjį turą laimėjo opozicijos kandidatas A.Duda

Lenkijos prezidento rinkimų pirmąjį turą, rinkėjų apklausų duomenimis, netikėtai laimėjo konservatyvios opozicijos kandidatas Andrzejus Duda, kuris dėl teisės vadovauti šaliai gegužės 24 dieną turės susiremti su dabartiniu valstybės vadovu Bronislawu Komorowskiu.

Kaip parodė „Ipsos“ balsavusiųjų apklausa, 42 metų konservatyvios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) kandidatas A.Duda laimėjo 34,8 proc. balsų, o favoritu laikytas B.Komorowskis liko antroje vietoje su 32,2 proc. rinkėjų parama.

Trečią vietą, kaip ir buvo prognozuota, užėmė politinėje scenoje anksčiau nefigūravusi roko žvaigždė Pawelas Kukizas, užsitikrinęs svarią 20,3 proc. paramą. Prieš rinkimus buvo laikoma, kad šis 51 metų antiisteblišmento kandidatas gali viltis gauti gerokai mažiau – maždaug 11 proc. rinkėjų, daugiausia jaunimo ir nusivylusio elektorato, balsų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hanna Gronkiewicz-Waltz ir Bronislawas Komorowskis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hanna Gronkiewicz-Waltz ir Bronislawas Komorowskis

62-ejų metų B.Komorowskis, kuris prezidentu buvo išrinktas 2010-aisiais ir kuris yra laikomas artimu valdančiajai centristinės pakraipos Pilietinei platformai (PO), pareiškė, kad rinkimų rezultatai yra „rimtas perspėjimas“ tiems, kas nori turėti „protingą Lenkiją“.

Rinkimų rezultatai yra „rimtas perspėjimas“ tiems, kas nori turėti „protingą Lenkiją“.

Be kitų, prezidento posto dar siekė ekskomunistų iškelta 36 metų Magdalena Ogorek, dailios išvaizdos politikė, kurią lenkai dėl panašumo į manekenę praminė Barbe, ir penki dešiniojo sparno populistai.

Apklausos rodė, kad kampanijos pradžioje ji buvo trečia populiariausia kandidatė, bet jos vertinimas greitai nusmuko dėl virtinės nuviliančių vietų pasirodymų ir pasisakymų.

Savo poziciją dėl iš viso 11 kandidatų, siekiančių prezidento posto, turėjo teisę pareikšti apie 30,8 mln. Lenkijos rinkėjų.

„Ipsos“ duomenimis, rinkėjų aktyvumas buvo 49,4 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius