-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ANZAC dieną Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje minėjo tūkstančiai žmonių

Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje tūkstančiai žmonių antradienį nepaisė smarkaus lietaus ir susirinko paminėti Pirmajame pasauliniame kare Galipolyje kovojusio ANZAC (Australijos ir Naujosios Zelandijos armijos korpuso) dienos.
ANZAC dienos minėjimas Australijoje
ANZAC dieną Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje minėjo tūkstančiai žmonių. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Per šias iškilmes dabar pagerbiami visi karuose ir konflikto zonose žuvę ir kovoję ar kovojantys šių dviejų valstybių piliečiai.

Ceremonijos rengiamos kasmet balandžio 25-ąją, per nesėkmingai pasibaigusio ANZAC 1915 metų išsilaipinimo Gelibolu pusiasalyje dabartinės Turkijos teritorijoje metines.

Per tą nesėkmingą, aštuonis mėnesius trukusią kampaniją žuvo daugiau kaip 10 tūkst. Naujosios Zelandijos ir Australijos karių. Galipolis tapo šių dviejų šalių drąsos ir draugystės simboliu.

Per auštant surengtas pamaldas taip pat buvo pagerbti kariai, šiuo metu tarnaujantys Artimuosiuose Rytuose.

Be to, Australijos ministrui pirmininkas Malcolmas Turnbullas aplankė karines bazes Afganistane ir Irake.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Malcolmas Turnbullas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Malcolmas Turnbullas

„Kaip ir jūsų protėviai prieš 100 metų, Pirmojo pasaulinio karo ANZAC nariai, jūs esat čia, Artimuosiuose Rytuose, – Irako sostinėje Bagdade kariams sakė M.Turnbullas. – Šįkart tai kova su terorizmu ir jūs esat čia fronto linijoje, ir noriu padėkoti jums ... už jūsų tarnybą.“

Australijos lyderis taip pat susitiko su Irako premjeru Haideru al Abadi ir pažadėjo papildomus 110 mln. Australijos dolerių (76 mln. eurų) kovai su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS).

Afganistane M.Turnbullas susitiko su prezidentu Ashrafu Ghani, JAV gynybos sekretoriumi Jimu Mattisu ir australų kariais Kargoje netoli Kabulo.

Afganistane tarnauja maždaug 270 Australijos gynybinių pajėgų karių. Artimuosiuose Rytuose, įskaitant Iraką, yra dar 780 australų karių.

Nuo 2002 metų Afganistane žuvo 42 australų kariai, o Irake – du.

JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas ANZAC dienos sveikinime pagerbė karuose kritusius karius.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rexas Tillersonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rexas Tillersonas

„Mes nepamiršime, kad iki 1917-ųjų, kai buvo organizuotos Amerikos ekspedicinės pajėgos, ANZAC jau buvo kovojęs daugiau kaip dvejus metus, – sakė jis. – Jūsų drąsių karių tvirtybė ir pasiaukojimas iki šiol simbolizuoja Australijos ir Naujosios Zelandijos žmonių ryžtą ginti demokratiją ir laisvę.

„Niekas nebus užmiršta“

Kanberoje veteranai aborigenai, turėję ilgai kovoti, kad būtų pripažintas ir jų pasiaukojimas, pirmą kartą vadovavo nacionalinei demonstracijai.

Atkreipdamas dėmesį į dabar iš Afganistano ir Irako grįžtančius karius, Curtisas McGrathas kalbėjo apie tai, kaip jo draugai stengėsi jį išgelbėti 2012 metais, sprogimui nutraukus jam kojas.

„Tegul mūsų šalis toliau teikia reikalingą priežiūrą šiems mums pasitarnavusiems vyrams ir moterims; (teikia) ištikimą, nesvyruojantį palaikymą mūsų kovojančioms pajėgoms ... Niekas nebus užmiršta“, – per ryto pamaldas Kanberoje sakė šis Afganistano karo veteranas, tapęs parolimpiečiu.

Aukščiausiu Jungtinės Karalystės apdovanojimu – Viktorijos kryžiumi – pagerbtas kapralas Benas Robertsas-Smithas taip pat ragino australus remti grįžtančius karius.

Aukščiausiu Jungtinės Karalystės apdovanojimu – Viktorijos kryžiumi – pagerbtas kapralas Benas Robertsas-Smithas taip pat ragino australus remti grįžtančius karius.

„Dabar daug geriau suprantame, kas nutinka mūsų veteranams, grįžtantiems į civilį gyvenimą. Tai gali labai neigiamai veikti jų psichinę, emocinę ir fizinę gerovę, jų santykius, vaikus, šeimas ir draugus“, – sakė jis per ryto pamaldas Melburne.

Naujosios Zelandijos sostinėje Velingtone generalgubernatorė Patsy Reddy priminė, kad prieš 100 metų šalis išgyveno metus, pareikalavusius daugiausiai gyvybių.

„Sielvartaujantiesiems ANZAC dienos pamaldos buvo beveik kaip laidotuvės“, – sakė ji per pamaldas, kuriose dalyvavo Naujosios Zelandijos ministras pirmininkas Billas Englishas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius