-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Argentinos prezidentas atvyko į Izraelį, vėliau skris pas popiežių Pranciškų į Vatikaną

Argentinos prezidentas libertaras Javieras Milei (Chavjeras Milejus) antradienį atvyko į Izraelį, kurį laiko svarbiu sąjungininku.
Javieras Milei
Javieras Milei / „Scanpix“/AP nuotr.

Vėliau jis vyks į Vatikaną, kur susitiks su popiežiumi Pranciškumi.

53-ejų J. Milei, atskalūnas, kuris, kilus pykčio bangai prieš tradicines Argentinos partijas, pateko į valdžią, išvyko komerciniu skrydžiu kartu su savo seserimi Karina, kuri yra jo artimiausia padėjėja, ir užsienio reikalų ministre Diana Mondino.

Tai jo pirmoji oficiali kelionė, neskaitant praėjusį mėnesį vykusio Davoso ekonomikos forumo Šveicarijoje. Ten jis pasakė ugningą kalbą, kurioje smerkė socializmą, feminizmą ir socialinį teisingumą.

J. Milei save pristato kaip Izraelio politinį sąjungininką ir yra sakęs, kad yra pasirengęs perkelti Argentinos ambasadą iš Tel Avivo į Jeruzalę. Tai pakartojo antradienį atvykęs į Izraelį.

Antradienį jis aplankys Vakarinę sieną Jeruzalėje – švenčiausią žydų maldos vietą, o trečiadienį susitiks su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu (Benjaminu Netanjahumi).

J. Milei taip pat aplankys vieną kibucą ir susitiks su palestiniečių islamistų grupuotės „Hamas“ paimtų įkaitų šeimomis.

Save vadinantis „anarchokapitalistu“, J. Milei užaugo katalikų šeimoje, tačiau teigė neseniai pradėjęs studijuoti Torą – žydų šventraščių knygą.

Iškart po išrinkimo lapkritį jis aplankė vieno gerbiamo rabino kapą Niujorke, kuris yra populiari kai kurių žydų dvasinės piligrimystės vieta.

250 tūkst. Argentinos žydų bendruomenė yra viena didžiausių Lotynų Amerikoje.

Po vizito Izraelyje Argentinos delegacija kartu su trimis ministrais penktadienį lankysis Romoje, kur J. Milei susitiks su italų premjere Giorgia Meloni (Džordža Meloni).

Vasario 12 dieną J. Milei bus surengta privati audiencija pas jo tėvynainį popiežių Pranciškų, teigė Vatikanas.

Prieš jo išrinkimą spalį J. Milei buvo pavadinęs Pranciškų „blogiu“, „niekšu“ ir „imbecilu“, kuris „propaguoja komunizmą“.

Tačiau nuo to laiko J. Milei sušvelnino didžiąją dalį savo ugningos retorikos, nukreiptos prieš kai kuriuos mėgstamus kampanijos taikinius, įskaitant popiežių ir svarbias prekybos partneres, pavyzdžiui, Braziliją ir Kiniją.

Atrodė, kad jo santykis su popiežiumi pagėrėjo – bent jau viešai, – kai Pranciškus paskambino ir pasveikino libertarą prezidentą su išrinkimu.

Tikimasi, kad J. Milei Pranciškų taip pat pakvies apsilankyti Argentinoje. 87 metų popiežius savo tėvynėje nebuvo lankęsis nuo 2013 metų, kai buvo paskirtas Katalikų Bažnyčios vadovu.

Kelionės į Italiją metu J. Milei taip pat dalyvaus sekmadienio mišiose Šventojo Petro bazilikoje, kuriose Pranciškus vadovaus pirmosios Argentinos moters, paskelbtos šventąja, „Mamos Antulos“, gyvenusios XVIII amžiuje, kanonizacijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius