-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Arkties vandenyne po 20 metų vasaromis nebeliks ledo, sako mokslininkai

Dėl pasaulinio klimato šiltėjimo Arkties vandenyne visas ledas vasaromis ištirps jau po 20 metų, o dėl šio proceso pakils vandenyno lygis ir nukentės laukiniai gyvūnai, tokie kaip ruoniai ir baltieji lokiai, ketvirtadienį pareiškė iškilus britų mokslininkas.
Mokslininkai kuria bazes ant storiausių ir didžiausių ledo lyčių
Po dvidešimties metų vasarą Arktyje nebeliks ledo. / AFP/"Scanpix" nuotr.

Kembridžo universitete dirbantis vandenyno fizikos profesorius Peteris Wadhamsas nurodė, jog didžioji dalis dreifuojančių ledynų ištirps jau po dešimtmečių, tačiau žiemos laikotarpiu ledo danga dar susidarys šimtus metų.

Vadinasi, žvelgiant iš kosmoso Šiaurės ašigalio sritis dažniau bus mėlyna, o ne balta, taip pat atsivers naujas laivybos maršrutas palei šiaurinius Rusijos krantus.

Pasak mokslininkų, tirpstantys Arkties ledynai yra vienas iš aiškiausių visuotinio atšilimo ženklų, kuris turi tapti perspėjimu pasaulio lyderiams, gruodį susitiksiantiems Kopenhagoje tartis dėl kovos su klimato pokyčiais naujos sutarties.

„Šie duomenys patvirtiną naują bendrą nuostatą, pagrįstą sezoninių ledynų ploto ir storio sezoninių pokyčių stebėjimais, taip pat temperatūros, vėjų ir ypač ledo sudėties pokyčiais, jog Arktis vasaromis išsilaisvins nuo ledo po maždaug 20 metų“, – sakoma P.Wadhamso pranešime.

Ledynų plotas „labiausiai sumažės per artimiausią dešimtmetį“, pridūrė vienas iš iškiliausių Šiaurės ašigalio srities ledynų ekspertų.

P.Wadhamsas palygino vieno britų Karališkojo laivyno povandeninio laivo 2007 metais atliktus Arkties vandenyno ledo storio matavimus su duomenimis, kuriuos anksčiau šiais metais surinko britų keliautojas Penas Hadow.

Per mokslinę ekspediciją „Catlin Arctic Survey“ P.Hadow ir jo komanda įveikė 450 kilometrų maršrutą per Arkties vandenyną ir lede išgręžė 1500 skylių.

Tyrėjai nustatė, kad vidutinis dreifuojančių ledynų storis tėra 1,8 metro, todėl jie gali ištirpti atėjus vasarai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius