-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Aro” vadas: Mumbajuje vyksta teritorijos valymas (video)

Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras" vadas Viktoras Grabauskas teigia įdėmiai stebintis situaciją Indijos mieste Mumbajuje, kur jau trečią parą bandoma neutralizuoti siautėjančius teroristus. Nors išvadas apie teroristų neutralizavimo operaciją daryti dar anksti, kai kuriais savo pastebėjimais V.Grabauskas sutiko pasidalyti ir su 15min.lt skaitytojais.
Viktoras Grabauskas
Viktoras Grabauskas / Asmeninio archyvo nuotr.

„Visų pirma tai nėra klasikinė įkaitų drama. Tai panašiau į užgrobimą tam tikrų objektų, kuriuose yra nemažas skaičius žmonių. Teroristų tikslas – rasti atitinkamų valstybių piliečius, užsieniečius, kad juos nužudytų. Tokiu atveju, kai užgrobus objektą žudymai tęsiasi, privalu vykdyti šturmą, kuris, kaip įmanoma greičiau sutrukdytų teroristams vykdyti savo kėslus. Tokio šturmo vykdymui dažniausiai nebūna laiko nei detaliau planuoti, nei pasiruošti", – sako V.Grabauskas.

Penktadienio rytą pranešta, kad Indijos specialiosios pajėgos pradėjo Žydų centro, kuriame su įkaitais įsitvirtinę keli teroristai, šturmą. Taip pat pranešta apie komandosų įsiveržimą į viešbutį „Oberoi", iš kurio buvo išvesta apie 100 žmonių. Vėliau spec.pajėgų kariai spaudos konferencijoje prisipažino, kad į viešbutį, kuriame yra per 400 kambarių, ėjo neturėdami pastato plano.

TV tiesioginėse transliacijose šmėžavo iš sraigtasparnio ant pastato stogo besileidžiančių policijos kovotojų vaizdai, buvo rodomi į teroristus automatų serijas paleidžiantys kariškiai, kameros preciziškai fiksavo snaiperių veiksmus.

V.Grabauskas teigia, kad esant galimybei, tokių vaizdų per televiziją vaduojant įkaitus reikia vengti, nes jie teroristams suteikia daug informacijos apie rengiamą šturmą.

„Tačiau šiuo atveju tai nėra klasikinė situacija, kai aiškiai lokalizuota vieta, kai rengiamas vienos vietos šturmas, detaliai planuojama, kontroliuojama visa teritorija. Šiuo atveju teritorija yra labai didelė, daug objektų. Todėl tai nėra klasikinė įkaitų išlaisvinimo operacija, kaip mes ją įsivaizduojame. Tai daugiau teroristų neutralizavimo operacija", – sakė V.Grabauskas.

Pasak „Aro" vado, Mumbajuje įvykdyta plataus masto sudėtinė teroristų ataka, kai iš karto keliose vietose buvo sprogdinama, šaudoma, medžiojami žmonės pagal pilietybę. Po tokios teroristų atakos reikia be galo daug pajėgų, kad teroristus būtų galima kuo greičiau neutralizuoti.

„Ten dabar nelabai kreipiamas dėmesys į įkaitus. Viskas vyksta chaotiškai keliose vietose. Stengiamasi kuo greičiau neutralizuoti teroristus. Bendrame kontekste tai nėra klasikinė įkaitų vadavimo operacija, todėl tie tiesioginiai vaizdai per televiziją gal nelabai ir kenkia. Tiesiog situacija vystosi taip greitai, kad neįmanoma susigaudyti, kurioje vietoje tie snaiperiai filmuojami ar kuris pastatas šturmuojamas, o ir patys teroristai nelabai turi laiko visa tai stebėti per televizoriaus ekranus. Ten visko neįmanoma sukontroliuoti. O įkaitai... Daugumos jų likimas – teroristų rankose. Jei norės nušauti, nušaus. Nes laiko tam turi. Antra vertus, čia jau šturmuojančiai pusei labai svarbu, kad per susišaudymą įkaitai nenukentėtų", – mintimis dalijosi Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras" vadas.

V.Grabausko manymu, tai, kas penktadienį vyksta Mumbajuje, yra tiesiog teroristų valymas iš teritorijos. Vyriausybinių pajėgų tikslas – visiška teritorijos kontrolė. „Situacija išties sudėtinga, todėl nieko dėl nieko negalima kaltinti. Jei pamenate, buvo ištarti žodžiai, kad jie su teroristais nesiderės, nepanašu, kad ir teroristai linkę derėtis. Vadinasi, juos reikia sunaikinti. Tai ir vyksta", – sakė kovos su teroristais specialistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius