-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 26 /16:59

Artėjant „Brexit“ – duomenys apie rekordinį imigrantų skaičių Jungtinėje Karalystėje

Remiantis oficialiais duomenimis, per 2015 metus Jungtinės Karalystės gyventojų skaičius dėl migracijos išaugo 333 tūkst. žmonių – tai yra beveik rekordinis gyventojų skaičius augimas, kuris kiek padidėjo nuo praėjusių metų.
cameron
Davidas Cameronas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Už Jungtinės Karalystės pasitraukimą iš Europos Sąjungos pasisakanti stovykla sako, kad ketvirtadienį Nacionalinės statistikos tarnybos pateikti duomenys įrodo, jog Jungtinė Karalystė nėra pajėgi kontroliuoti migrantų srauto, kol nepasitraukė iš Bendrijos.

28 valstybių ES bloko piliečiai gali dirbti ir gyventi kitose Bendrijos šalyse.

Statistikos departamentas pranešė, kad 2015 metais Jungtinė Karalystė sulaukė 630 tūkst. migrantų, o ją paliko 297 tūkst. žmonių. Grynasis 333 tūkst. gyventojų prieaugis dėl migracijos yra 20 tūkst. didesnis nei 2014 metais ir savo mastu užima antrą vietą po rekordinio prieaugio.

Maždaug pusė iš naujųjų migrantų atvyko iš ES šalių.

Ministras pirmininkas Davidas Cameronas seniai žada pasiekti, kad grynasis gyventojų prieaugis dėl migracijos neviršytų 100 tūkst. žmonių per metus ribos.

Jo nesėkmė įgyvendinti savo pažadą yra galingas ginklas pasitraukimo iš ES šalininkų stovyklai.

Praėjusių metų birželio mėnesį į šalį atvykstančių iš jos išvykstančių migrantų skaičių skirtumas buvo pasiekęs rekordinį – 336 tūkstančius. Į Jungtinę Karalystę 2015 metais iš viso persikėlė 270 tūkst. ES piliečių – 6 tūkst. daugiau – ir grynasis gyventojų prieaugis dėl migracijos iš ES per metus išaugo 10 tūkst. ir siekė 184 tūkst.

Naujausi Darbo jėgos tyrimo duomenys rodo, kad Jungtinėje Karalystėje 2016 metų sausį – kovą dirbo 2,1 mln. kitų ES šalių piliečių – 224 tūkst. daugiau negu tuo pačiu laikotarpiu pernai.

„Mes turime pripažinti tą faktą, kad ši sistema ištrūko iš kontrolės“, – sakė kompanijos „Brexit“ dalyvis Borisas Johnsonas, buvęs Londono meras ir galimas premjero D.Camerono įpėdinis savo pareiškime.

Daugelį europiečių Jungtinė Karalystė traukia dėl jos sąlyginai stiprios ekonomikos, o pagal ES judėjimo laisvės taisykles šalies vyriausybė negali jų sulaikyti.

„Mes nebegalime kontroliuoti šių skaičių. Mes nebegalime kontroliuoti sąlygų, kuriomis žmonės atvyksta ir kaip galime pašalinti tuos, kurie naudojasi mūsų svetingumu. Tai daro didelį spaudimą mokykloms, ligoninėms ir aprūpinimui būstu“, – tvirtino jis.

Pasak jo, Jungtinė Karalystė turėjo naudos iš imigracijos, bet ji turi būti ribojama, o pasilikimas ES reiškia „atsisveikinimą su migracijos kontrole visiems laikams“.

Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP) vadovas Nigelas Farage'as tinkle „Twitter“ parašė: „Masinė imigracija vis dar beviltiškai nekontroluojama ir dar blogės, jeigu mes liksime ES“.

Daugelį europiečių Jungtinė Karalystė traukia dėl jos sąlyginai stiprios ekonomikos, o pagal ES judėjimo laisvės taisykles šalies vyriausybė negali jų sulaikyti.

„Brexit“ šalininkams šis judėjimo laisvės apribojimas yra vienas pagrindinių argumentų, raginant balsuoti už pasitraukimą iš Bendrijos.

Pasak imigracijos ministro Jameso Brokenshire'o, į Jungtinę Karalystę persikeliančių žmonių skaičius „išlieka per didelis“, tačiau pasitraukimas iš ES „nėra panacėja arba sidabrinė kulka“.

Vyriausybė sugriežtino galimybes naudotis studentų arba šeimos vizų schema migrantas iš ne ES šalių ir netrukus priims naujus įstatymus, kurie išspręs nelegalaus darbo problemą.

Naujasis Londono meras Sadiqas Khanas, pakistaniečių migrantų sūnus, sakė, kad Jungtinėje Karalystėje dirbantys ES šalių piliečiai per mokesčius šaliai uždirbo milijardus svarų sterlingų.

„Kaip miestas mes matome didžiulę kultūrinę, socialinę ir ekonominę naudą mūsų šaliai“, – sakė jis žurnalistams.

Imigrantų iš ne ES šalių skaičius pernai iki gruodžio nukrito 10 tūkst. ir siekė 277 tūkst., taip pat 22 tūkst. sumažėjo ir emigracija – britų išvykimas iš šalies – ir sudarė 297 tūkst.

Jeigu tendencijos nesikeis, Jungtinės Karalystės gyventojų skaičius per artimiausius dešimt metų išaugs 4,1 mln. gyventojų, prognozuoja ONS.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius