Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Atėnuose protestuojant prieš tolesnį išlaidų mažinimą policija panaudojo ašarines dujas

Atėnų centre, kur trečiadienį prieš vyriausybės numatomą tolesnį išlaidų mažinimą streikavo tūkstančiai valstybinio sektoriaus darbuotojų, policija panaudojo ašarines dujas prieš įsismarkavusį jaunimą, kuris pareigūnus apmėtė akmenimis.
Riaušės Atėnuose
Riaušės Atėnuose / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jaunuoliai iš grindinio lupo marmurines plyteles ir mėtė į riaušių policijos pareigūnus, kurie atsakydami paleido ašarines dujas ir išvaikė protestuotojus, o šie išsibėgiojo į aplinkines gatves.

Per pirmą po kelių mėnesių pertraukos visuotinį protestą Graikijoje neveikė mokyklos, valstybinės įstaigos, buvo atšaukti lėktuvų skrydžiai. Akcijos organizatoriai teigia, kad taip pradedama kampanija, kuria siekiama priversti šalies vadovybę atsisakyti naujų griežto taupymo priemonių, kurias praėjusį mėnesį pradėjo taikyti vyriausybė, anksčiau dvejiems metams jau pakėlusi mokesčius ir sumažinusi atlyginimus.

Graikijos didėjančių skolų krizė kelia pavojų eurui ir visai tarptautinei finansų sistemai. Graikijos finansų sektoriaus reformų būtinybė dar labiau išryškėjo šią savaitę, kai vyriausybė paskelbė, kad jos numatytas 2011 metų biudžeto deficitas viršys prognozes.

Demonstracijoje dalyvavo tūkstančiai valstybės tarnautojų, pensininkų ir studentų, kurie susirinkę mušė būgnus, laikė plakatus su užrašais „Panaikinkite skolą!“ ir „Turtingieji privalo mokėti!“.  Protestuotojai atžygiavo į aikštę, esančią šalia parlamento rūmų tuo metu, kai įstatymų leidėjai diskutavo dėl referendumo fiskalinės krizės klausimu rengimo.

Kai kurie protestuotojai pamėgino įsiveržti į Ekonomikos ministerijos pastatą ir sudaužė storo stiklo langą, esantį prie įėjimo.

Naujienų agentūros „Reuters“ žurnalistas pasakojo matęs iki pusės apsinuoginusį kruviną vyriškį, susipešusį su demonstrantais, kurį išgelbėjo aplinkiniai. Kai kurie protestuotojai pamėgino įsiveržti į Ekonomikos ministerijos pastatą ir sudaužė storo stiklo langą, esantį prie įėjimo.

Pasak policijos pareigūnų, sužeisti buvo mažiausiai du žmonės. Tuo tarpu praėjusį birželį, per policijos ir demonstrantų susirėmimus Konstitucijos aikštėje, buvo sužeista daugiau nei 100 žmonių.

Dėl streiko ligoninės teikė tik būtinąją pagalbą, buvo uždarytos kai kurios valstybinės mokyklos, buvo sustabdytas traukinių eismas, Atėnų oro uoste buvo atšaukta daugiau nei 400 tarptautinių ir vietos skrydžių. Taip pat neveikė Atėnų Akropolis ir kiti didieji muziejai.

„Norime, kad ši vyriausybė pasitrauktų. Jie mus išdavė. Jie žadėjo mokesčius turtingiems ir pagalbą vargšams, bet to neįvykdė, – sakė 39-erių metų inžinierius, prisidėjęs prie protestuotojų centrinėje Atėnų aikštėje. – Man nerūpi, kad mes galime bankrutuoti. Mes jau bankrutavome.“

Graikija turi likti euro zonoje, tvirtina Vokietijos kanclerė

Graikija turi likti euro zonos nare, nors nuo jos prasidėjo finansų krizė Europoje, pareiškė Vokietijos kanclerė Angela Merkel trečiadienį, pabrėždama, kad reikia Graikijai suteikti progą susidoroti su finansinėmis ir ekonominėmis problemomis.

„Graikija turi likti euro zonos dalimi ir turėti galimybę pagerinti savo padėtį“, – sakė A.Merkel, pridurdama, kad ketvirtadienį ji susitiks su Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadove Christine Lagarde, kai TVF ir Europos Sąjungos pareigūnai peržiūrės pagalbos įsiskolinusiai Graikijai planą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius